EK Volleybal vrouwen 2023: alles wat je moet weten over het Europese toernooi

De sportzomer is nog steeds in volle gang. Na grote toernooien als de Tour de France en het WK Zwemmen is het van 15 augustus tot 3 september 2023 tijd voor de Nederlandse volleybaldames op het EK Volleybal voor vrouwen 2023. De Lange Mannen beginnen hun EK 13 dagen later. Het eindtoernooi wordt iedere twee jaar gehouden en vindt dit jaar plaats verspreid over Italië, Duitsland, Estland en België. De eerste stop voor de vrouwen is in Tallinn, waar ze het zullen opnemen tegen maar liefst vijf andere landen in de groepsfase.

Alles over het EK Volleybal voor vrouwen

Het EK Volleybal voor vrouwen staat voor de deur. Tijd om dieper in het Europese toernooi te duiken en alle poule’s en wedstrijden voor de Nederlandse volleybalvrouwen op een rij te zetten. Alle matches tijdens het EK Volleybal voor vrouwen 2023 zijn direct te kijken via Ziggo Sport.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat is het EK Volleybal voor vrouwen?
📺 Waar kan ik het EK Volleybal online kijken?
🇳🇱 Nederlands team
🏐 Wedstrijden Nederland
🌍 Andere deelnemende landen

Wat is het EK Volleybal voor vrouwen?

Het EK Volleybal voor vrouwen wordt iedere twee jaar gehouden en wordt naast het wereldkampioenschap gezien als het belangrijkste volleybaltoernooi. Het evenement wordt georganiseerd door de Confédération Européenne de Volleyball. De eerste editie werd in 1949 gehouden en vond plaats in voormalig Tsjecho-Slowakije. Dit jaar vindt het Europese eindtoernooi plaats van 15 augustus tot 3 september. De wedstrijden worden in verschillende landen gespeeld, namelijk Italië, Duitsland, Estland en België. Tijdens de vorige editie in 2021 wist Italië er met de derde overwinning vandoor te gaan. Eerder wisten ze al twee keer zilver en drie keer de bronzen plak te veroveren.

De Nederlandse volleybaldames staan op een achtste plaats in de medaillespiegel. Zo wonnen de volleybalvrouwen in eigen land het EK in 1995 en mochten zij vier keer zilver en één keer brons mee naar huis nemen. Op de Europese eindtoernooien in 2015 en 2017 wist Nederland voor het laatst de tweede podiumplaats te verzilveren. Een uitstekende prestatie, maar het team van coach Felix Koslowski zal er dit EK op gebrand zijn om de grote eindzege binnen te halen.

THE FINAL Italy vs Serbia I CEV EuroVolley 2021 Women I Holidays Special

Waar kan ik het EK Volleybal voor vrouwen 2023 kijken?

In Nederland heeft Ziggo Sport de uitzendrechten van het volleybal in handen. Hierdoor zijn alle wedstrijden van het EK Volleybal voor vrouwen 2023 live te kijken op televisie via kanaal 14. De Oranje provider zendt naast het Europese eindtoernooi ook matches uit van de kwalificatieronden, het WK en de Volleybal Nations League. Daarnaast kijk je hier ook naar wedstrijden uit het beachvolleybal en volg je ook de Lange Mannen tijdens hun aankomende EK in Noord-Macedonië, Italië, Bulgarije en Israël.

Behalve volleybal zenden de sportkanalen van Ziggo Sport ook nog tal van andere sporten uit. Zo kijk je onder andere naar diverse voetbalwedstrijden. Hoewel de uitzendrechten van de Duitse Bundesliga en Engelse Premier League in handen zijn van Viaplay, heeft Ziggo Sport nog steeds de uitzendrechten van onder andere de Champions League, Spaanse La Liga, Italiaanse Serie A, Turkse Süper Lig, Franse Ligue 1 en de Belgische Jupiler Pro League. Buiten voetbal om kijk je bijvoorbeeld ook naar races uit de Formule E en MotoGP. Tevens zie je het hele jaar door tennis, waaronder alle ATP 1000- en 500-toernooien en natuurlijk de Grand Slams zoals Wimbledon en Roland Garros. Net als alle internationale wedstrijden van ‘onze’ Oranje handballers, de European en PGA golf tours en alle 14 rondes van de Diamond League-atletiekwedstrijden.

