Is de Netflix-serie ‘Eric’ gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Op donderdag 30 mei 2024 werd Eric toegevoegd aan het aanbod van Netflix. In de nieuwe serie speelt Benedict Cumberbatch een poppenspeler. Hij is de maker van een populair kinderprogramma. Alles lijkt goed te gaan, totdat zijn zoontje op weg naar school verdwijnt. Een aantal films en series is gebaseerd op waargebeurde verhalen. Maar geldt dat ook voor deze serie? Is Eric gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Lees ook: Top 10 – Kijktips voor de beste films en series elke week 🍿

Hier gaat ‘Eric’ over

Benedict Cumberbatch vertolkt in Eric de rol van Vincent. Een poppenspeler die het populaire kinderprogramma Good Day Sunshine heeft bedacht. Alles lijkt goed en wel, totdat zijn 9-jarige zoontje op weg naar school vermist raakt. Vincent dwaalt steeds verder af en loopt met een gigantisch schuldgevoel rond. Dan ontdekt hij de tekeningen van zijn zoon van een blauwe monsterpop Eric. Hij gelooft dat wanneer hij Eric op tv krijgt, zijn zoon Edgar terug komt.

Is ‘Eric’ waargebeurd?

De eerste reacties van kijkers zijn ontzettend positief. De serie wordt dan ook hartverscheurend goed genoemd. In het verhaal komen zware thema’s naar voren, waaronder homofobie, racisme, de aids-epidemie en het leven van daklozen. De serie zou geïnspireerd zijn op een waargebeurd verhaal. In 1979 raakte de zesjarige Etan Patz op weg naar school in New York vermist. Maker Abi Morgan zegt echter dat dit anders ligt. De serie is namelijk gebaseerd op verhalen van meerdere vermiste personen. Ook de oppastijd van Abi in New York in de jaren 80′ vormde een inspiratiebron. Hoewel het verhaal uit de serie dus niet echt is, is de serie wel gebaseerd op waargebeurde feiten en bespreekt het belangrijke thema’s.

Meer informatie over de serie

In de jaren 80 zoekt een wanhopige vader samen met een vastberaden agent in New York naar zijn vermiste negenjarige zoon, terwijl hij tegen zijn eigen demonen vecht.

TitelEric
Jaar2024
SoortSerie
Duur6 afleveringen
TaalEngels
CategorieDrama
RegisseurAbi Morgan
CastBenedict Cumberbatch, Gaby Hoffmann, McKinley Belcher III, Dan Fogler, Clarke Peters, David Denman, Jeff Hephner, Bamar Kane, Ivan Morris Howe, Wade Allain-Marcus

Synopsis: Netflix

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.