Deze deelnemers zien we op het Eurovisie Songfestival-podium

Europe, are you ready?” Het is aftellen geblazen tot het Eurovisie Songfestival 2024 van start gaat. Van 7 tot en met 11 mei barst het spektakel in Zweden los. Net als vorig jaar gaan 37 landen de muzikale strijd aan. Joost Klein zal namens Nederland met zijn nummer Europapa het grote podium betreden. Maar wie zijn alle deelnemers van het Eurovisie Songfestival 2024? Welke nummers gaan we allemaal horen?

Joost Klein te zien in de eerste halve finale

Lang was het spannend welke artiest er namens Nederland zou afreizen naar het Eurovisie Songfestival 2024. Er waren namelijk ontzettend veel inzendingen waaruit de selectiecommissie kon kiezen. Op 11 december 2023 maakte de AVROTROS echter bekend dat Joost Klein Nederland zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Malmö. Tijdens de loting voor de shows kwam de Friese artiest terecht in de tweede halve finale. Hij zal in het tweede gedeelte van de show optreden. Aan de tweede halve finale doen in totaal zestien landen mee. Tien daarvan gaan door naar de grote finale op 11 mei.

Welke deelnemers zien we nog meer op het Eurovisie Songfestival 2024?

Aan het Eurovisie Songfestival 2024 doen net als vorig jaar 37 landen mee. België was het eerste land dat zijn inzending wereldkundig maakte. De omroep RTBF liet weten dat Mustii dit jaar België zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Deze 33-jarige artiest is naast zanger ook bekend als songwriter en acteur en is tevens te zien als jurylid in Drag Race Belgique. Hij zal met het nummer Before the party’s over de stemmen van de jury en kijker proberen te veroveren.

Namens Duitsland zal Isaak met het nummer Always on the run naar Zweden afreizen. De artiest kreeg de meeste stemmen van de jury en televoting tijdens de Duitse nationale finale. Oekraïne wordt op het moment van schrijven als de grootste kanshebber gezien. Alyona alyona en Jerry Heil treden in de eerste halve finale op met het nummer Teresa & Maria. Ook Italië behoort net als vorig jaar tot de favorieten. Tijdens het Sanremo-festival won Angelina Mango, waardoor zij in Zweden het podium mag betreden. Italië behoort tot de zogeheten Big Five en zien we dus pas in de finale terug. Kroatië zou eveneens veel kans maken op de overwinning.

In het overzicht hieronder staan alle deelnemers inclusief inzendingen voor het Eurovisie Songfestival 2024. Ook staat vermeld of zij in de eerste of tweede halve finale optreden, of pas te zien zijn in de grote finale. De startvolgorde wordt pas bepaald als alle nummers bekend zijn. Zo kan de organisatie zorgen voor een mix van optredens, in plaats van alleen maar ballads of uptempo nummers achter elkaar.

Eerste halve finale (dinsdag 7 mei 2024)

LandArtiestNummer
🇨🇾 CyprusSilia KapsisLiar
🇮🇪 IerlandBambie ThugDoomsday blue
🇭🇷 Kroatië…?…?
🇱🇹 LitouwenSilvester BeltLuktelk
🇺🇦 OekraïneAlyona Alyona en Jerry HeilTeresa & Maria
🇵🇱 PolenLUNAThe tower
🇷🇸 Servië…?…?
🇦🇺 Australië…?…?
🇦🇿 Azerbeidzjan…?…?
🇫🇮 FinlandWindows95manNo rules!
🇮🇸 IJsland…?…?
🇱🇺 LuxemburgTaliFighter
🇲🇩 MoldaviëNatalia BarbuIn the middle
🇵🇹 Portugal…?…?
🇸🇮 SloveniëRaivenVeronika

Tweede halve finale (donderdag 9 mei 2024)

LandArtiestNummer
🇦🇱 AlbaniëBesa KokëdhimaZemrën n’dorë
🇦🇲 Armenië…?…?
🇩🇰 DenemarkenSabaSand
🇬🇷 GriekenlandMarina Satti…?
🇲🇹 MaltaSarah BonniciLoop
🇦🇹 OostenrijkKaleenWe will rave
🇨🇿 TsjechiëAikoPedestal
🇨🇭 Zwitserland…?…?
🇧🇪 BelgiëMustiiBefore the party’s over
🇪🇪 Estland5miinust en Puuluup(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
🇬🇪 GeorgiëNutsa Buzaladze…?
🇮🇱 IsraëlEden Golan…?
🇱🇻 LetlandDonsHollow
🇳🇱 NederlandJoost KleinEuropapa
🇳🇴 NoorwegenGåteUlveham
🇸🇲 San Marino…?…?

Finale (zaterdag 11 mei 2024)

LandArtiestNummer
🇩🇪 DuitslandIsaakAlways on the run
🇫🇷 FrankrijkSlimaneMon amour
🇮🇹 ItaliëAngelina MangoLa noia
🇪🇸 SpanjeNebulossaZorra
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Verenigd KoninkrijkOlly AlexanderDIZZY
🇸🇪 Zweden…?…?

Dit is het nummer van Joost Klein

Op 29 februari 2024 zullen we het nummer van Joost Klein voor het eerst horen. Het nummer heet Europapa. De AVROTROS geeft alvast een beschrijving van de song. Zo zegt voorzitter Twan van de Nieuwenhuijzen hierover: “Je hoort in de song zijn bekende combinatie van feest en nostalgie. Daarbij denken wij dat Joost met zijn creativiteit een geweldige act gaat neerzetten en Nederland en Europa positief verrast.” Ook heeft het nummer volgens hem een Europese hitpotentie, waardoor de selectiecommissie voor Joost Klein heeft gekozen. We kunnen een rustig liedje of ballad dus van ons lijstje schrappen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.