Eng dicht bij huis: deze 10 films en series over waargebeurde Nederlandse misdaad moet je zien

Met de komst van de aangrijpende en spraakmakende documentaire De Moord op Marianne Vaatstra bij discovery+ herleeft het genre over waargebeurde Nederlandse misdaad weer. Daarom vind je in ons overzicht hieronder 10 films en series over waargebeurde Nederlandse misdaad die nu onder andere te bekijken zijn op Discovery’s streamingdienst, maar ook op Netflix, Videoland, Disney+, Pathé Thuis en NLZIET.

10x De beste films en series over waargebeurde Nederlandse misdaad die je echt gezien moet hebben

1. De Moord op Marianne Vaatstra (serie, 1 seizoen) – discovery+

Het is de noodlottige dag van 1 mei 1999 wanneer de 16-jarige Marianne Vaatstra verkracht en vermoord wordt gevonden in een weiland bij Veenklooster in Friesland. Nederland is in rep en roer en de politie zet man en macht in om de dader op te sporen. Het wordt een zoektocht die dertien jaar zou duren.

De streamingdienst discovery+ heeft een nieuwe documentaireserie gemaakt—De Moord op Marianne Vaatstra—waarin we terug gaan naar die bewuste dag en de dagen en jaren die daarop volgden. In vier afleveringen worden alle elementen van deze gruwelijke moord belicht. Van de beschuldigingen, arrestaties van verdachten, persconferenties en het allereerste DNA- verwantschapsonderzoek tot het kort geding van Peter R. De Vries & de familie Vaatstra tegen de Staat Der Nederlanden.

Het is voor het eerst dat het complete verhaal wordt verteld. Hoe verdrietig en zinloos de moord op Marianne is geweest, het heeft ook gezorgd voor een doorbraak in de Nederlandse wetgeving waardoor andere moordzaken nu sneller opgelost kunnen worden.

Sinds 17 september 2021 is er elke vrijdag zal een nieuwe aflevering van de vierdelige documentaireserie op discovery+ verschijnen. Lees ook onze recensie van de documentaire De Moord op Marianne Vaatstra.

2. Undercover (serie, 2 seizoenen) – Netflix

Niet iedereen weet dat het verhaal van Undercover gebaseerd is op de veroordeelde drugscrimineel Janus van W. uit Eindhoven. In deze populaire Nederlandse serie infiltreren undercoveragenten in de organisatie van een drugsbaron en doen zich voor als stel op de camping waar hij zijn weekenden doorbrengt.

De eerste twee seizoenen zijn al op de streamingdienst te zien en binnenkort komt ook Undercover seizoen 3 op Netflix. Daarnaast is de spin-off film Ferry dit voorjaar op het video on demand-platform verschenen.

3. Judas (serie, 1 seizoen) – Videoland

De angst voor je eigen familie. In de bloedstollend spannende Videolandserie Judas volgen we Astrid die los probeert te komen van haar criminele broer Willem Holleeder.

De serie is gebaseerd op het gelijknamige bestsellerboek van Astrid Holleeder. Alle afleveringen zijn te streamen via Videoland.

4. De Kinderen van Ruinerwold (serie, 1 seizoen) – NLZIET

Ruinerwold wordt wereldnieuws als een verborgen boerderij wordt ontdekt, waar jarenlang een gezin in het geheim en ongeregistreerd leefde. De vier oudste kinderen doen eenmalig hun verhaal aan documentairemaker Jessica Villerius.

De spraakmakende documentaire De Kinderen van Ruinerwold is zowel te zien op NPO Start als op NLZIET.

5. De Heineken Ontvoering (film, 2011) – Disney+

Op een koude novemberdag in 1983 wordt ‘s werelds succesvolste en rijkste bierbrouwer Alfred Heineken samen met zijn chauffeur Ab Doderer voor de deur van zijn kantoor ontvoerd door de crimineel Willem Holleeder en zijn drie vrienden.

Deze film uit 2011 over één van de bekendste ontvoeringszaken uit de Nederlandse geschiedenis is op meerdere streamingdiensten te zien. Zo bekijk je De Heineken Ontvoering onder andere hier op Disney+ en hier op Pathé Thuis, maar ook hier op Videoland en hier op NLZIET.

