Eurovisie Songfestival 2023: locatie, data, deelnemers en meer

Nog één nachtje slapen en dan staat het grootste muziekevenement van het jaar alweer op het programma: het Eurovisie Songfestival 2023. Tientallen landen gooien er een hoop muzikaal geweld tegenaan om de douze points binnen te slepen en met de bokaal te eindigen. Kun jij ook niet wachten? In dit artikel zetten we alles wat je over het Eurovisie Songfestival moet weten op een rijtje, van de data tot de Nederlandse inzending en van de presentatoren tot de locatie.

→ Je kunt nu 14 dagen gratis naar alle programma’s, films en series op NLZIET kijken ✅

Wat kunnen we dit jaar van het Songfestival verwachten?

United by Music. Dat is het thema van het Songfestival van dit jaar, waarmee we ons mogen opmaken voor alweer de 67e editie van het muziekspektakel. Met alles wat er de afgelopen jaren in Europa gebeurd is, is dit thema behoorlijk passend.

Vorig jaar ging Oekraïne er namelijk met de meeste punten vandoor—men stemde massaal op het liedje Stefania van de band Kalush Orchestra—maar door de huidige oorlogssituatie kunnen zij het festival helaas niet zelf hosten. Daarom strijkt het spektakel voor één keer in een ander land neer, namelijk bij de nummer twee: het Verenigd Koninkrijk.

Waar vindt het Songfestival dit jaar plaats?

De Britse zanger Sam Ryder wist vorig met zijn Space Man te overtuigen en behaalde met 466 punten de tweede plek. Omdat het in Oekraïne door de oorlog met Rusland niet veilig genoeg is, openen de Engelsen daarom dit jaar hun deuren voor ons.

Steden als Manchester, Newcastle en Glasgow wilden het Songfestival graag hosten, maar uiteindelijk strijkt het muziekspektakel neer in Liverpool. Hier zullen zangeres Alesha Dixon, actrice Hannah Waddingham (bekend van onder meer Ted Lasso en Sex Education) en de Oekraïense zangeres Julia Sanina de eerste twee finales presenteren. Op de avond van de grootse finale voegt ook Graham Norton zich bij het drietal. Ondanks dat het Songfestival zich in 2023 dus in het Verenigd Koninkrijk afspeelt, zal tijdens de shows vooral de Oekraïense cultuur gevierd worden. Logisch ook, want zij wonnen afgelopen jaar de competitie.

Data: wanneer is elke ronde van het Eurovisie Songfestival in 2023?

Het is bijna zover! Televoters kiezen tijdens de twee halve finales welke tien acts het allerbeste waren en die mogen door naar de finale. Let wel: dit jaar ligt het lot van de zangers en zangeressen in de halve finales dus níét in handen van de professionele jury en dat is nieuw. Normaal gesproken ontstond de uitslag op basis van 50% stemmen van de vakjury en 50% stemmen van het publiek thuis. In de finale zal dit wél weer gewoon de verdeling zijn. Voor de grote finale voegen de twintig beste acts zich bij de zes landen die standaard in de finale staan (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de winnaar van de vorige editie, dit keer dus Oekraïne).

Er zijn traditiegetrouw dus weer drie uitzendingen die je kunt bekijken. De twee halve finales zijn te zien op dinsdag 9 mei en donderdag 11 mei, de finale is op zaterdag 13 mei. Alle uitzendingen starten om 21:00 uur op NPO 1, maar echte fans kunnen al om 20:30 uur klaar zitten voor de voorbeschouwing.

UitzendingWeekdagTijdDatum
Eerste halve finaleDinsdag21:00 uur9 mei 2023
Tweede halve finaleDonderdag21:00 uur11 mei 2023
FinaleZaterdag21:00 uur13 mei 2023

Nederlandse inzending: Mia Nicolai en Dion Cooper

Onze laatste winnaar was Duncan Laurence met Arcade in 2019. Daarna volgden Jeangu Macrooy met The Birth Of A New Age en S10 met De Diepte. Dit jaar is het de beurt aan Mia Nicolai en Dion Cooper met hun liedje Burning Daylight. Zij zullen in de eerste halve finale schitteren naast landen als Zweden, Noorwegen en Portugal.

De afgelopen weken is er nogal wat te doen geweest om de Nederlandse inzending. Dat begon allemaal op het moment dat het nog onbekende duo bekendgemaakt werd, maar kwam tot een hoogtepunt toen de twee een aantal optredens deden in aanloop naar het muziekspektakel en niet altijd even zuiver zongen.

