Etappe 1 van Giro d’Italia: individuele tijdrit ‘Fossacesia – Ortona’ | Zaterdag 6 mei 2023

De datum die veel wielerliefhebbers met roze in hun agenda hebben omcirkeld is eindelijk daar. Op zaterdag 6 mei 2023 gaat etappe 1 van de Giro d’Italia van start. De renners kunnen gelijk aan de bak, want de tour start met een individuele tijdrit van Fossacesia naar Ortona. Wie pakt de eerste roze trui en hoe zit deze eerste etappe in elkaar? De gehele Giro d’Italia kijk je live via Eurosport en discovery+, onder andere verkrijgbaar als add-on kanaal bij Amazon Prime Video.

Route van Giro d’Italia 2023 etappe 1: Fossacesia – Ortona

Wie denkt dat de pedaleurs rustig kunnen beginnen heeft het mis, want de eerste etappe bestaat direct uit een individuele tijdrit van 19,6 km waarin de profs een greep kunnen doen naar de eerste trui. Wie deze pakt, heeft natuurlijk meteen een goed gevoel te pakken voor de rest van de tour. De fietsende snelheidsduivels beginnen de race in Fossacesia. Dit kleine dorp telt slechts 600 inwoners en ligt middenin de Abruzzen. Vooral de prachtige stranden zijn een kenmerkend beeld voor deze zonnige Italiaanse plaats.

Gebeurtenis tijdschemaNederlandse tijd
🚴‍♂️ Start eerste renner13:50 uur
🚴‍♂️ Start laatste renner16:48 uur
🏁 Finish laatste renner17:10 uur

De rit van Fossacesia naar Ortona is de eerste van de in totaal drie tijdritten die de renners moeten afleggen. Alle pedaleurs starten vlak naast het strand en fietsen het gehele stuk langs de Adriatische kust naar Ortona. Onderweg rijden de renners over een Via Verde. Dit is een oude spoorweg die nu als groen fiets- of wandelpad dient. Als je nog opzoek bent naar vakantiebestemming voor deze zomer, dan laat de etappe een goed beeld zien van de prachtige Italiaanse omgeving.

Hoewel de route langs de kust loopt, is er tijdens de laatste 1,2 km een verraderlijk steil stuk dat 5,3 procent omhoog loopt richting Castello Aragonese. Dit oude verdedigingsfort is tot op de dag van vandaag een cultureel centrum. Tijdens de tour wordt je geschiedeniskennis dus ook nog eens bijgespijkerd. De uitdaging schuilt dus vooral in de slotkilometers, waar de kans op verzuring op de loer ligt.

Alle etappes van de Giro d’Italia 2023 in één overzicht

De Italiaanse koers telt dit jaar in totaal 21 etappes, die bestaan uit individuele tijdritten, heuvels, bergen en vlakke stukken en twee rustdagen. Alle renners hebben aan het eind van de wedstrijd een monsterlijke hoeveelheid kilometers in de benen zitten. Alleen al de individuele tijdritten bestaan gezamenlijk uit meer dan 70 kilometer. Blijf op de hoogte van de data, start, finish, type en afstand van de etappes door het overzicht hieronder te bekijken.

DatumDagStartFinishTypeAfstand
6 meiZaterdag🇮🇹 Fossacesia🇮🇹 Ortona🚵🏻‍♀️ Individuele tijdrit19,6 km
7 meiZondag🇮🇹 Teramo🇮🇹 San Salvo➖ Vlak 201 km
8 meiMaandag🇮🇹 Vasto🇮🇹 Melfi➖ Vlak216 km
9 meiDinsdag🇮🇹 Venosa🇮🇹 Lago Laceno⛰ Bergen175 km
10 meiWoensdag🇮🇹 Atripalda🇮🇹 Salerno🗻 Heuvels171 km
11 meiDonderdag🇮🇹 Napoli🇮🇹 Napoli🗻 Heuvels162 km
12 meiVrijdag🇮🇹 Capua🇮🇹 Gran Sasso d’Italia (Campo Imperatore) ⛰ Bergen218 km
13 meiZaterdag🇮🇹 Terni🇮🇹 Fossombrone🗻 Heuvels207 km
14 meiZondag🇮🇹 Savignano sul Rubicone🇮🇹 Cesena (Technogym Village) Tudor ITT🚵🏻‍♀️ Individuele tijdrit35 km
15 meiMaandag— Rustdag —— Rustdag —
16 meiDinsdag🇮🇹 Scandiano🇮🇹 Viareggio⛰ Bergen196 km
17 meiWoensdag🇮🇹 Camaiore🇮🇹 Tortona➖ Vlak219 km
18 meiDonderdag🇮🇹 Bra🇮🇹 Rivoli🗻 Heuvels179 km
19 meiVrijdag🇮🇹 Borgofranco d’Ivrea🇨🇭 Crans Montana⛰ Bergen207 km
20 meiZaterdag🇨🇭 Sierre🇮🇹 Cassano Magnago⛰ Bergen193 km
21 meiZondag🇮🇹 Seregno🇮🇹 Bergamo🗻 Heuvels195 km
22 meiMaandag— Rustdag —— Rustdag —
23 meiDinsdag🇮🇹 Sabbio Chiese🇮🇹 Monte Bondone⛰ Bergen203 km
24 meiWoensdag🇮🇹 Pergine Valsugana🇮🇹 Caorle➖ Vlak195 km
25 meiDonderdag🇮🇹 Oderzo🇮🇹 Val di Zoldo⛰ Bergen161 km
26 meiVrijdag🇮🇹 Longarone🇮🇹 Te Crime di Lavaredo (Rif. Auronzo)⛰ Bergen183 km
27 meiZaterdag🇮🇹 Tarvisio🇮🇹 Monte Lussari
Tudor ITT
🚵🏻‍♀️ Individuele tijdrit18,6 km
28 meiZondag🇮🇹 Rome🇮🇹 Rome➖ Vlak135 km

Zo verliepen de vorige edities van de Ronde van Italië

In 1953 werd door Wim van Est als eerste Nederlander een etappe gewonnen. In totaal heeft Nederland 26 etappezeges, met als laatste zege die van Koen Bouwman in 2022 tijdens de zevende etappe richting Potenza. In 2017 schreef Tom Dumoulin geschiedenis tijdens de koers door deze als eerste Nederlandse man te winnen. Een historisch moment dat bij veel Nederlandse wielerliefhebbers in hun geheugen gegrift staat.

Afgelopen editie wist de Australische wielerprof Jai Hindley de tour naar zijn hand te fietsen. Daarnaast wist ‘onze’ Mathieu van der Poel de prijs voor de strijdlustigste renner én de eerste etappe te winnen. De pedaleur die tevens zijn debuut in de Giro maakte, mocht daardoor direct zijn trui inruilen voor het felbegeerde roze exemplaar. Helaas staat dit jaar de Giro d’Italia niet op het programma van Mathieu van der Poel, maar kunnen fans hem wel in actie zien tijdens de Ronde van Zwitserland, Tour de France en het WK wielrennen in Glasgow.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.