Programma en parcours van het EK Wielrennen 2023 in Drenthe zijn bekend

Na het WK Wielrennen in augustus vliegt het volgende kampioenschap om ons alweer om de oren. Van 20-24 september 2023 is het namelijk tijd voor het EK Wielrennen, waarbij de internationale wielertop zal gaan strijden voor de Europese titels en de iconische wit-blauwe trui met gouden sterren. Dit jaar vindt het eindtoernooi plaats in ons eigen Nederlandse… Drenthe! Maar hoe ziet het parcours eruit en wat is het programma van de 29e editie van het EK Wielrennen? Alle dagen van het Europees kampioenschap volg je bij discovery+. Een abonnement is verkrijgbaar via de eigen website of als add-on kanaal bij Amazon Prime Video. Doordat er ook beelden op televisie worden vertoond bij Studio Sport, is het eindtoernooi eveneens online (terug) te kijken via NLZIET.

Het EK Wielrennen wordt dit jaar in Drenthe georganiseerd

Extra bijzonder aan het jaarlijkse toernooi is dat het dit keer afreist naar Nederland. Van 20-24 september 2023 zal Drenthe namelijk de locatie zijn voor het EK Wielrennen 2023. Dit is overigens niet de eerste keer dat het Europese kampioenschap in een Nederlandse provincie wordt gehouden. Zo reisde de competitie voor het eerst in 2006 naar onze ‘Lage Landen’. De profs reden wedstrijden in de Limburgse plaatsen Valkenburg en Heerlen. Zes jaar later was het weer raak, maar dit keer mocht Goes in Zeeland de koers voor zijn rekening nemen. Ook in 2019 was Nederland het toneel voor de Europese kampioenschappen. Toen werden de tijdritten verreden in Alkmaar (Noord-Holland).

Parcours van het EK Wielrennen 2023

Tijdens het EK Wielrennen komen zowel de elite mannen en vrouwen als de beloften en junioren in actie. Op woensdag 20 september staan direct de individuele tijdritten van de elite mannen en vrouwen op het programma. Ook zullen de junioren deze dag op de pedalen staan.

De profs starten de tocht in dierenpark Wildlands en finishen op de Hondsrugweg. Hun route kent vooral lange rechte stukken, waar met name sprinters erg gelukkig van zullen worden. Aan het einde van het in totaal 29,5 kilometer lange parcours is er tevens een fan- en mixed zone. De route is hieronder in zijn geheel terug te vinden.

Route van de elite dames

Op zaterdag 23 september staat de grote race voor de elite dames op de planning. De start vindt plaats in Meppel. Vervolgens fietsen de dames via Nijeveen en Havelte naar de Koloniën van Weldadigheid. Dit zijn zeven gebouwen van voormalige binnenlandse Nederlandse en Belgische koloniën die zich op de UNESCO-werelderfgoedlijst bevinden. Vanaf Wijster en Drijber starten de vrouwen aan hun twee beklimmingen van de befaamde VAM-berg. Deze moeten zij in totaal vijf keer afwerken voordat zij na 131,3 kilometer de finishlijn bereiken. De route is in de onderstaande video in zijn geheel terug te vinden.

Route van de elite mannen

De laatste dag van het toernooi starten ook de elite heren met hun race van welgeteld 199,8 kilometer. In eerste instantie zouden de wedstrijden van de vrouwen en mannen op dezelfde dag plaatsvinden, maar door verschuivingen in de planning werd gekozen voor twee aparte dagen. De startlijn ligt voor het Drents Museum. Deze is gelegen in de provinciehoofdstad Assen. Ook zullen de profs onder andere langs de plaatsen Veenhuizen, Zuidlaren, Gieten, Borger, Grollo en Westerbork trekken, voordat ook zij aankomen op het parcours bij de VAM-berg. Deze rijden zij in totaal zes keer voordat zij onder het oog van duizenden toeschouwers de finishlijn bereiken. De route is hieronder in zijn geheel terug te vinden.

Programma en tijden van alle wedstrijden tijdens het EK Wielrennen op 20-24 september

Het EK Wielrennen is verspreid over vijf dagen en wordt door verschillende groepen gereden. Zo start het toernooi op woensdag 20 september met de individuele tijdritten voor de categorieën onder 19, onder 23 en de elite mannen en vrouwen. Op donderdag 21 september staan de Mixed Relay Teams aan de start. De dames en heren van onder de 23 trappen het weekend af door op vrijdag al de VAM-berg te trotseren.

Alle vrouwelijke elite profs mogen zaterdag het spits afbijten en het parcours afwerken. Op de laatste dag van het Europees kampioenschap staan de mannen voor de beproeving van de VAM-berg. In het schema hieronder zijn alle wedstrijden per dag opgenomen inclusief starttijd en afstand, zodat jij niks van het toernooi hoeft te missen.

Woensdag 20 september

GroepWedstrijdTijdAfstand
🚴‍♀️ Junioren meiden Individuele tijdrit09:00 uur19,8 km
🚴‍♂️ Junioren jongens Individuele tijdrit10:25 uur19,8 km
🚴‍♀️ Onder 23 vrouwen Individuele tijdrit12:00 uur19,8 km
🚴‍♂️ Onder 23 mannen Individuele tijdrit13:05 uur19,8 km
🚴‍♀️ Elite vrouwenIndividuele tijdrit14:30 uur28,6 km
🚴‍♂️ Elite mannenIndividuele tijdrit16:15 uur28,6 km

Donderdag 21 september

GroepWedstrijdTijdAfstand
🚵🏻‍♀️ Elite Mixed Team Relay12:45 uur19,2 km
🚵🏻‍♀️ Junioren Mixed Team Relay13:30 uur19,2 km

Vrijdag 22 september

GroepWedstrijdTijdAfstand
🚴‍♂️ Onder 23 mannenWegwedstrijd09:30 uur134,9 km
🚴‍♀️ Onder 23 vrouwenWegwedstrijd14:30 uur106,4 km

Zaterdag 23 september

GroepWedstrijdTijdAfstand
🚴‍♂️ Junioren jongensWegwedstrijd09:00 uur109,3 km
🚴‍♀️ Elite vrouwenWegwedstrijd13:45 uur129,6 km

Zondag 24 september

GroepWedstrijdTijdAfstand
🚴‍♀️ Junioren meidenWegwedstrijd09:00 uur68,2 km
🚴‍♂️ Elite mannenWegwedstrijd10:25 uur199,8 km

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.