Dit zijn de 5 interessantste fan-theorieën over Stranger Things seizoen 4B

Inmiddels hebben we allemaal de tijd gehad om Stranger Things seizoen 4A te bingen en draait de geruchtenmolen over Volume 2 overuren. We zijn natuurlijk al getrakteerd op een grandioze plottwist in aflevering 7, maar wat gaat er in de laatste twee afleveringen allemaal nog gebeuren? In dit artikel delen wij de 5 interessantste fan-theorieën over Stranger Things seizoen 4B met je. Seizoen 4B is vanaf vrijdag 1 juli te zien op Netflix.

🚨 Let op: dit artikel bevat spoilers over seizoen 4A van Stranger Things. We raden je dus aan om alleen verder te lezen als je dit seizoen al gezien hebt.

5x Fan-theorieën over Stranger Things seizoen 4B

Met nog twee afleveringen te gaan wordt er inmiddels flink gespeculeerd over Stranger Things. Welke personages gaan er dood? En wat voor plottwists zitten er nog aan te komen? Eerder hebben we al een interessante theorie over Vecna (en waarom hij er misschien altijd al geweest is) met je gedeeld. Hieronder leggen we nog vijf andere interessante fan-theorieën uit.

5. Nancy overleeft Vecna dankzij Eddie

In de laatste aflevering hebben we natuurlijk gezien dat Vecna het nu op Nancy gemunt heeft. Fans van de zus van Mike Wheelers kunnen in ieder geval rustig ademhalen. In onderstaande Instagram-post hebben we namelijk de eerste beelden van seizoen 4B gedeeld en daarin zien we Nancy gewoon terug. De kans dat ze door Vecna vermoord wordt, lijkt ons dus erg klein.

De grote vraag blijft dan wel: door wie wordt Nancy gered? Fans denken dat dit weleens Hellfire-leider Eddie Munson zou kunnen zijn. We weten natuurlijk allemaal dat het favoriete liedje van het slachtoffer nodig is om te zorgen dat diegene niet vermoord wordt, net zoals Max het hele seizoen lang al Running Up That Hill van Kate Bush op repeat heeft staan (en de rest van de wereld nu dus ook). Muziek als reddingsmiddel dus.

Hier wordt Eddie belangrijk. Herinner je je onderstaande trailer en zijn gitaarsolo nog (rond 2:42)? Dat hij daarmee iemand gaat redden van 001/Vecna, lijkt buiten kijf te staan. Een belangrijk detail is dat het eruitziet alsof hij op een trailer staat tijdens het spelen, en laat dit nou nét de plek zijn waar Nancy is als ze door Vecna gepakt wordt. Interessant…

4. Steve gaat dood

Er lijkt onder Stranger Things-fans consensus te bestaan over één ding: een van de belangrijke personages móét dit seizoen wel doodgaan. Natuurlijk zijn er al eerder personages gestorven, denk aan Barbara, Billy, Bob en Alexei, maar dit waren altijd bijpersonages. Aangezien dit seizoen grootser en angstaanjagender dan ooit zou moeten worden, zoals de Duffer-broers zelf aangaven, lijkt de kans aanwezig dat we ook voor het eerst een hoofdpersonage gaan verliezen. Maar wie gaat dit dan worden?

Steve Harrington, denken veel mensen. Waarom? Omdat hij volgens fans als te ‘likeable’ wordt neergezet. Bovendien is hij een van de enige karakters die zijn ‘character arc’ (oftewel karakterontwikkeling) al volledig doorgemaakt heeft, van de oppervlakkige pestkop in seizoen 1 tot de onbaatzuchtige held die hij in dit laatste seizoen is.

De band die hij in Volume 1 weer met Nancy lijkt op te bouwen, is voor veel mensen een reden ook om te vrezen voor zijn dood. Sommigen denken dat het niet Eddie is die Nancy redt, maar Steve. En dat hij dat dus niet overleeft… Daarnaast zijn er ook nog die vleermuizen die hem in de Upside Down gebeten hebben. Robin zei toen al iets over rabiës en we hopen maar dat dat geen foreshadowing was.

3. De personages gaan tijdreizen

De klok blijft dit seizoen voortdurend terugkomen en volgens fans kan dit geen toeval zijn. Nu duidelijk is dat de Upside Down is blijven hangen in 1983, op de dag dat Will verdween in het eerste seizoen, zijn er steeds meer mensen die denken dat er iets met tijdreizen gaat gebeuren. Eerder hintte de serie hier ook al naar, door de personages in seizoen 3 naar Back To The Future te laten kijken.

Over foreshadowing gesproken: op een gegeven moment leest Eleven een brief aan Mike voor en noemt ze het woord ’time travelers’ zelfs. “Today is day 185. Joyce says time is funny like that. Emotions can make it speed up or slow down. We are all time travelers if you think about it,” zegt ze. Opvallend…

De grote vraag is dan wel wat er gaat gebeuren met de oude personages als tijdreizen in Volume 2 (of misschien in seizoen 5) daadwerkelijk aan de orde blijkt te zijn. Keren Billy, Barbara en Bob terug? En wordt alles wat er in de afgelopen seizoenen gebeurd is hiermee ongedaan gemaakt?

2. Ms. Kelly hoort bij Vecna

Dan is er nog een interessante theorie over Ms. Kelly, de schoolbegeleider van Hawkins High School. Bijna alle slachtoffers van Vecna hebben tot nu toe een connectie met haar: Max, Chrissy en Fred. Van Patrick weten we het niet zeker, maar aangezien hij ook problemen thuis had zou het best kunnen. Daarom zijn er fans die denken dat Ms. Kelly bepaalde banden heeft met Vecna en hem helpt om zijn slachtoffers uit te zoeken.

In deze TikTok zie je bovendien dat de schoolbegeleider een ketting om heeft van een klokje en een sleutel. Toeval? Dat bestaat niet in de wereld van Stranger Things…

1. Eddie is 010

Nóg een theorie over Eddie Munson. Er zijn namelijk fans die denken dat hij 010 is, het jongetje dat bij Papa was toen de ‘Massacre at Hawkins Lab’ plaatsvond. Waarom? Omdat we 010 niet dood hebben zien gaan. Bovendien liet Eddie in een van de afleveringen weten dat hij vroeger een ‘buzzcut’ had, dus een kaalgeschoren hoofd. Net als Eleven. En de andere kinderen in het Hawkins Lab.

Zelf vinden we deze theorie niet heel aannemelijk, al is het alleen maar omdat Eddie een stuk ouder is dan Eleven. Aan de andere kant is het wél zo dat Eddie niet heel erg geschrokken reageerde toen Steve hem vertelde over Elevens krachten. Daarnaast is er nog geen confrontatie geweest tussen Eddie en Eleven, dus een hereniging zou nog op het programma kunnen staan. We zijn benieuwd!

Stranger Things seizoen 4B verschijnt op 1 juli op Netflix

Het duurt nog even voordat we precies weten welke theorieën allemaal waar zijn en welke niet. Vanaf 1 juli 2022, om 09:00 ’s ochtends (Nederlandse tijd), verschijnen de laatste twee afleveringen van dit seizoen op Netflix. Tot die tijd kunnen we in ieder geval nog lekker gissen en speculeren! Of natuurlijk kijken naar onderstaande trailer om alvast in de stemming te komen.

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.