Zo gaat het tot nu toe met FC Groningen in de Keuken Kampioen Divisie

De zomerstop is alweer een tijdje voorbij en de eerste voetbalwedstrijden zijn gespeeld. FC Groningen zal dit seizoen slechts één doel voor ogen hebben: terugkeren in de Eredivisie. Na de tegenvallende prestaties vorig jaar, kon de club degradatie helaas niet meer voorkomen. Het team moet het dit seizoen dus doen met een niveau lager. Maar hoe staan de zaken er eigenlijk voor bij FC Groningen in de Keuken Kampioen Divisie?

FC Groningen speelt na 23 jaar niet meer in de Eredivisie

De groene club FC Groningen uit het hoge noorden beleefde afgelopen seizoen een dramatisch jaar in de Eredivisie. Hoewel de club redelijk aan de competitie begon, belandde de ploeg na een aantal speelrondes op de twaalfde plek. De prestaties bleven tegenvallen, waardoor het team uit Groningen in januari zelfs op de laatste plaats stond. Met het binnenhalen van een aantal nieuwe spelers tijdens de winterperiode hoopte de ploeg het tij nog te kunnen keren.

Helaas voor de Noorderlingen bleek dit niet genoeg te zijn, waardoor het een kwestie van tijd was voordat FC Groningen definitief zou zijn gedegradeerd. Een absoluut rampscenario, want de ploeg speelde al 23 jaar lang onafgebroken op het hoogste voetbalniveau van Nederland. Het team moet het dit seizoen dus doen met een plekje in de lagere Keuken Kampioen Divisie.

📉 FC GRONINGEN DEGRADEERT UIT DE EREDIVISIE 😳 | Samenvatting Go Ahead Eagles - FC Groningen

Veranderingen binnen FC Groningen in seizoen 2023/24

FC Groningen zal dit seizoen alles op alles zetten om ‘hun’ plek terug in de Eredivisie te veroveren. Clubs als FC Twente, PEC Zwolle en Heracles Almelo presteerden het al eens eerder om na één jaar seizoen weer terug te keren op het hoogste Nederlandse voetbalniveau. Toch is dit geen gemakkelijke opgave. Zo zijn er een aantal wijzigingen binnen de selectie doorgevoerd, waaronder het aantrekken van nieuwe spelers.

Noam Emeran, Kevin van Veen en Kristian Strømland Lien maakten afgelopen maanden de overstap naar FC Groningen om het team te versterken. Ook Daniël Beukers, Hidde Jurjus, Marvin Peersman en Leandro Bacuna werden transfervrij binnengehaald. Buiten deze wijzigingen in de selectie om, werd ook de huidige trainer vervangen. Zo werd het stokje overgegeven aan Dick Lukkien om met ‘zijn’ FC Groningen voor nieuwe successen te zorgen en een terugkeer in de Eredivisie af te dwingen.

FC Groningen zal echter niet de enige club zijn die aast op een terugkeer in de Eredivisie. Vorig jaar viel namelijk niet alleen het doek voor de Noorderlingen, maar ook FC Emmen en SC Cambuur moesten de competitie verlaten. Tevens Roda JC, Willem II, NAC Breda en ADO Den Haag zullen er aankomend seizoen weer op gebrand zijn om na jaren afwezigheid te promoveren naar de Eredivisie.

Huidige stand in de Keuken Kampioen Divisie

Maar hoe staat FC Groningen er momenteel voor in de Keuken Kampioen Divisie? In de onderstaande tabel zie je wat de huidige stand van de ploeg in de Eerste Divisie is, maar ook hoeveel van de in totaal 38 wedstrijden (19 thuis in het stadion Euroborg en 19 uit) al gespeeld zijn en het aantal punten dat de club uit Groningen momenteel op zak heeft. In de laatste kolom vind je in welke mate het team in vorm is in de afgelopen Keuken Kampioen Divisie-wedstrijden.

PlaatsClubPuntenGespeeldVorm
1 🏆Roda JC156✅ ✅ ❌ ✅ ✅
2 🏁VVV-Venlo136✅ ✅ ✅ ✅ ➖
3 🔸SC Cambuur136✅ ✅ ❌ ✅ ✅
4 🔸ADO Den Haag105✅ ✅ ✅ ❌ ✅
5 🔸Jong PSV95❌ ✅ ✅ ❌ ➖
6 🔸FC Eindhoven84➖ ✅ ✅ ➖
7 🔸Willem II86❌ ✅ ❌ ➖ ✅
8 🔸FC Groningen75❌ ✅ ➖ ❌ ✅
9MVV75❌ ❌ ✅ ➖ ✅
10De Graafschap75✅ ❌ ❌ ✅ ➖
11Jong AZ75➖ ❌ ✅ ❌ ✅
12Helmond Sport75➖ ✅ ❌ ✅ ❌
13Jong FC Utrecht75➖ ✅ ❌ ✅ ❌
14NAC Breda76❌ ❌ ✅ ❌ ✅
15FC Dordrecht65➖ ✅ ➖ ❌ ➖
16FC Emmen65➖ ❌ ✅ ➖ ➖
17FC Den Bosch66✅ ❌ ❌ ❌ ❌
18TOP Oss45➖ ❌ ❌ ✅ ❌
19Jong Ajax15➖ ❌ ❌ ❌ ❌
20 🚩Telstar06❌ ❌ ❌ ❌ ❌

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.