5 filmtips voor de echte Eurovisie Songfestival-liefhebber

Deze week staat het Eurovisie Songfestival eindelijk weer op het programma. Onze eigen Joost Klein probeert in het Zweedse Malmö met zijn Europapa de eerste plaats te bereiken. Ben je in afwachting van de eerste halve finale op 7 mei, de tweede halve finale op 9 mei en de grote finale op 11 mei helemaal in de stemming? Wij zetten 5 filmtips op een rij voor de echte Songfestival-lover.

5x Films die Songfestival-liefhebbers niet mogen missen

5. Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga (2020)

Iedere Songfestival-liefhebber moet een keer een kijkje nemen bij Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga op Netflix, al is het alleen maar omdat het een feest van herkenning is. In de film volgen we het muzikale duo Lars en Sigrit (Will Ferrell en Rachel McAdams) uit IJsland. Zij mogen hun land vertegenwoordigen op het Songfestival. En dat gaat allemaal niet over rozen. De satirische film neemt het jaarlijkse evenement op de hak én zet het tegelijkertijd in het zonnetje, bijvoorbeeld door een hele hoop bekende gezichten langs te laten komen. Songfestival-fans kunnen onder meer Conchita Wurst, Loreen en Alexander Rybak herkennen.

4. Livet är en schlager (2000)

Dat de Zweden wel van het Songfestival houden, is natuurlijk alom bekend. Ook dit jaar reizen Joost Klein en de andere acts weer af naar het Scandinavische land, omdat Loreen er vorig jaar met de winst vandoor ging. In Livet är en schlager (in het Engels Once in a Lifetime) vertrekken we ook naar Zweden. We volgen Mona Berglund, die geobsedeerd is door allerlei Zweedse zangeressen. Ze droomt zelf ook van succes en laat zich daarom overhalen om haar eigen lied naar het Nationale Songfestival te sturen. Tot haar grote verbazing wordt het een gigantisch succes.

3. Joyful Noise (2012)

Joyful Noise gaat misschien niet over het Eurovisie Songfestival zelf, maar wel over een andere zangwedstrijd. We vertrekken naar het Amerikaanse stadje Pacashau, waar het kerkkoor door financiële problemen opgedoekt dreigt te worden. De enige manier om het tij te keren, is om een zangcompetitie te winnen. Maar onenigheid tussen de twee belangrijkste zangeressen zorgt ervoor dat dat weleens heel lastig kan worden. De muzikale film heeft hoofdrollen voor Queen Latifah en Dolly Parton.

2. Rock of Ages (2012)

De muzikale film Rock of Ages neemt ons mee in de glitter en glamour van de muziekindustrie en toont iets van de gekte die ongetwijfeld op dit moment achter de schermen in Malmö gaande is. Het verhaal draait om Sherrie en Drew, die allebei de droom hebben om wereldberoemd te worden. Ze werken in een bar in Hollywoord die gesloten dreigt te worden. Gelukkig wil een legendarische rockster wel komen optreden.

1. Mamma Mia! (2008)

Natuurlijk mag Mamma Mia! niet ontbreken op een Songfestival-filmavondje. De film met Meryl Streep, Pierce Brosnan en Colin Firth zit bomvol liedjes van een van de bekendste acts van Eurovisie ooit, ABBA. Het verhaal draait om Sophie, die met haar moeder op een Grieks eiland woont. Als ze gaat trouwen, besluit ze op zoek te gaan naar haar vader. Er zijn drie mannen uit Donna’s verleden die het zouden kunnen zijn, en dus nodigt ze ze allemaal uit voor het huwelijk.

Alles over het Songfestival 2024

Joost Klein brengt namens Nederland het opzwepende Europapa ten gehore. De Friese artiest is ingedeeld in de tweede halve finale op donderdag 9 mei en is dan als zestiende aan de beurt, waarmee hij de afsluitende act van de avond is. Naar schatting zal hij dus rond 22:30 uur staan te hakken op het podium. Hij moet het opnemen tegen onder meer België, Zwitserland, Denemarken en Oostenrijk.

Mocht Joost doorgaan, dan kunnen we hem nog een keer bewonderen in de finale op zaterdag 11 mei. Daar zal hij dan verschijnen naast de zogeheten Big Five, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië, de winnaar van vorig jaar (Zweden) en de andere landen die zich geplaatst hebben. Hieronder zie je alle data van het Eurovisie Songfestival van dit jaar. 👉 Bekijk hier direct het Eurovisie Songfestival 2024.

UitzendingWeekdagDatumTijd
Eerste halve finaleDinsdag7 mei 202421:00 uur
Tweede halve finaleDonderdag9 mei 202421:00 uur
FinaleZaterdag11 mei 202421:00 uur

Synopsissen: Netflix, Pathé Thuis en Prime Video

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.