5x Toffe films en series over wielrennen voor tijdens de Tour de France

De Tour de France raast voorbij, waardoor sportliefhebbers de komende weken aan de buis gekluisterd zullen zitten tijdens alle 21 etappes uit de Grote Ronde in Frankrijk. Voor wie geen genoeg kan krijgen van de populaire wielersport hebben wij 5 films en series over wielrennen op een rij gezet, zodat jij ook ná iedere etappe kunt blijven genieten van de sport. Uiteraard geven we per documentaire aan waar hij over gaat en hebben we alle trailers toegevoegd. En onthoud: dit zijn onze tips, maar smaken verschillen natuurlijk. Alvast veel kijkplezier!

5. Helden van Heerschop (special, 1 aflevering) – discovery+

Cabaretier en wielerfanaat Peter Heerschop duikt in de wereld van het baanwielrennen. Peter ploft onder meer thuis op de bank bij zesvoudig wereldkampioen Harrie Lavreysen en traint mee met wereldkampioenen koppelkoers Kirsten Wild en Amy Pieters. Hij verwondert zich over het leven van deze topsporters; hun lichamen, het materiaal, de prestaties die ze neerzetten en de opoffering die daarvoor nodig is. Te zien op discovery+.

4. Ventoux (film, 2015) – Pathé Thuis

Vier mannen, vrienden van weleer, beklimmen op hun racefiets de Mont Ventoux, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden, in deze film op onder andere HBO Max, Videoland en Pathé Thuis. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Totdat hun jeugdvriendin, de prachtige Laura, zich meldt en de spoken uit het verleden zich aandienen. In een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed overwint de vriendschap, die juist door dat verleden een vriendschap voor het leven blijkt.

3. Eat. Race. Win. (serie, 1 seizoen) – Amazon Prime Video

Als topsporter is het uiteraard belangrijk om genoeg energie binnen te krijgen voor belangrijke wedstrijden. Dat weet chef Hannah Grant maar al te goed. De koningin van showkoken neemt je mee bij Amazon Prime Video achter de schermen op haar race als ze op zoek gaat naar krachtvoedsel voor het pro-wielrenteam van Australië, Orica-Scott, tijdens het grootste sportevenement ter wereld: de Tour de France. Ze laat zien wat er nodig is om op de top van het menselijk kunnen te presteren in een uithoudingsrace van 21 dagen.

2. Tour de France: Unchained (serie, 1 seizoen) – Netflix

In Tour de France: Unchained op Netflix word je als kijker meegenomen achter de schermen tijdens de vorige editie van de grote koers in 2022. In maar liefst acht afleveringen volg je niet alleen de renners, maar ook de ploegleiders en zie je welke doordachte strategieën van cruciaal belang zijn voor de teams. Zo onthullen onder andere ploegen als AG2R Citroën, Alpecin-Fenix, EF Education-EasyPost, Groupama-FDJ cycling Team, Ineos Grenadiers, BORA-hansgrohe, Team Jumbo-Visma en Team Quick-Step Alpha Vinyl hun voorbereidingen, tactieken en emotionele reis op weg naar de eindstreep in Parijs.

Crashes, sprintraces, teamauto’s die in de weg rijden en een hoop tranen: de documentaireserie maakt duidelijk dat de wielersport niet zonder gevaar is. Zo zetten de renners letterlijk hun leven op het spel om als eerste over de finish te sprinten. Want wat is er nou beter dan een etappezege van de Tour de France binnen te slepen? Onder andere Wout van Aert, Jonas Vingegaard, Primož Roglič, Fabio Jakobsen en Thibaut Pinot komen in de serie aan het woord en delen hun verhalen.

1. All-in: Team Jumbo-Visma (serie, 1 seizoen) – Amazon Prime Video

In Amazon Prime Video’s sportdocumentaireserie All-in: Team Jumbo-Visma volg je als kijker de (volgens UCI ranking) beste wielerploeg ter wereld een jaar lang achter de schermen. Het team wordt gevolgd tijdens het succesjaar 2022, waarin ze onder andere de felbegeerde Tour de France wint. Alles wordt vastgelegd op camera, waardoor er niks verborgen wordt gehouden en de kijker op deze manier een uniek inzicht krijgt in de succesformule van de ploeg. Niet alleen zijn de kopmannen Tom Dumoulin, Wout van Aert, Jonas Vingegaard en Primož Roglič op de fiets en rondom de koers te zien, ook wordt er een inkijk gegeven in het privéleven van de heren. Het resultaat: een onthullende docuserie met felle discussies in de bus, twijfels op de hotelkamer, de pijn van verliezen en de zoete smaak van winnen.


Synopsissen: Amazon Prime Video, discovery+, Netflix, Disney+

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.