Alles wat je moet weten over het EK Wielrennen 2023 in Drenthe

Wie dacht dat er na de zomer geen wielerwedstrijden meer op de kalender staan heeft het goed mis, want voordat je het weet start het EK Wielrennen 2023 alweer in de derde week van september. Tijdens dit evenement strijden profs in verschillende categorieën voor de felbegeerde wit-blauwe trui met gouden sterren. De Nederlandse prof hoeven niet ver te reizen, want het EK wordt dit jaar georganiseerd rondom de VAM-berg in Drenthe.

Alles wat je moet weten over het EK Wielrennen in 2023

Het kampioenschap vindt dit jaar dus in ons koude kikkerlandje plaats. Reden genoeg om de parcours, informatie over het evenement en afgelopen editie, programma van de verschillende tijdritten en deelnemers op een rij te zetten. Alle uitzendingen van het EK Wielrennen kijk je live via discovery+. Een abonnement is verkrijgbaar via de eigen website of als add-on kanaal bij Amazon Prime Video. Ook toont de publieke omroep NOS op televisie beelden van het toernooi bij Studio Sport, waardoor het direct online (terug) te kijken is via NLZIET.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat is het EK Wielrennen?
🚲 Afgelopen editie
🛣️ Parcours
Tijdschema en programma

Wat is het EK Wielrennen?

Dit jaar vindt alweer de 29e editie van het Europees kampioenschap wielrennen plaats. Extra bijzonder is dat het jaarlijkse toernooi dit keer afreist naar Nederland. Van woensdag 20 tot en met zondag 24 september strijden profs in verschillende tijdritten rondom de VAM-berg voor de titel en de wit-blauwe trui met gouden sterren. Het toernooi wordt georganiseerd door de Union Européenne de Cyclisme en staat sinds 2016 op het programma van de elite mannen en vrouwen.

Het is niet de eerste keer dat het Europese kampioenschap in Nederland is gehouden. Zo reisde de competitie voor het eerst in 2006 naar de ‘Lage Landen’. De profs reden wedstrijden in de Limburgse plaatsen Valkenburg en Heerlen. Zes jaar later was het weer raak, maar dit keer mocht Goes de koers voor zijn rekening nemen. Ook in 2019 was Nederland het toneel voor de Europese kampioenschappen. Toen werden de tijdritten verreden in Alkmaar. Nu, vier jaar later, is de provincie Drenthe aan de beurt om het belangrijke Europese toernooi te organiseren.

Afgelopen editie van het EK Wielrennen in Duitsland

De vorige editie voor de junioren en beloften werd van donderdag 7 tot en met 10 juli 2022 in Portugal gehouden. Alle elite tijdritten werden echter verreden van 14 tot en met 21 augustus in München, Duitsland. Tijdens het kampioenschap kwamen er verschillende disciplines aan bod, waaronder het baanwielrennen, mountainbike en BMX. Door een weergaloze sprint in de slotfase wist Fabio Jakobsen bij de elite mannen zijn wielercollega’s te slim af te zijn. Hij pakte hiermee de overwinning en de felbegeerde eerste podiumplek. Onder andere Danny van Poppel zorgde ervoor dat de kopman in de juiste uitgangspositie weg kon komen.

Ook bij de vrouwen wist een Nederlandse de eerste positie te bemachtigen. De 24-jarige Lorena Wiebes kwam als snelste over de finishlijn. Eerder werd de voormalig renster van Team DSM al Nederlands kampioene in 2019 en ook de wegrit in datzelfde jaar tijdens de Europese Spelen in Minsk mocht zij op haar naam schrijven. Het podium werd aangevuld met twee Italiaanse dames. Elisa Balsamo sprintte er met het zilver vandoor en Rachele Barbieri mocht het brons naar huis nemen.

