Speelschema van Ajax in de Europa League 2023/24: alle wedstrijden op een rij

Het is een van de grootste Europese toernooien in de voetbalwereld. We hebben het natuurlijk over de Europa League. Het toernooi werd in 2009/10 nieuw leven in geblazen ter vervanging van de UEFA Cup en is sindsdien niet meer weg te denken uit de sportwereld. Dit seizoen strijden er voor het laatst 32 teams in het oude format om de grote beker, waaronder AFC Ajax uit Amsterdam (Nederland). Inmiddels zijn alle data van de groepswedstrijden, knock-outfase en finale bekend. In dit artikel zetten we ze in een overzichtelijk schema voor je op een rij, zodat jij aankomend seizoen geen enkele match hoeft te missen.

Hier kun je het nieuwe Europa League-seizoen 2023/24 kijken

Onder andere NLZIETESPN en een aantal tv-zenders (die ook online te kijken zijn) mogen dit jaar de uitzendingen van het Europese voetbaltoernooi in Nederland verzorgen. Soms is dit bij de televisiezenders RTL 7 of Veronica, maar in de meeste gevallen zijn partijen alleen via ESPN te streamen.

Veel kanalen van deze sportzender zijn doorgaans betaald bij providers, maar via Canal Digitaal kun je gratis ESPN kijken tijdens je eerste week omdat alle vier de kanalen standaard in elk pakket zitten. Je kijkt dan live en terug naar alle sportwedstrijden bij ESPN 1, 2, 3 én 4, bekroonde films & series, 60+ tv-zenders en meer. Omdat sommige duels ook door televisiezenders worden uitgezonden, zijn deze eveneens via NLZIET te streamen vanuit alle landen van de Europese Unie.

ZENUWSLOPENDE penaltyserie brengt BESLISSING in EUROPA LEAGUE-FINALE🥶 | Samenvatting Sevilla - Roma

Speelschema Ajax: alle wedstrijden tijdens de Europa League 2023-2024

Het complete programma voor de Europa League 23/24 stond al van tevoren vast in de vorm van een speelschema. Eerst begonnen de voorrondes en play-offs in augustus. De groepsfase start vervolgens half september en eindigt in december 2023, waarna bepaald wordt wie ‘overwinteren’ en dus in het kalenderjaar 2024 door mogen spelen.

In februari 2024 gaat de strijd verder met de knock-out play-offs en de achtste finales. Vanuit hier start de knock-out fase van het Europese toernooi. De kwartfinales staan gepland in april, waarna al snel de halve finales volgen rond het begin van mei. De grote finale van het miljoenenbal staat voor volgend jaar op woensdag 22 mei 2024 op de kalender. Hieronder vind je alle data per ronde in een overzicht terug, waaronder de wedstrijden van Ajax uit de groepsfase.

SpeelrondeDatumRonde UCL 23/24WedstrijdTijd
G121 september 2023⚽️ Groepsfase🔴 Ajax – Olympique Marseille21:00 uur
G25 oktober 2023⚽️ GroepsfaseAEK Athens – 🔴 Ajax18:45 uur
G326 oktober 2023⚽️ GroepsfaseBrighton & Hove Albion – 🔴 Ajax21:00 uur
G49 november 2023⚽️ Groepsfase🔴 Ajax – Brighton & Hove Albion18:45 uur
G530 november 2023⚽️ GroepsfaseOlympique Marseille – 🔴 Ajax21:00 uur
G614 december 2023⚽️ Groepsfase🔴 Ajax – AEK Athens21:00 uur
A115 en 22 februari 2024💪 Knock-out play-offs…?…?
A27 en 14 maart 20248️⃣ Achtste finales…?…?
K111 en 18 april 2024¼ Kwartfinales…?…?
H12 en 9 mei 2024½ Halve finales…?…?
F122 mei 2024🏆 Finale…?…?

Ajax als enige Nederlandse club in de UEL dit jaar

Op basis van de bovenste plekken in de ranglijst van het afgelopen Eredivisie-seizoen werden de tickets voor Europees voetbal verdeeld. Feyenoord ging er vandoor met een direct ticket voor de groepsfase van de Champions League, terwijl PSV erin slaagde om deze via de derde voorronde te bereiken. Ajax mocht zich echter gaan klaarmaken voor de play-offs van de Europa League, waar ze het moesten opnemen tegen het Bulgaarse Ludogorets.

De Amsterdammers wisten de uitwedstrijd te winnen met 1-4, terwijl de return in Amsterdam helaas met 0-1 werd verloren. Door de doelpuntrijke uitslag van de eerste match heeft de ploeg van Maurice Steijn zich echter al veiliggespeeld voor de groepsfase van de Europa League. Inmiddels zijn de tegenstanders ook bekend. Ajax is tijdens de loting in groep B terechtgekomen, waar het samen met Olympique Marseille uit Frankrijk, Brighton & Hove Albion uit Engeland en AEK Athene uit Griekenland strijdt voor overwintering tot de volgende ronde.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.