Dit is de kans dat Nederland in 2024 het Eurovisie Songfestival wint

Van 7 tot en met 11 mei 2024 is het tijd voor het Eurovisie Songfestival in Zweden. Zangeres Loreen ging er vorig jaar met de winst vandoor, waardoor alle deelnemers deze editie zullen afreizen naar Malmö. In totaal zullen 37 landen de muzikale strijd met elkaar aangaan. Joost Klein gaat met zijn nummer Europapa Nederland vertegenwoordigen. Maar wat is de kans dat Nederland in 2024 het Eurovisie Songfestival wint? We zetten alle kanshebbers volgens de bookmakers voor je op een rij.

Joost Klein gaat naar het Eurovisie Songfestival

Het was lang spannend welke artiest Nederland zou gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in 2024. Op 11 december 2023 maakte de AVROTROS bekend dat Joost Klein namens Nederland het Eurovisie-podium zal betreden. Een grote droom, want de artiest liet luid en duidelijk weten mee te willen doen aan het Europese muziekspektakel. Hij was namelijk al maandenlang bezig om internationaal campagne te voeren voor deelname aan het Songfestival. Op donderdag 9 mei wordt zijn grote droom werkelijkheid en zal hij in de tweede halve finale zijn nummer Europapa aan de hele wereld laten horen.

Wat is de kans dat Nederland het Eurovisie Songfestival 2024 wint?

Uiteraard zijn we razend benieuwd naar het optreden van Joost Klein. Tijdens de loting kwam de artiest terecht in de tweede halve finale. Aan deze tweede halve finale doen in totaal zestien landen mee. Tien daarvan gaan door naar de grote finale op 11 mei. Joost Klein zal dus eerst nog de finale moeten bereiken. Maar wat is de kans dat Nederland het Eurovisie Songfestival in 2024 wint? De verwachtingen van bookmakers hebben nogal wat geschommeld de laatste tijd.. Bij de bekendmaking van Joost Klein als Nederlandse inzending stonden we op plek elf, maar langzaamaan zakten we af naar de 23e positie. Kort nadat het lied was uitgebracht, klom Klein echter wel weer naar een voorlopige 20e plek in de ranking en inmiddels staat hij zelfs op #5.

Maar hebben de bookmakers altijd gelijk? In 2019 stond Duncan Laurence maandenlang bij de bookmakers bovenaan. Uiteindelijk bleek deze voorspelling te kloppen. Na 44 jaar won hij voor Nederland het Eurovisie Songfestival. Toch hebben ze niet altijd gelijk. De bookmakers laten namelijk alleen zien welk land wellicht als winnaar uit de bus komt. De winnaar is echter afhankelijk van het aantal stemmen van de kijkers thuis en de punten van de vakjury.

Hoewel de bookmakers het vaak bij het juiste eind hebben, kan de uitslag zomaar voor verrassingen zorgen. Dit was bijvoorbeeld in 2017 het geval. Italië zou de grootste kanshebber zijn, maar het land eindigde op de zesde plek. De selectiecommissie van Nederland is in ieder geval ontzettend enthousiast over het nummer Europapa. Volgens hen heeft het lied een Europese hitpotentie. Zo zegt voorzitter Twan van de Nieuwenhuijzen hierover: “Je hoort in de song zijn bekende combinatie van feest en nostalgie. Daarbij denken wij dat Joost met zijn creativiteit een geweldige act gaat neerzetten en Nederland en Europa positief verrast.” Naast het nummer speelt ook het optreden een belangrijke rol bij de bookmakers. De voorspelling zou dus tijdens de finales zomaar kunnen verschuiven.

Kanshebbers en favorieten voor de winst

Kroatië wordt op het moment van schrijven als de grootste kanshebber gezien, waarna Oekraïne en Italië volgen. Ook Zwitserland behoort tot de favorieten.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.