6. De Veroordeling (film, 2021) – Bioscoop

Televisiejournalist Bas Haan creëert zijn eigen monster wanneer hij in zijn onderzoek naar de Deventer moordzaak steeds meer in het kamp wordt gezogen van degenen die ‘de klusjesman’ van moord beschuldigen. Een mediahetze is het gevolg waardoor het leven van ‘de klusjesman’ en zijn vrouw verandert in een ware nachtmerrie. Onthutst door deze ’trial by media’ besluit Bas de complotten te bestrijden met de feiten, maar tot zijn frustratie blijkt de beeldvorming sterker dan de werkelijkheid. Hij gaat tot het uiterste om de waarheid boven tafel te krijgen: is er iemand ten onrechte veroordeeld door de rechter of is er juist sprake van een onschuldig slachtoffer?

Momenteel is De Veroordeling enkel nog in de bioscoop te zien. Zodra we weten op welke streamingdienst de film verschijnt, lees je het op de website en social media kanalen van Streamwijzer.

7. Ellie Lust: Bizarre Zaken (serie, 1 seizoen) – discovery+

Ellie Lust is te zien als presentator van het programma Ellie Lust: Bizarre Zaken op Investigation Discovery, het kanaal op discovery+ dat zich focust op waargebeurde misdaadverhalen. Ellie is daarmee de eerste Nederlandse host die te zien is op de zender. In het programma behandelt Ellie elke week een bizarre zaak waarin een moord, oplichting of vermissing wordt onderzocht en vergelijkt deze, indien mogelijk, met een soortgelijke Nederlandse zaak. Elke aflevering vertelt een waargebeurd verhaal en Ellie deelt vanuit haar expertise per zaak haar visie en ervaringen met de kijker.

8. Van God Los (serie, 4 seizoenen) – NLZIET

Deze dramaserie vertelt verhalen over criminaliteit binnen de leefwereld van jonge mensen, vanuit het perspectief van de dader en het slachtoffer. De kijker wordt geconfronteerd met misdaden die zijn geïnspireerd op waargebeurde verhalen. Iedere aflevering is een op zichzelf staand verhaal met een wisselende cast en van verschillende makers.

De serie Van God Los is te zien op NPO Start en NLZIET, maar de film is exclusief bij NPO Plus en NLZIET te bekijken.

9. De Dominee (film, 2004) – Bol.com

In De Dominee komen we meer te weten over de beruchte Nederlandse drugsbaron Klaas Bruinsma. Hij krijgt de hasjhandel in zijn greep in de jaren ’70. In de film schitteren onder andere bekende sterren als Peter Paul Muller, Chantal Janzen en Frank Lammers. Momenteel is de film nergens te streamen in Nederland, maar je kunt wel de DVD hier bij Bol.com bestellen.

10. Mocro Maffia (serie, 3 seizoenen) – Videoland

De drie beste vrienden Romano, Potlood en De Paus maakten samen de overstap van de kleine criminaliteit naar het grotere werk. In no time hebben ze de hele cocaïnehandel in Amsterdam in handen. Door jaloezie valt de vriendengroep uiteen, waardoor ze lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.

Alles over misdaadfilms en -series bij Streamwijzer

Voor wie maar geen genoeg kan krijgen van de beste misdaadfilms- en series, hebben we een speciale pagina voor het genre: misdaad in het leven geroepen. Hierop vind je van alles over de programma’s in deze categorie die te streamen zijn op Nederlandse video on demand-platforms.

Meer true crime op discovery+

Bij discovery+ hebben ze met het kanaal Investigation Discovery een aparte categorie voor true crime. Allerlei misdaadprogramma’s van de streamingdienst vind je daarnaast ook op de genrepagina True Crime.

Op Streamwijzer vind je allerlei nieuws over discovery+ en vind je het volledige aanbod van discovery+. Ontmoet ook andere liefhebbers van discovery+ om kijktips uit te wisselen en inspiratie op te doen. Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland