Deze 10 films en series over seriemoordenaars moet je gezien hebben

Sinds Netflix de true crime-serie Dahmer – Monster: A Jeffrey Dahmer Story gelanceerd heeft, is de hele wereld in de ban van deze gruwelijke seriemoordenaar. Vond je deze serie ook interessant en ben je op zoek naar vergelijkbare titels? Dan hebben we een aantal toffe kijktips voor je op een rijtje gezet. Hieronder vind je 10 films en series over seriemoordenaars die je gezien moet hebben. Het gaat om waargebeurde én fictieve verhalen.

10x Films en serie over seriemoordenaars die je gezien moet hebben

10. Zodiac (film, 2007) – HBO Max

Tussen december 1968 en oktober 1969 was de Zodiac Killer actief in Noord-Californië. Ondanks dat we tot op de dag van vandaag nog steeds niet weten wie er achter deze naam schuilgaat, is er in 2007 wel een film gemaakt over de zoektocht naar deze gruwelijke seriemoordenaar. De psychologische thriller vertelt het verhaal van het spel dat de angstaanjagende ‘Dierenriem-moordenaar’ met de autoriteiten en de media speelde. Voor vier mannen, twee politie-inspecteurs, een misdaadverslaggever en een cartoonist (gespeeld door Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo en Anthony Edwards), betekent dit het begin van een levenslange obsessie.

9. Jeffrey Dahmer: Mind of a Monster (film, 2020) – discovery+

De Netflix-serie Dahmer vertelt een gedramatiseerde versie van het verhaal van seriemoordenaar Jeffrey Dahmer, die van 1978 tot 1991 verantwoordelijk was voor de dood van zeventien verschillende mannen en jongens. Het verhaal van de ‘Milwaukee Cannibal’ wordt ook uitgebreid verteld in deze documentaire van Investigation Discovery, Jeffrey Dahmer: Mind of a Monster genaamd. Aan de hand van transcripties van politie-interviews en persoonlijke getuigenissen van familie, vrienden en nabestaanden (waaronder Dahmers vader), wordt het beklijvende verhaal op een hele andere manier onthuld. Bekijk hierboven alvast de eerste beelden, check de reacties van kijkers en lees ook onze recensie van ‘Jeffrey Dahmer: Mind of a Monster’.

8. Extremely Wicked, Shockinly Evil and Vile (film, 2019) – Netflix

Een van ’s wereld meest beruchte seriemoordenaars is natuurlijk Ted Bundy, die tussen 1974 en 1978 minstens 28 vrouwen vermoordde. In deze indrukwekkende film zien we hoe hij naast angstaanjagend ook minstens net zo charmant kon zijn, waardoor velen lang niet konden geloven dat hij echt zulke daden op zijn geweten had. Zijn vriendin Liz (gespeeld door Lily Collins) is één van hen. Jarenlang woont zij samen met Ted (een rol van Zac Efron) en draagt hij deels de zorg voor haar dochtertje Molly. Langzaam wordt zij echter geconfronteerd met de brute waarheid.

7. The Clovehitch Killer (film, 2018) – Pathé Thuis

The Clovehitch Killer is losjes gebaseerd op het verhaal van seriemoordenaar Dennis Rader, ook wel bekend als de BTK Killer. Hij was tussen 1974 en 1991 verantwoordelijk voor de dood van tien mensen en werd de BTK-moordenaar genoemd omdat dit stond voor zijn manier van werken: Bind, Torture en Kill. In de film uit 2018 volgen we de keurige tiener Tyler, die in zijn schuur een aantal verontrustende foto’s vindt die erop wijzen dat zijn vader weleens ‘The Clovehitch Killer’ zou kunnen zijn.

