Moet je de andere ‘Planet Of The Apes’-films zien voordat je ‘Kingdom Of The Planet Of The Apes’ kijkt?

We kunnen weer massaal naar de bioscoop, want sinds woensdag 8 mei is Kingdom Of The Planet Of The Apes op het witte doek te bewonderen. De film behoort tot de Planet Of The Apes-franchise. In 1968 verscheen namelijk al de eerste film. Omdat de nieuwe film deel uit maakt van een reeks, vraag je je vast af of je alle eerder verschenen films gezien moet hebben voordat je naar de bioscoop gaat. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Moet je alle ‘Planet Of The Apes’-films gezien hebben?

Na het zien van de trailer heb je natuurlijk direct zin om Kingdom Of The Planet Of The Apes te kijken. Maar wat als je de eerder verschenen films nog niet hebt gezien? Ondanks dat er al negen films zijn verschenen, is het voor het verhaallijn niet noodzakelijk om deze (opnieuw) te kijken. Je kunt de films namelijk opdelen in drie reeksen: de eerste vijf films die tussen 1968 en 1973 verschenen, de opzichzelfstaande remake uit 2011 en de nieuwe reeks die sinds 2011 loopt.

Het verhaal van de nieuwste film speelt zich af in de toekomst, ongeveer 300 jaar na War Of The Planet Of the Apes uit 2017. Caesar leeft niet langer meer en ook andere bekende personages zijn verdwenen. De apen zijn in de nieuwe film de dominante soort en leven in harmonie samen. Mensen leiden een ondergedoken leven.

Ook staat er een nieuwe tirannieke apenleider op, Proximus. Hij is hard op weg om een nieuw imperium op te bouwen. Wanneer Noa’s clan wordt aangevallen, besluit hij om zijn familie te gaan zoeken. Tijdens dit avontuur leert hij meer over de toekomst en komt hij voor belangrijke keuzes te staan.

Waar kijk je alle ‘Planet Of The Apes’-films?

Hoewel het dus niet noodzakelijk is om de andere films gezien te hebben, bevat de nieuwe film wel verwijzingen naar de vorige films. Zo komt de naam Caesar regelmatig voorbij en zullen kijkers de wereld waarin het verhaal zich afspeelt zeker herkennen. Benieuwd waar je alle Planet Of The Apes-films kunt zien? De enige streamingdienst die alle films aanbiedt (behalve de nog te verschijnen film uit 2024) is Disney+. Bij hen kun je de hele collectie nu bingen. De tweede reeks en de remake uit 2001 kun je ook bij TVOD-streamingdienst Pathé Thuis vinden. Hier is een abonnement niet nodig, maar kun je titels kopen en huren. Op Netflix kijk je alleen Dawn of the Planet of the Apes.

➡️ Bekijk direct de volgorde van alle ‘Planet Of The Apes’-films.

Meer informatie over de film

Kingdom of the Planet of the Apes speelt zich af in de toekomst, enkele generaties na het bewind van Caesar. In deze tijd zijn de apen de dominante soort en leven in harmonie samen, maar leiden de mensen een ondergedoken leven. Terwijl een nieuwe, tyrannieke apenleider zijn imperium opbouwt, maakt een jonge aap een aangrijpende reis die er voor zorgt dat hij alles wat hij heeft geleerd over het verleden in twijfel trekt. De keuzes die hij maakt zal de toekomst voor zowel apen als mensen bepalen.

TitelKingdom of the Planet of the Apes
Jaar2024
SoortFilm
Duur2 uur en 25 minuten
TaalEngels
CategorieActie, Avontuur
RegisseurWes Ball
CastOwen Teague (Stem), Freya Allan, Kevin Durand (Stem), Peter Macon (Stem), William H. Macy (Stem)

Synopsis: The Walt Disney Company

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.