Supersprint!🥇 Fabio Jakobsen wint Europese titel op de weg | wielrennen | Europese Kampioenschappen

Parcours tijdens het EK Wielrennen 2023

Het EK Wielrennen wordt dus van 20 tot en met 24 september gehouden. Op de eerste dag staan direct de individuele tijdritten van de elite mannen en vrouwen op het programma. De profs starten de tocht in dierenpark Wildlands en finishen op de Hondsrugweg. Hun route kent vooral lange rechte stukken, waar met name sprinters erg gelukkig van zullen worden. Aan het einde van het in totaal 29,5 kilometer lange parcours is er tevens een fan- en mixed zone.

Drie dagen later, op zaterdag 23 september, staat de grote race voor de elite dames op de planning. De start vindt plaats in Meppel. Vervolgens fietsen de dames via Nijeveen en Havelte naar de Koloniën van Weldadigheid. Dit zijn zeven gebouwen van voormalige binnenlandse Nederlandse en Belgische koloniën die zich op de UNESCO-werelderfgoedlijst bevinden. Vanaf Wijster en Drijber starten de vrouwen aan hun twee beklimmingen van de befaamde VAM-berg. Deze moeten zij in totaal vijf keer afwerken voordat zij na 131,3 kilometer de finishlijn bereiken.

Op de laatste dag van het toernooi starten ook de elite heren aan hun tocht van welgeteld 199,8 kilometer. In eerste instantie zouden de races van de vrouwen en mannen op dezelfde dag plaatsvinden, maar door verschuivingen in de planning werd gekozen voor twee aparte dagen. Hoewel de dames in Meppel starten, beginnen hun mannelijke wielercollega’s voor het Drents Museum. Deze is gelegen in de hoofdstad Assen. Ook zullen de profs onder andere langs de plaatsen Veenhuizen, Zuidlaren, Gieten, Borger, Grollo en Westerbork trekken, voordat ook zij aankomen op het parcours bij de VAM-berg. Deze rijden zij in totaal zes keer.

Tijdschema en programma van het EK Wielrennen (20-24 september)

Het EK Wielrennen is verspreid over vijf dagen en wordt door verschillende groepen gereden. Zo start het toernooi op woensdag 20 september met de individuele tijdritten voor de onder 19, onder 23 en de elite mannen en vrouwen. Op donderdag 21 september staan de Mixed Relay Teams aan de start. De dames en heren van onder de 23 trappen het weekend af door op vrijdag al de VAM-berg te trotseren. Alle vrouwelijke elite profs mogen zaterdag het spits afbijten en het parcours afwerken. Op de laatste dag van het Europees kampioenschap staan de mannen voor de beproeving van de VAM-berg. In het schema hieronder zijn alle wedstrijden per dag opgenomen inclusief afstand, zodat jij niks van het toernooi hoeft te missen.

DatumDagGroepAfstand
20 septemberWoensdag🚴‍♀️ Onder 19 vrouwen – individuele tijdrit20,9 km
20 septemberWoensdag🚴‍♂️ Onder 19 mannen – individuele tijdrit20,9 km
20 septemberWoensdag🚴‍♀️ Onder 23 vrouwen – individuele tijdrit20,9 km
20 septemberWoensdag🚴‍♂️ Onder 23 mannen – individuele tijdrit20,9 km
20 septemberWoensdag🚴‍♀️ Elite vrouwen29,5 km
20 septemberWoensdag🚴‍♂️ Elite mannen29,5 km
21 septemberDonderdag🚴‍♂️ Onder 19 – EK Mixed Team Relay38,4 km
21 septemberDonderdag🚵🏻‍♀️ EK Mixed Team Relay38,4 km
22 septemberVrijdag🚴‍♀️ Onder 23 vrouwen108,0 km
22 septemberVrijdag🚴‍♂️ Onder 23 mannen136,5 km
23 septemberZaterdag🚴‍♂️ Onder 19 jongens111,0 km
23 septemberZaterdag🚴‍♀️ Elite vrouwen131,3 km
24 septemberZondag🚴‍♂️ Onder 19 jongens69 km
24 septemberZondag🚴‍♂️ Elite mannen199,8 km

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.