Hoe laat is de sprintrace bij de F1 Grand Prix van Oostenrijk 2023?

Aankomend raceweekend (30 juni-2 juli) is het eindelijk tijd voor de tweede sprintrace van het Formule 1-seizoen tijdens de Grand Prix van Oostenrijk. Hoewel de races niet geheel nieuw zijn, werkt het format van de extra wedstrijden nét iets anders dan voorgaande jaren. De gehele zaterdag zal namelijk in het teken staan van de sprint shootout en grote sprintrace, waarbij kostbare punten voor het F1-klassement verdiend kunnen worden. Alle coureurs zullen dan ook op scherp staan om een zo snel mogelijke tijd met hun bolide neer te zetten. Maar hoe laat beginnen de sprintraces op zaterdagmiddag? Reden genoeg om alles over de extra wedstrijd tijdens de GP van Oostenrijk te weten te komen en het tijdschema uit te pluizen. Het gloednieuwe F1-seizoen volg je in Nederland via de streamingdiensten Viaplay en F1 TV.

→ Meld je nu aan bij Viaplay en kijk met 12,5% korting onbeperkt naar alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series of krijg nu 32% korting op F1 TV Pro door te kiezen voor het jaarabonnement ✅

Formule 1 strijkt neer tijdens de Grand Prix van Oostenrijk (30 juni-2 juli 2023)

Dit weekend is het weer tijd voor de Grand Prix van Oostenrijk. Een thuiswedstrijd voor het team van Red Bull, want de race wordt verreden op de Red Bull Ring in Spielberg. Het circuit telt 10 bochten en is 4,318 kilometer lang. In totaal leggen de coureurs 71 keer deze afstand af.

Hoewel Max Verstappen al vier keer (!) de eerste podiumplaats voor zijn rekening mocht nemen, werd hij in 2022 ingehaald door Charles Leclerc. De snelheidsduivel van Ferrari wist de race ondanks gaspedaalproblemen naar zijn hand te zetten, waardoor hij als eerste over de finisch scheurde. Verstappen moest het doen met de tweede plek. Met ruim 40 seconden achterstand werd de laatste podiumplaats ingenomen door Lewis Hamilton.

Hoe werken de sprintraces bij Formule 1?

Hoewel de sprintraces pas in 2021 zijn geïntroduceerd, is het begrip niet meer weg te denken uit de Formule 1. De race lijkt op de gewone wedstrijd op zondag. Het enige grote verschil zit hem in de afstand. Gedurende een sprintrace moeten de coureurs slechts een afstand van 100 kilometer afleggen, terwijl dit bij een normale race rond de 305 kilometer is. Je kunt je voorstellen dat de wedstrijd dus ook een stuk korter duurt.

Sinds 2023 is er een nieuw format, waardoor de sprintraces zijn veranderd ten opzichte van de vorige seizoenen. Zo staat de gehele zaterdag in het teken van deze extra wedstrijden. De kwalificatie voor de daadwerkelijke race op zondag wordt al op vrijdag verreden na de eerste en enige vrije training van het weekend. De coureurs starten de zaterdag met een sprintrace shooutout. Dit is een aparte kwalificatiewedstrijd waarin wordt bepaald na SQ1 (20 coureurs in 12 minuten), SQ2 (15 coureurs in 10 minuten) en SQ3 (10 coureurs in 8 minuten) wie welke positie in de startgrid mag innemen tijdens de grote sprintrace. De uitslag van de sprintrace heeft geen invloed meer op de startopstelling voor de grote wedstrijd op zondag.

Sprintraces kunnen de coureurs extra punten opleveren en werken dit jaar dus als compleet op zichzelf staand onderdeel in het raceweekend. Tijdens de introductie in 2021 kreeg alleen de top 3 na de finish punten toegewezen, maar dit zorgde ervoor dat de coureurs weinig risico’s namen om die kostbare score bij elkaar te sprokkelen. Sinds het raceseizoen van 2022 is daarom besloten om de top 8 vliegensvlugge sprintracers extra punten te geven, waarbij elke positie een extra punt oplevert. Hieronder staat een overzicht met het aantal punten per positie in de uitslag.

PositiePunten
🏆 18
🥈 27
🥉 36
🏁 45
🏁 54
🏁 63
🏁 72
🏁 81

Tijdschema van de sprintraces bij de Grand Prix van Oostenrijk in 2023

Doordat de sprintraces voor de tweede keer dit seizoen op het programma staan, kijken veel raceliefhebbers uit naar het aankomende Formule 1-weekend. Tijdens de eerste sprintrace van het seizoen was Sergio Pérez zijn concurrenten te snel af. De Red Bull-coureur wist de snelste tijd te pakken. Charles Leclerc eindigde tweede, terwijl Verstappen het moest doen met een derde plek.

Doordat de sprintraces zijn toegevoegd, ziet het tijdschema er dit weekend net iets anders uit. Zo is er maar één enkele vrije training op vrijdag, waarna een paar uur later de kwalificatie volgt voor de startopstelling van zondag. Op zaterdag om 12:00 uur is het tijd voor de sprint shootout. Aan het einde van de middag (om 16:30 uur) staat de tweede sprintrace van het jaar op de planning. Zondag 2 juli om 15:00 uur gaan de coureurs de strijd met elkaar aan tijdens de grote wedstrijd. Het volledige tijdschema is hieronder terug te vinden.

SessieDatumNederlandse tijd
1️⃣ Eerste vrije trainingVrijdag 30 juni13:30 – 14:30
⏱️ KwalificatieVrijdag 30 juni17:00 – 18:00
🏎 Sprint shootoutZaterdag 1 juli12:00 – 12:44
🏎 SprintraceZaterdag 1 juli16:30 – 17:00
🏁 RaceZondag 2 juli15:00 – 17:00

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.