EK Volleybal mannen 2023: alles wat je moet weten over het Europese toernooi

Na de start van het Europese eindtoernooi voor de Nederlandse volleybalvrouwen, is het een week later de beurt aan de Lange Mannen tijdens hun EK Volleybal 2023 verspreid over Noord-Macedonië, Italië, Bulgarije en Israël. Van 28 augustus tot en met 16 september strijden de volleybalheren tegen de absolute top voor de eindoverwinning. Aan het toernooi doen 24 landen een poging om zich naar de finale te smashen. De eerste stop voor de Nederlandse mannen is Skopje in Noord-Macedonië, waar ze maar liefst vijf wedstrijden in de groepsfase spelen. Tijd om alles over het Europese evenement uit te pluizen en alle poules en wedstrijden voor de Nederlandse volleybalmannen op een rij te zetten. Alle matches tijdens het EK Volleybal voor mannen 2023 zijn te kijken via Ziggo Sport.

Wat is het EK Volleybal voor mannen?

Het EK Volleybal voor mannen wordt iedere twee jaar gehouden. Naast het wereldkampioenschap wordt het Europese evenement gezien als het belangrijkste volleybaltoernooi. Het smashfestijn wordt georganiseerd door de Confédération Européenne de Volleyball. Een jaar eerder dan het EK Volleybal voor vrouwen werd de eerste editie voor mannen in 1948 in Italië gehouden. Het Nederlandse mannenteam staat ook wel bekend als ‘de Lange Mannen’.

Dit jaar vindt het Europese eindtoernooi plaats van 28 augustus tot en met 16 september. De Nederlandse volleybalvrouwen mogen tijdens hun EK het spits afbijten. Deze start namelijk 13 dagen eerder dan van hun mannelijke collega’s. Wedstrijden uit de verschillende fasen worden gespeeld verspreid over de landen Noord-Macedonië, Italië, Bulgarije en Israël. Tijdens de vorige editie in 2021 wist Italië er met de zevende overwinning vandoor te gaan. Eerder verzilverde het land van de laars al vier keer de tweede podiumplaats pakten ze driemaal brons.

De Nederlandse volleybalmannen staan op een achtste plaats in de medaillespiegel. Zo wisten de Lange Mannen in eigen land het EK in 1997 te winnen en mochten zij twee keer zilver en twee keer de bronzen plak mee naar huis te nemen. De eindzege in ons eigen kikkerlandje is overigens de laatste keer dat de heren een podiumplek wisten te veroveren. Voorafgaand aan deze grote overwinning had de Nederlandse ploeg echter van 1989 tot 1997 een winning streak, waarbij ze ieder EK op het grote podium plaats mochten nemen. Het team van Roberto Piazza zal er dit jaar op gebrand zijn om er een uiterst succesvol toernooi van te maken.

Waar kan ik het EK Volleybal voor mannen 2023 kijken?

In Nederland heeft Ziggo Sport de uitzendrechten van het volleybal in handen. Hierdoor zijn alle wedstrijden tijdens het EK Volleybal voor mannen 2023 live te kijken op televisie via kanaal 14. De Oranje provider zendt naast het Europese eindtoernooi ook matches uit de kwalificatieronden, WK en de Volleybal Nations League uit. Tevens kijk je hier ook naar wedstrijden uit het beachvolleybal en volg je de vrouwen tijdens hun EK in Estland, Italië, Duitsland en België. 👉 Kijk direct naar het EK Volleybal bij Ziggo Sport.

Naast volleybal zenden de sportkanalen van Ziggo Sport ook nog tal van andere sporten uit. Zo kijk je onder andere naar diverse voetbalwedstrijden. Hoewel de uitzendrechten van de Duitse Bundesliga en Engelse Premier League in handen zijn van Viaplay, heeft Ziggo Sport nog steeds de uitzendrechten van onder andere de Champions League, Spaanse La Liga, Italiaanse Serie A, Turkse Süper Lig, Franse Ligue 1 en de Belgische Jupiler Pro League. Buiten voetbal om kijk je bijvoorbeeld ook naar races uit de Formule E en MotoGP. Tevens zie je het hele jaar door tennis, waaronder alle ATP 1000- en 500-toernooien en natuurlijk de Grand Slams zoals Wimbledon en Roland Garros. Net als alle internationale wedstrijden van ‘onze’ Oranje handballers, de European en PGA golf tours en alle 14 rondes van de Diamond League atletiekwedstrijden.

