Alles over de Turkse derby van Fenerbahçe versus Galatasaray

Ook in de Turkse Süper Lig is de competitie weer in volle gang. Verdeeld over 38 speelrondes zullen 20 teams het tegen elkaar opnemen in de strijd om het landskampioenschap. Ook dit seizoen staat de altijd beladen derby tussen Fenerbahçe en Galatasaray wederom minstens tweemaal op de planning. Weken voordat de matches worden gespeeld, hangt er al een onrustige sfeer in de stad. De spanning tijdens de duels is dan ook altijd om te snijden. Maar waar komt deze rivaliteit tussen de twee clubs eigenlijk vandaan? Van de geschiedenis tot aan de speeldata dit seizoen: we zetten alles over deze beladen derby voor je op een rij. Wedstrijden uit de Turkse competitie zijn bij Ziggo Sport te zien in Nederland.

Data van de derby Fenerbahçe vs. Galatasaray dit seizoen

Laten we eerst eens een blik werpen op het speelschema, zodat we te weten komen wanneer deze twee aartsrivalen recht tegenover elkaar zullen staan. De clubs zullen elkaar in de Süper Lig twee keer treffen, waarbij er een uit- en thuiswedstrijd op het programma staat. Zo wordt er één match voor de winterstop gespeeld en komen de ploegen elkaar in het nieuwe jaar nogmaals tegen.

De eerste datum die je alvast in je agenda kunt omcirkelen, is 24 december 2023. Op deze dag staat de eerste derby van het seizoen tussen de aartsrivalen gepland. De wedstrijd wordt gespeeld in het Şükrü Saracoğlu stadion: de thuisbasis van Fenerbahçe. Na de winterstop treffen de twee teams elkaar op 12 mei 2024 in het Rams Park stadion van Galatasaray.

Waar kan ik de derby Fenerbahçe versus Galatasaray op tv en online kijken?

De twee welbekende streamingdiensten Viaplay en Ziggo Sport hebben beiden rechten in handen waarmee ze buitenlandse voetbalcompetities binnen Nederland uit mogen zenden. Zo kunnen voetbalfans bij Viaplay onder andere live kijken naar de mannen van de Premier League & Bundesliga en de vrouwen uit de Serie A. Ziggo Sport is echter de eerste Nederlandse zender die de uitzendrechten voor de Turkse voetbalcompetitie Süper Lig in handen heeft. Het kanaal zendt iedere speelronde één of twee wedstrijden uit, waaronder natuurlijk de veelbelovende derby tussen aartsrivalen Fenerbahçe en Galatasaray. Ook zijn alle samenvattingen van de andere partijen er te zien. Je ontdekt in de programmagids precies wanneer welke wedstrijd via welk kanaal te zien is.

Rivaliteit tussen Fenerbahçe en Galatasaray

Passie, spanning en veel nijd: het zijn drie woorden die de beladen derby tussen Fenerbahçe en Galatasaray beschrijven. De wedstrijd staat dan ook bekend als een temperamentvolle ontmoeting tussen de twee topclubs uit Turkije. De twee teams komen uit dezelfde stad, maar toch wordt het duel tussen de ploegen ook wel de intercontinentale derby genoemd. Dit komt door de ligging van de twee clubs. Istanboel ligt namelijk op de zuidelijke grens tussen de continenten Europa en Azië, waardoor Fenerbahçe aan de Aziatische kant ligt en Galatasaray aan Europese zijde.

De eerste wedstrijd tussen de twee aartsrivalen uit Istanboel werd meer dan 100 jaar terug gespeeld. Op zondag 17 januari 1909 wist Galatasaray met 2-0 de vriendschappelijke wedstrijd van Fenerbahçe te winnen. De vroegere rivaliteit van de twee clubs komt door sociale, culturele en regionale verschillen. Zo stond Galatasaray bij het ontstaan in 1905 bekend als dé club voor de hogere klasse van Istanboel. Aan de andere kant werd in 1907 Fenerbahçe opgericht door mannen uit de middenklasse, waardoor dit team als volksclub werd gezien en symbool stond voor de groep arbeiders. Zelfs in de jaren 70 hield deze scheiding tussen de twee ploegen stand. De verschillen zijn echter op de dag van vandaag verdwenen.

Statistieken van de wedstrijden tussen Fenerbahçe en Galatasaray

In totaal stonden de twee clubs al 314 keer tegenover elkaar. Hiervan had Galatasaray 160 keer het thuisvoordeel, ten opzichte van 154 keer voor Fenerbahçe. Van alle ontmoetingen werd er 96 keer gelijkgespeeld. Fenerbahçe wist echter de meeste wedstrijden te winnen (119 keer), waardoor de club op een voorsprong van tien duels staat ten opzichte van hun aartsrivaal (99 keer). Echter wist Galatasaray vaker de landstitel, beker en Super Cup te veroveren.

Ook doen beide teams het in Europa niet slecht. Zo kon Fenerbahçe vijf keer de groepsfase van de Champions League bereiken. Het grootste succes had het team in seizoen 2007/08, waarbij de club het tegen Chelsea opnam in de kwartfinale van het miljoenenbal. In de Europa League wist de ploeg het tot de halve finales te schoppen. Galatasaray bereikte 13 keer de groepsfase van het grootste Europese voetbalpodium, met als hoogtepunt twee kwartfinales tegen Real Madrid.

Laatste editie van de intercontinentale derby

De laatste ontmoeting tussen de twee aartsrivalen vond plaats op 4 juni 2023 in het thuisstadion van Galatasaray. Nicolò Zaniolo opende de score in de 28e minuut door de thuisclub op voorsprong te brengen. In de tweede helft kreeg Luan Peres rood, waardoor Fenerbahçe nog maar met tien man de klus moest klaren. Mauro Icardi verdubbelde de score, waarna wederom Nicolò Zaniolo voor de tweede keer het net wist te vinden. Uiteindelijk won Galatasaray met 3-0, waardoor zij nu voor de tweede keer op rij de derby op hun naam hebben mogen schrijven.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.