Volgens de bookmaker zijn dit de favorieten en kanshebbers op het EK Voetbal 2024

Na de spannende kwalificatiereeks is de ploeg van Ronald Koeman erin geslaagd om zich te plaatsen voor het EK Voetbal. Het Nederlands elftal mag zich alvast samen met 20 andere landen voorbereiden voor het Europese eindtoernooi. Hoewel het nog een paar maanden duurt, heeft een Belgisch wedkantoor alvast onderzoek gedaan naar de favorieten en overige kanshebbers voor de EK-titel 2024. Maakt Nederland eigenlijk kans op het EK en wie gaat er met de winst vandoor?

Deze 21 landen hebben zich gekwalificeerd voor het EK Voetbal van 2024 in Duitsland

Voordat we beginnen bij alle kanshebbers, moeten we natuurlijk eerst kijken welke landen zich hebben gekwalificeerd. Sommige landen waren al enige tijd verzekerd van een plek op het hoogste Europese podium. Onder andere Spanje, Schotland, Engeland en Frankrijk zaten niet meer in spanning. Het EK-ticket lag na de late overwinning op Griekenland (0-1) voor het Nederlands elftal binnen handbereik. Wel moesten de Oranje Leeuwen nog winnen van Ierland of Gibraltar om het definitief waar te maken.

Voor andere teams was het echter nog billenknijpen tot de laatste speelronde. Door het doelpuntloze gelijkspel tegen Oekraïne plaatste Italië zich nipt voor het EK. Wales kon zich alleen nog plaatsen als Kroatië puntenverlies zou leiden. De Kroaten wonnen met 1-0 van Armenië, terwijl Wales gelijk speelde tegen Turkije. Hierdoor spatte de directe kwalificatie voor de Welshmen uiteen. In het overzicht hieronder zijn alle gekwalificeerde landen te vinden.

🇳🇱 Nederland🇩🇪 Duitsland
🇦🇱 Albanië🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland
🇧🇪 België🇫🇷 Frankrijk
🇩🇰 Denemarken🇭🇺 Hongarije
🇦🇹 Oostenrijk🇵🇹 Portugal
🇷🇴 Roemenië🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland
🇷🇸 Servië🇸🇰 Slowakije
🇪🇸 Spanje🇹🇷 Turkije
🇨🇭 Zwitserland🇮🇹 Italië
🇨🇿 Tsjechië
🇸🇮 Slovenië
🇭🇷 Kroatië

Wie zijn de favorieten en overige kanshebbers voor de winst?

Maar maakt Nederland kans op de Europese titel? Het zou de tweede keer ooit zijn sinds het EK van 1988. We hebben echter geen fantastisch nieuws, want volgens een Belgisch wedkantoor staat het Nederlands elftal momenteel op de 8e plek in de notering. We staan achter België, Italië, Portugal, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Engeland. De twee laatstgenoemde landen zouden volgens huidige voorspellingen de meeste kans maken op de titel.

Frankrijk was al enige tijd zeker van een toegangsbewijs voor het Europees kampioenschap. De ploeg van Didier Deschamps was tot het duel tegen Griekenland nog ongeslagen. Alleen het uitduel tegen de Grieken eindigde in een gelijkspel (2-2). Op basis van deze resultaten maken ‘Les Bleus’ zeker kans op de titel. Engeland staat momenteel echter op de eerste plek. De Engelsen stonden vorig EK nog in de finale, maar verloren de wedstrijd na penalty’s van Italië. Het team van Gareth Southgate zou bij het aankomende Europees kampioenschap de titel eindelijk weer ’thuis’ kunnen brengen.

Opvallend is dat Duitsland op de derde plek staat. Het gastland is automatisch gekwalificeerd, maar heeft de laatste tijd wel oefenwedstrijden gespeeld. De matches tegen onder andere Oostenrijk (2-0) en Turkije (2-3) werden verloren. Er werd alleen gelijk gespeeld tegen Mexico (2-2) en Oekraïne (3-3). Wel won het team met 2-1 van Frankrijk. Hieronder staan de tien kanshebbers vermeld.

NoteringLand
1🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland
2🇫🇷 Frankrijk
3🇩🇪 Duitsland
4🇪🇸 Spanje
5🇵🇹 Portugal
6🇮🇹 Italië
7🇧🇪 België
8🇳🇱 Nederland
9🇩🇰 Denemarken
10🇭🇷 Kroatië

Wie kan Nederland in de groepsfase op het EK Voetbal loten?

Voorafgaand aan het EK Voetbal worden alle 24 landen ingedeeld in zes poules van ieder vier teams. Voor deze EK-loting zijn alle landen verdeeld over vier potten. Deze rangschikking is tot stand gekomen op basis van de prestaties in de kwalificatiereeks. Alle hoogst genoteerde groepswinnaars inclusief gastland Duitsland zijn in pot 1 terechtgekomen. De overige nummers 1 verdwenen in pot 2, samen met de beste nummer twee. Het Nederlands elftal is ingedeeld in pot 3.

Niet heel gunstig, want de ploeg van Ronald Koeman kan zomaar eens een extreem zware poule treffen op deze manier. Oranje komt hoe dan ook in de groep met een sterke tegenstander uit pot 1. Dit zou dus Duitsland, Portugal, Frankrijk, Spanje, België of Engeland kunnen zijn. Ook in pot 2 zitten gewaagde teams die niet onderschat mogen worden. Tot slot kan Nederland ook Italië loten, doordat zij in pot 4 terecht zijn gekomen. Wie kans wil maken op de Europese titel, moet echter natuurlijk ieder team kunnen verslaan. Op zaterdag 2 december vindt de EK-loting plaats en dan weten we welke landen de definitieve tegenstanders uit de groepsfase zullen zijn.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.