10 films en series die je als modeliefhebber écht gezien moet hebben

Iedere modeliefhebber heeft The Devil Wears Prada natuurlijk al ontelbare keren gezien. Wil jij een keer een andere film zien die ook om mode draait of die je modehart gewoonweg sneller laat kloppen? In dit artikel vind je een overzicht van 10 films en series die je als modeliefhebber écht gezien moet hebben, te vinden op discovery+, Netflix, Pathé Thuis, Videoland en Disney+.

10x Films en series die iedere modeliefhebber gezien moet hebben

10. The Great Gatsby (film, 2013) – Netflix

The Great Gatbsy kijk je natuurlijk met name vanwege de geweldige acteurs (Leonardo DiCaprio en Cary Mulligan bijvoorbeeld), het heerlijke verhaal over de onmogelijke liefde tussen een dandy en een getrouwde vrouw en de fantastische jaren twintig-sfeer. Maar ook voor de modeliefhebber is er genoeg te zien. Voor deze film ontwierp Prada maar liefst veertig jurken. De outfits waren zelfs zó goed dat de film een Oscar voor Beste kostuumontwerpen in de wacht sleepte.

9. Cruella (film, 2021) – Disney+

In Cruella ontpopt een van de grootste schurken van Disney zich tot een echte mode-icoon. De live action-film uit 2021 vertelt het verhaal van Estella (gespeeld door Oscarwinnares Emma Stone) die als ontluikende ontwerper bij een prestigieus modehuis terechtkomt. En naast heel veel mooie outfits en het punk-rock Londen van de jaren zeventig komen er natuurlijk óók gewoon dalmatiërs in deze film voor.

8. Girlboss (serie, 1 seizoen) – Netflix

Deze Netflix Original-serie vertelt het verhaal van Sophia. Haar passie voor vintage mode verandert haar in een onwaarschijnlijke businessvrouw met een bedrijf dat miljoenen dollars waard is. Hoe? Ze koopt vintage designerstukken, pimpt ze en verkoopt ze online door. De serie, gebaseerd op het leven van businessvrouw Sophia Amoruso, is inspirerend voor modeliefhebbers én beginnende ondernemers.

7. Fred Van Leer: Alles Uit De Kast (serie, 4 seizoenen) – discovery+

Een tip van eigen bodem: Fred Van Leer: Alles Uit De Kast. Stylist en presentator Fred van Leer helpt vrouwen hierin om de beste versie van zichzelf te worden. Een lekker modieus programma met een goede dosis self-love dus. Er staan inmiddels vier seizoenen van het TLC-programma op discovery+.

6. House of Gucci (film, 2021) – Pathé Thuis

De in 2021 uitgebrachte film over de Gucci-familie mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit rijtje. House of Gucci, waarin de belangrijkste rollen gespeeld worden door Oscar-genomineerde Adam Driver en Oscarwinnares Lady Gaga, is niet alleen een modieus hoogtepunt, maar vertelt ook een boeiend misdaadverhaal. De waargebeurde film heeft alles wat je maar kan wensen: liefde, verraad, decadentie, wraak en zelfs een moord. En mode dus. Heel veel mode.

5. Confessions of a Shopaholic (film, 2009) – Disney+

Naast The Devil Wears Prada is dit misschien wel de andere grote klassieker in de modewereld: Confessions of a Shopaholic. Journaliste Rebecca Bloomwood (gespeeld door Isla Fisher) is in deze romantische komedie zó gek op mode dat ze zichzelf in volle overtuiging de schulden in stort—maar dit doet ze wel met de leukste outfits aan.

4. Say Yes To The Dress (serie, 19 seizoenen) – discovery+

Ook Say Yes To The Dress mag in dit rijtje niet ontbreken. Samen met experts zoeken bruiden hierin naar de perfecte trouwjurk, en hierdoor kijk je iedere aflevering je ogen uit. De originele TLC-serie heeft inmiddels 19 seizoenen, allemaal te zien op discovery+, maar er zijn ook al diverse spin-offs verschenen. Zo is er ook een Benelux-serie, gepresenteerd door stylist Fred van Leer.

3. Katy Keene (serie, 1 seizoen) – Videoland

In de Riverdale spin-off Katy Keene proberen vier twintigers het te maken in New York. Naast singer-songwriter Josie, acteur Jorge en kunstenaar Pepper timmert ook modeontwerper Katy Keene (gespeeld door Lucy Hale) hard aan de weg. Zij maakt haar eigen jurken en droomt ervan om ze in etalages terug te zien. Er is maar één seizoen van de serie verschenen, dus deze kun je gerust bingewatchen.

2. Phantom Thread (film, 2017) – Pathé Thuis

Daniel Day-Lewis is in Phantom Thread de obsessieve modeontwerper Reynold Woodcock. Het is de jaren vijftig en we bevinden ons in Londen. De modewereld wordt geregeerd door Woodcock, maar dit verandert als hij Alma ontmoet. Opeens is het maken van kleding voor koninklijke families en edellieden niet meer het belangrijkste in zijn leven, dat daardoor behoorlijk op zijn kop gezet wordt.

1. Bridgerton (serie, 2 seizoenen) – Netflix

Iedereen die weleens langer dan een paar seconden naar Bridgerton gekeken heeft, weet dat de kostuums geweldig zijn. Iedere jurk is handgemaakt en dit maakt het nog bijzonderder. En los daarvan is dit ook een heerlijk historisch drama over acht hechte broers en zussen die zoeken naar liefde en geluk in het Londen van de negentiende eeuw. Er staan twee seizoenen op Netflix.

Meer series over mode op discovery+

In dit overzicht vond je twee discovery+-series, maar op de streamingdienst zijn nog veel meer modieuze programma’s van TLC te vinden. Je vindt hier programma’s als Dare To Wear, waarin stijlexperts twee vrouwen met totaal uiteenlopende stijlen helpen. Onder de categorie Liftestyle vind je een speciale sectie ‘Beauty & Fashion’, waar je het complete aanbod kunt bekijken.

Alles over deze streamingdienst

Op Streamwijzer vind je allerlei nieuws over discovery+ en vind je het volledige aanbod van discovery+. Ontmoet ook andere liefhebbers van discovery+ om kijktips uit te wisselen en inspiratie op te doen. Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland

Synopsissen: Netflix, Disney+, discovery+, Pathé Thuis en Videoland

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.