Sprintrace in Formule 1: tijdens welke Grands Prix in 2023 staan ze op het programma?

Hoewel de sprintraces pas in 2021 zijn geïntroduceerd, is het begrip inmiddels al niet meer weg te denken uit de Formule 1. Toch is het format dit seizoen aangepast, waardoor de gehele zaterdagen in het teken zullen staan van de zogeheten sprint shootout en uiteindelijk de grote sprintrace. In het nieuwe seizoen staan er zes van dit soort supersnelle wedstrijden op de planning, waarbij coureurs kostbare punten voor het F1-klassement kunnen verdienen. Maar tijdens welke Grands Prix vinden deze extra races plaats? In dit artikel zetten we ze allemaal voor je op rij, inclusief tijdschema. Het gloednieuwe F1-seizoen volg je in Nederland via de streamingdiensten Viaplay en F1 TV.

→ Meld je nu aan bij Viaplay en kijk met 12,5% korting onbeperkt naar alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series of krijg nu 32% korting op F1 TV Pro door te kiezen voor het jaarabonnement ✅

In het kort: wat houden de sprintraces tijdens het nieuwe Formule 1-seizoen in?

Sinds 2023 is er een nieuw format, waardoor de sprintraces zijn veranderd ten opzichte van vorige seizoenen. Zo staat de gehele zaterdag in het teken van deze extra wedstrijden. De kwalificatie voor de daadwerkelijke race op zondag wordt al op vrijdag verreden na de eerste en enige vrije training van het weekend. De coureurs starten de zaterdag met een sprintrace shooutout. Dit is een aparte kwalificatiewedstrijd waarin na SQ1 (20 coureurs in 12 minuten), SQ2 (15 coureurs in 10 minuten) en SQ3 (10 coureurs in 8 minuten) wordt bepaald wie welke positie op de startgrid mag innemen tijdens de grote sprintrace. De uitslag van de sprintrace heeft geen invloed meer op de startopstelling voor de grote wedstrijd op zondag.

Maar wat zijn deze sprintraces en wat kunnen coureurs ermee verdienen? De race lijkt in feite op de gewone wedstrijd op zondag. Het enige grote verschil zit hem in de afstand. Gedurende een sprintrace moeten de coureurs slechts een afstand van 100 kilometer afleggen, terwijl dit bij een normale race rond de 305 kilometer is. Je kunt je voorstellen dat de wedstrijd dus ook veel korter duurt.

Punten voor het klassement

Sprintraces kunnen de coureurs extra punten opleveren en werken dit jaar dus als compleet op zichzelf staand onderdeel in het raceweekend. Tijdens de introductie in 2021 kreeg alleen de top 3 hierbij punten toegewezen, maar dit zorgde ervoor dat de coureurs weinig risico’s namen om die kostbare score bij elkaar te sprokkelen. Sinds het raceseizoen van 2022 is daarom besloten om de top 8 vliegensvlugge sprintracers extra punten te geven, waarbij elke positie met een punt erbij wordt beloond. Hieronder staat een handig overzicht met het aantal punten per positie aangegeven.

PositiePunten
🏆 18
🥈 27
🥉 36
🏁 45
🏁 54
🏁 63
🏁 72
🏁 81

Tijdens welke Grands Prix zijn er sprintraces tijdens het Formule 1-seizoen van 2023/24?

In totaal staan er dit Formule 1-seizoen zes sprintraces op de planning. De eerste vond plaats op zaterdag 29 april tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan op het Baku City Circuit. Sergio Pérez was zijn concurrenten te snel af, waardoor de Red Bull-coureur de snelste tijd wist te pakken. Charles Leclerc eindigde tweede, terwijl Verstappen het moest doen met een derde plek.

De tweede sprintrace scheurt voorbij op de Red Bull Ring in Oostenrijk in juli. Verder kunnen de coureurs kostbare punten verdienen tijdens de Grands Prix van België (juli), Qatar (oktober), de Verenigde Staten (oktober) en Brazilië (november). In het onderstaande overzicht vind je alle sprintraces inclusief data en Nederlandse tijden waarop ze worden verreden.

RaceCircuitDatumNederlandse tijdWinnaar
🏎 GP AzerbeidzjanBaku Street CircuitZaterdag 29 april15:30 uur🥇 Sergio Pérez
🏎 GP OostenrijkRed Bull RingZaterdag 1 juli16:30 uur…?
🏎 GP BelgiëSpa-FrancorchampsZaterdag 29 juli16:30 uur…?
🏎 GP QatarLosail International CircuitZaterdag 7 oktober16:30 uur…?
🏎 GP Verenigde StatenCircuit of the AmericasZondag 22 oktober00:00 uur…?
🏎 GP BraziliëSao PauloZaterdag 4 november19:30 uur…?

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.