Nederlandse volleybalvrouwen die in actie komen tijdens het EK Volleybal

Nederland is er ook tijdens deze editie van het EK Volleybal voor vrouwen weer bij. In januari werd bekend dat Felix Koslowski de nieuwe bondscoach zou worden van TeamNL. De Duitser tekende een contract tot minimaal de Olympische Spelen in 2024.

Het Nederlandse team bestaat uit Fleur Savelkoel, Celeste Plak, Jolien Knollema, Juliët Lohuis, Myrthe Schoot, Anne Buijs, Britt Bongaerts, Laura Dijkema, Marrit Jasper, Nika Daalderop, Tessa Polder, Eline Timmerman, Florien Reesink en Elles Dambrink. Deze volleybaldames zullen de grote EK-droom werkelijkheid moeten maken.

ZO TRAINEN TOPVOLLEYBALSTERS | Myrthe Schoot en Fleur Savelkoel | TeamNL

Wedstrijden van de Nederlandse volleybalvrouwen tijdens de poulefase van het EK Volleybal 2023

Maar voordat de grote finale op 3 september 2023 in zicht is, moeten de Nederlandse volleybalvrouwen zich eerst een weg langs vijf landen in de poulefase zien te smashen. In totaal zijn er vier poules met elk zes landen. Deze teams spelen allemaal in de groepsfase één keer tegen elkaar. De vier beste ploegen stromen door naar de tweede ronde. Alle overgebleven 16 landen spelen vervolgens de achtste finales.

Vanaf dit moment wordt er middels een knock-outsysteem bepaald welke twee landen zich op mogen maken voor de grote finale op 3 september. De Nederlandse volleybaldames zijn ingedeeld in groep D en zullen alle matches in Tallinn spelen, de hoofdstad van Estland. Hier geldt een tijdsverschil van +1 uur. Op 17 augustus om 19:00 uur Nederlandse tijd staat de eerste wedstrijd tegen Spanje gepland. Alle duels tijdens de groepsfase voor de Nederlandse volleybalvrouwen zijn in het schema hieronder terug te vinden.

Wedstrijden uit poule D

DatumNederlandse tijdWedstrijdLocatie
17 augustus19:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇪🇸 SpanjeTallinn
18 augustus18:00 uur🇸🇰 Slowakije – 🇳🇱 NederlandTallinn
20 augustus18:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇪🇪 EstlandTallinn
22 augustus16:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇫🇷 FrankrijkTallinn
23 augustus18:00 uur🇫🇮 Finland – 🇳🇱 NederlandTallinn

Welke andere landen doen mee aan het EK Volleybal voor vrouwen 2023?

Aan het EK Volleybal voor vrouwen 2023 doen in totaal 24 landen mee. De teams zijn ingedeeld in vier groepen met ieder zes landen. De gastlanden mochten alle vier als eerst hun tegenstanders loten. Zo zijn België, Italië, Duitsland en Estland groepshoofd. De top vier stroomt uiteindelijk door naar de tweede ronde van het eindtoernooi. In het overzicht hieronder staan alle landen per poule op een rij.

Poule A

PlaatsLand
1🇧🇪 België
2🇸🇮 Slovenië
3🇷🇸 Servië
4🇵🇱 Polen
5🇺🇦 Oekraïne
6🇭🇺 Hongarije

Poule B

PlaatsLand
1🇮🇹 Italië
2🇷🇴 Roemenië
3🇧🇬 Bulgarije
4🇭🇷 Kroatië
5🇧🇦 Bosnië en Herzegovina
6🇨🇭 Zwitserland

Poule C

PlaatsLand
1🇩🇪 Duitsland
2🇦🇿 Azerbeidzjan
3🇹🇷 Turkije
4🇨🇿 Tsjechië
5🇸🇪 Zweden
6🇬🇷 Griekenland

Poule D

PlaatsLand
1🇪🇪 Estland
2🇫🇮 Finland
3🇳🇱 Nederland
4🇫🇷 Frankrijk
5🇸🇰 Slowakije
6🇪🇸 Spanje

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.