Mia en Dion moeten een liedje vertolken dat door Songfestival-winnaar Duncan Laurence en songwriter Jordan Garfield geschreven werd, maar dit bleek helemaal niet zo geschikt voor hun stemmen. Daarom hebben ze een paar weken voor hun optreden besloten wat aanpassingen te doen. Zo is de toonhoogte opgeschroefd om te zorgen dat ze het wél op een comfortabele manier kunnen zingen. Tijdens een eerste optreden bij praatprogramma Khalid & Sophie bleek dit inderdaad veel beter te klinken. Of het voldoende is voor een plekje in de finale, dat zien op dinsdag 9 mei. Wordt dus vervolgd!

Dit zijn de andere deelnemers van het Songfestival 2023

Dit jaar doen er 37 landen mee en dat is het kleinste aantal sinds jaren. Noord-Macedonië, Montenegro en Bulgarije zijn afgehaakt, afwisselend omdat ze deelname niet meer interessant vonden en vanwege de kosten. Nederland schittert naast veertien andere acts in de eerste halve finale, in de tweede halve finale treden zestien landen op en in de finale kunnen we 26 acts verwachten. Hieronder zetten we op een rijtje welke deelnemers er in de drie (halve) finales te zien zullen zijn.

Deelnemers eerste halve finale (dinsdag 9 mei)

 1. 🇳🇴 Noorwegen: Alessandra – Queen of Kings
 2. 🇲🇹 Malta: The Busker – Dance (Our Own Party)
 3. 🇷🇸 Servië: Luke Black – Samo Mi Se Spava
 4. 🇱🇻 Letland: Sudden Lights – Aijā
 5. 🇵🇹 Portugal: Mimicat – Ai Coração
 6. 🇮🇪 Ierland: Wild Youth – We Are One
 7. 🇭🇷 Kroatië: Let 3 – Mama ŠČ!
 8. 🇨🇭 Zwitserland: Remo Forrer – Watergun
 9. 🇮🇱 Israël: Noa Kirel – Unicorn
 10. 🇲🇩 Moldavië: Pasha Parfeny – Soarele și Luna
 11. 🇸🇪 Zweden: Loreen – Tattoo
 12. 🇦🇿 Azerbeidzjan: TuralTuranX – Tell Me More
 13. 🇨🇿 Tsjechië: Vesna – My Sister’s Crown
 14. 🇳🇱 Nederland: Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight
 15. 🇫🇮 Finland: Käärijä – Cha Cha Cha

Deelnemers tweede halve finale (donderdag 11 mei)

 1. 🇩🇰 Denemarken: Reiley – Breaking My Heart
 2. 🇦🇲 Armenië: Brunette – Future Lover
 3. 🇷🇴 Roemenië: Theodor Andrei – D.G.T. (Off And On)
 4. 🇪🇪 Estland: Alika – Bridges
 5. 🇧🇪 België: Gustaph – Because of You
 6. 🇨🇾 Cyprus: Andrew Lambrou – Break A Broken Heart
 7. 🇮🇸 IJsland: Diljá – POWER
 8. 🇬🇷 Griekenland: Victor Vernicos – What They Say
 9. 🇵🇱 Polen: Blanka – Solo
 10. 🇸🇮 Slovenië: Joker Out – Carpe Diem
 11. 🇬🇪 Georgië: Iru Khechanovi – Echo
 12. 🇸🇲 San Marino: Piqued Jacks – Like an Animal
 13. 🇦🇹 Oostenrijk: Teya & Salena – Who the Hell Is Edgar?
 14. 🇦🇱 Albanië: Albina & Familja Kelmendi – Duje
 15. 🇱🇹 Litouwen: Monika Linkytė – Stay
 16. 🇦🇺 Australië: Voyager – Promise

Deelnemers finale (zaterdag 13 mei)

 1. 🇩🇪 Duitsland: Lord of the Lost – Blood & Glitter
 2. 🇫🇷 Frankrijk: La Zarra – Évidemment
 3. 🇮🇹 Italië: Marco Mengoni – Due Vite
 4. 🇺🇦 Oekraïne: TVORCHI – Heart of Steel
 5. 🇪🇸 Spanje: Blanca Paloma – EAEA
 6. 🇬🇧 Verenigd Koninkrijk: Mae Muller – I Wrote A Song

Benieuwd naar alle inzendingen? Bekijk hieronder een overzicht van alle 37 liedjes waar we dit jaar van mogen genieten.

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.