6. Mindhunter (serie, 2 seizoenen) – Netflix

We bevinden ons in Mindhunter in de jaren 70, een tijd waarin de FBI nog weinig weet heeft van de gedachtengang van seriemoordenaars. Holden Ford (gespeeld door Jonathan Groff) is een FBI-agent van de Elite Serial Crime Unit die de manier van denken van de gruwelijke individuen wil leren begrijpen. Dit doet hij door verschillende seriemoordenaars te interviewen, een baanbrekend onderzoek waarvoor hij een niet altijd leuke prijs moet betalen. Er komen verschillende bestaande moordenaars langs in deze serie, waaronder Dennis Rader (de al eerder genoemde BTK-moordenaar) en Edmund Kemper.

5. The Chameleon Killer (serie, 1 seizoen) – discovery+

The Chameleon Killer
Serie: The Chameleon Killer (2021) | Beeld: discovery+ via Warner Bros. Discovery

In 1985 worden vier lichamen gevonden in de bossen van New Hampshire, verstopt in grote vaten. In 2000 wordt er opnieuw een vat gevonden met lichamen en even later worden twee vrouwen dood aangetroffen in een zak kattenbakvulling. Het is allemaal het werk van The Chameleon Killer, die meerdere gedaantes kon aannemen en nog talloze andere moorden op zijn geweten heeft. Deze documentaire vertelt het verhaal van de meedogenloze seriemoordenaar.

4. The Fall (serie, 3 seizoenen) – Amazon Prime Video

Deze fictieve serie speelt zich af in Belfast, waar een seriemoordenaar een reeks onopgeloste moordzaken veroorzaakt. Crimineel psycholoog Stella Gibson (Gillian Anderson) vertrekt naar de Ierse stad om het onderzoek te ondersteunen. Daar ontdekt ze dat de dader, huisvader Paul Spector (Jamie Dornan), een heel normaal leven lijkt te leiden. En terwijl hij gruwelijke moorden blijft plegen, moet zij hem zien te stoppen.

3. American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace (serie, 3 seizoenen) – Disney+

Op Disney+ vind je American Crime Story, een anthologieserie die ieder seizoen een ander verhaal behandelt. Het tweede seizoen staat in het teken van mode-icoon Gianni Versace, die ten prooi viel aan seriemoordenaar Andrew Cunanan. Deze serie komt van de hand van filmmaker Ryan Murphy, die ook verantwoordelijk was voor de Netflix-serie waar iedereen het over heeft, Dahmer. Dat belooft dus veel goeds!

2. The Little Things (film, 2021) – HBO Max

The Little Things vertelt het fictieve verhaal van hulpsheriff Joe ‘Deke’ Deacon, die worstelt met een geheim uit zijn verleden en tegelijkertijd samen met Baxter probeert een seriemoordenaar op te sporen. Hiervoor moeten ze soms de regels omzeilen. De hoofdrollen worden vertolkt door drie Oscarwinnaars: Denzel Washington (Training Day), Rami Malek (Bohemian Rhapsody) en Jared Leto (Dallas Buyers Club).

1. Des (serie, 1 seizoen) – HBO Max

De laatste aanrader uit dit rijtje is de driedelige Britse miniserie Des. We volgen de rechtszaak van de Schotse seriemoordenaar Dennis Nilson (gespeeld door David Tennant, bekend van onder meer Broadchurch). Tussen 1978 en 1983 vermoordt hij minstens vijftien jonge mannen. Als hij opgepakt wordt is hij bereid om zijn verhaal te doen, maar hij kan zich de namen van zijn slachtoffers niet herinneren. De zoektocht van de politie naar de slachtoffers wordt daardoor steeds lastiger.

Alles over discovery+

In dit overzicht vond je twee discovery+-titels terug. Op Streamwijzer vind je allerlei nieuws over deze streamingdienst en vind je tevens het volledige aanbod van discovery+. Ontmoet ook andere liefhebbers van discovery+ om kijktips uit te wisselen en inspiratie op te doen. Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland

Synopsissen: HBO Max, discovery+, Netflix, Pathé Thuis, Amazon Prime Video en Disney+

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.