Deze Nederlandse deelnemers verschijnen aan de start bij het EK Wielrennen

Na het succesvolle WK Wielrennen in Glasgow, waarbij ‘onze’ Mathieu van der Poel er met de wereldtitel vandoor racete, staat nu het EK Wielrennen 2023 op de planning. Extra speciaal, want de 29e editie van het Europees kampioenschap vindt dit jaar plaats in ons eigen koude kikkerlandje. Van 20-24 september 2023 zal de befaamde VAM-berg in Drenthe het décor zijn voor het Europese eindtoernooi. Maar welke deelnemers verschijnen er voor Nederland aan de start? Alle dagen van het EK Wielrennen volg je bij discovery+. Een abonnement is verkrijgbaar via de eigen website of als add-on kanaal bij Amazon Prime Video. Doordat er ook beelden op televisie worden vertoond bij NOS Studio Sport, is het eindtoernooi direct online (terug) te kijken is via NLZIET.

Dit jaar reist het Europees kampioenschap wielrennen af naar Drenthe

Alle Nederlandse wielrenners hoeven dit jaar niet ver te reizen, want de 29e editie van het EK Wielrennen reist af naar Drenthe. Tijdens het Europese kampioenschap strijden profs in verschillende tijdritten rondom de VAM-berg voor de Europese titels en de felbegeerde wit-blauwe trui met gouden sterren. Het toernooi wordt georganiseerd door de Union Européenne de Cyclisme en staat sinds 2016 op het programma van de elite mannen en vrouwen.

Het is overigens niet de eerste keer dat het Europese kampioenschap hier wordt gehouden. In 2006 reisde de competitie namelijk voor het eerst af naar Nederland. De profs reden wedstrijden in de Limburgse plaatsen Valkenburg en Heerlen. Zes jaar later was het weer raak, maar dit keer mocht Goes de koers voor zijn rekening nemen. Ook in 2019 was Nederland het toneel voor de Europese kampioenschappen. Toen werden de tijdritten verreden in Alkmaar.

Nederlandse deelnemers aan de start van het EK Wielrennen 2023

Uiteraard ben je benieuwd welke ‘Oranje’ wielerprofs ons land vertegenwoordigen tijdens het Europese eindtoernooi. Deze week bracht de Nederlandse wielerbond KNWU de selectie voor het EK Wielrennen 2023 naar buiten. We kunnen alvast verklappen dat deze lijst bomvol grote namen staat. De organisatie is ambitieus en hoopt met deze sterke selecties voor de Europese titels te kunnen strijden.

Zo zal bij vrouwen Lorena Wiebes in actie komen. Zij zal er dit EK alles aan doen om haar titel te verdedigen. Vorig jaar in Duitsland kwam de pas 24-jarige prof als eerste over de finishlijn. Daarvóór werd de voormalig renster van Team DSM al Nederlands kampioene in 2019 en ook de wegrit in datzelfde jaar tijdens de Europese Spelen in Minsk mocht zij op haar naam schrijven. Ook Demi Vollering zal namens Nederland aan de start verschijnen. De renster wist eerder dit jaar de Tour de France Femmes te winnen en verzilverde ook de tweede plaats tijdens het WK Wielrennen.

Bij de heren zijn Olav Kooij en Marijn van den Berg de grote kopmannen die het voor Nederland moeten doen. Ook zijn Nils Eekhoff, Bauke Mollema, Mike Teunissen, Elmar Reinders, Sjoerd Bax en Daan Hoole geselecteerd om mee te strijden voor de Europese medailles. De twee laatstgenoemde pedaleurs zullen eveneens tijdens de tijdrit en mixed relay in actie komen. In het schema hieronder vind je alle namen van de Nederlandse deelnemers terug.

Nederlandse vrouwen in TeamNL

Wie?WedstrijdNamen
Elite-Vrouwen🚵🏻‍♀️ WegwedstrijdLorena Wiebes, Demi Vollering, Riejanne Markus, Shirin van Anrooij, Mischa Bredewold, Loes Adegeest, Floortje Mackaij en Yara Kastelijn
Elite-Vrouwen🚴‍♀️ TijdritRiejanne Markus en Demi Vollering
Beloften-Vrouwen🚵🏻‍♀️ WegwedstrijdMaike van der Duin, Fem van Empel, Maud Rijnbeek, Ilse Pluimers, Femke Gerritse en Elise Uijen
Beloften-Vrouwen🚴‍♀️ TijdritMaud Rijnbeek en Ilse Pluimers
Elite👫 Mixed team RelayRiejanne Markus, Loes Adegeest en Shirin van Anrooij

Nederlandse mannen in TeamNL

Wie?WedstrijdNamen
Elite-Mannen🚵‍♂️ WegwedstrijdOlav Kooij, Marijn van den Berg, Nils Eekhoff, Sjoerd Bax, Bauke Mollema, Mike Teunissen. Elmar Reinders en Daan Hoole 
Elite-Mannen🚴‍♂️ TijdritDaan Hoole en Sjoerd Bax
Beloften-Mannen🚵‍♂️ WegwedstrijdLoe van Belle, Pepijn Reinderink, Tibor del Grosso, Jesse Kramer, Menno Huising en Roel van Sintmaartensdijk
Beloften-Mannen🚴‍♂️ TijdritAxel van der Tuuk en Wessel Mouris
Elite👫 Mixed team RelayDaan Hoole, Sjoerd Bax en Jos van Emden

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.