Atletiekfans opgelet: FBK Games staat op zondag 7 juli op het programma

Op zondag 7 juli 2024 is het tijd voor de 43e editie van de FBK Games in Hengelo, Overijssel. Het toernooi is de enige internationale topatletiekwedstrijd in Nederland en trekt ieder jaar atleten aan van over de hele wereld die in verschillende disciplines de strijd met elkaar aangaan voor een podiumplek. Inmiddels is de wedstrijd niet meer weg te denken uit de sport en hij is dan ook razend populair onder toeschouwers. Hoog tijd om alle onderdelen en de Nederlandse deelnemers op rij te zetten. Net als vorig jaar kun je de FBK Games op tv kijken via de NPO, waardoor je automatisch tevens via NLZIET alle disciplines live kunt volgen.

→ Ga direct naar NLZIET en kijk 14 dagen gratis naar meer dan 200.000 programma’s, series en films van SBS, RTL, NPO en meer ✅

Wat zijn de FBK Games precies?

Laten we eerst kort uitleggen wat er allemaal bij atletiek komt kijken. De sport heeft verschillende onderdelen die zowel op de weg als in het veld als op de atletiekbaan plaatsvinden, waardoor de sport erg veelzijdig is. Er zijn dan ook 24 verschillende Olympische atletiekonderdelen met ieder een eigen specialisme. Zo zijn er loop-, spring- en werpdisciplines. Binnen het lopen zijn er ook diverse afstanden en expertises, zoals het hordelopen en de estafettewedstrijden.

De FBK Games is een internationale atletiekwedstrijd die jaarlijks wordt gehouden in de plaats Hengelo. We horen je denken: ‘waar staat FBK eigenlijk voor?’ Het toernooi is vernoemd naar oud-olympisch kampioene en topsportster Fanny Blankers-Koen. Ze is dan ook volgens velen Nederlands beste atlete ooit. Zo won ze tijdens de Olympische Spelen in 1948 in Londen vier gouden medailles, was ze de eigenaresse van 21 wereldrecords, 58 Nederlandse titels en won ze vijf keer de eerste plak voor verschillende onderdelen bij de Europese kampioenschappen van 1946 en 1950. Niet gek dat ze in 1999 door de IAAF, de internationale atletiekfederatie, werd uitgeroepen tot internationaal atlete van de 20e eeuw.

Aan de atletiekwedstrijd doen internationale atleten van over de hele wereld mee, waaronder vele olympische- en wereldkampioenen. Alle duels worden gehouden in het Fanny Blankers-Koen stadion. Wegens bezuinigingen zouden de FBK Games echter bijna zijn gestopt, omdat de gemeente Hengelo overwoog om het stadion te verkopen aan voetbalclub FC Twente. Gelukkig bleef het bestaan, waardoor we dit jaar voor de 43e keer van alle topatleten uit de atletiekwereld mogen genieten.

Disciplines tijdens de Fannie Blankers-Koen atletiekwedstrijd in 2024

Tijdens de FBK Games staan er in totaal 15 disciplines op de planning. De onderdelen op het programma van de mannen en vrouwen verschilt echter. Zo komen de vrouwen in actie bij acht categorieën, waaronder het hordelopen, polsstokhoogspringen, kogelstoten en de verschillende sprintafstanden. De mannen komen in actie tijdens zeven onderdelen. Zo zien we de heren terug tijdens vier sprintafstanden, hoogspringen, discuswerpen en de hink-stap-sprong.

Wie?Discipline
Vrouwen🏃🏻‍♀️ 100 m. sprint
Vrouwen🏃🏻‍♀️ 400 m. sprint
Vrouwen🏃🏻‍♀️ 800 m. sprint
Vrouwen🏃🏻‍♀️ 1.500 m. sprint
Vrouwen🏃🏻‍♀️ 5.000 m. sprint
Vrouwen🏃🏻‍♀️ 100 m. hordelopen
Vrouwen💪 Polsstokhoogspringen
Vrouwen⚫ Kogelstoten
Wie?Discipline
Mannen🏃🏻‍♂️ 100 m. sprint
Mannen🏃🏻‍♂️ 400 m. sprint
Mannen🏃🏻‍♂️ 1.000 m. sprint
Mannen🏃🏻‍♂️ 5.000 m. sprint
Mannen🙋‍♂️ Hoogspringen
Mannen🥏 Discuswerpen
Mannen👟 Hink-stap-sprong

Nederlandse deelnemers tijdens de FBK Games 2024

Uiteraard doen er ook dit jaar weer veel Oranje mannen en vrouwen mee aan de atletiekwedstrijd in het Fanny Blankers-Koen stadion. Bij de vrouwen zien we onder andere Femke Bol, Nadine Visser, Sifan Hassan en Jessica Schilder terug. Laatstgenoemde atlete doet mee aan de discipline kogelstoten. Femke Bol komt in actie op de 400 meter. Tijdens het WK Indoor atletiek in Glasgow verbrak ze op deze afstand het 41-jarige wereldrecord. Sifan Hassan sprint de 1.500 meter. Tot slot zien we ook Nadine Visser aan de start verschijnen. Zij komt uit op de 100 meter horden. Wie er nog meer deelnemen aan de FBK Games is op het moment van schrijven niet bekend. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.