Nederlandse Lange Mannen die dit jaar in actie komen tijdens het Europees kampioenschap

Nederland is er ook deze editie van het EK Volleybal voor mannen bij. Sinds 2019 is de Italiaan Roberto Piazza de bondscoach van TeamNL. Samen met zijn selectie hoopt hij het toernooi te laten slagen. De Nederlandse ploeg bestaat uit Siebe Korenblek (#1), Wessel Keemink (#2), Maarten van Garderen (#3), Thijs ter Horst (#4), Sil Meijs (#6), Gijs Jorna (#7), Fabian Plak (#8), Jeffrey Klok (#11), Bennie Tuinstra (#12), Nimir Abdel-Aziz (#14), Wouter ter Maat (#16), Michaël Parkinson (#17), Robbert Andringa (#18) en Twan Wiltenburg (#22).

Zij worden in hun begeleiding bijgestaan door bondscoach Roberto Piazza en zijn assistenten Henk-Jan Held en Giovanni Rossi. Ook zijn fysiotherapeut Alewijn Huisman, fysieke trainer Alessandro Russo, videoscout Willem de Wit en teammanager Patrick de Reus met ze mee.

Wedstrijden van de Nederlandse volleybalmannen tijdens de poulefase van het EK Volleybal 2023

Voordat de grote finale op 16 september 2023 in Bologna (Italië) in zicht is, moeten de Lange Mannen zich eerst een weg langs vijf landen in de poulefase zien te smashen. In totaal zijn er vier poules met elk zes landen. Deze teams spelen allemaal in de groepsfase één keer tegen elkaar. De vier beste ploegen stromen door naar de tweede ronde. Alle overgebleven 16 landen krijgen vervolgens een plek in de achtste finales. Vanaf dit moment wordt er middels een knock-outsysteem bepaald welke twee landen zich op mogen maken voor de grote finale op 16 september.

De Nederlandse volleybalmannen zijn ingedeeld in groep C en zullen alle matches in Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië, spelen. Dit is gunstig, want er is geen sprake van een tijdsverschil met Nederland. Vooral Polen is op papier de zwaarste tegenstander, omdat dit land op het moment van schrijven op plek 1 staat van de wereldranglijst. Op 31 augustus om 17:00 uur Nederlandse tijd staat de eerste wedstrijd tegen Montenegro gepland. Alle duels tijdens de groepsfase voor de Lange Mannen zijn in het schema hieronder terug te vinden.

Wedstrijden uit poule C

DatumNederlandse tijdWedstrijdLocatie
31 augustus17:00 uur🇲🇪 Montenegro – 🇳🇱 Nederland 🇲🇰 Skopje
1 september20:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇵🇱 Polen🇲🇰 Skopje
2 september17:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇨🇿 Tsjechië🇲🇰 Skopje
4 september17:00 uur🇩🇰 Denemarken – 🇳🇱 Nederland 🇲🇰 Skopje
5 september17:00 uur🇲🇰 Noord-Macedonië – 🇳🇱 Nederland🇲🇰 Skopje

Andere landen die meedoen aan het EK Volleybal (inclusief poule schema)

Aan het EK Volleybal voor mannen 2023 doen in totaal 24 landen mee. De teams zijn ingedeeld in vier groepen met ieder zes landen. Elk van de gastlanden mocht als eerste land loten. Zo zijn Italië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Israël groepshoofd. De top vier stroomt uiteindelijk door naar de tweede ronde van het eindtoernooi. In het overzicht hieronder staan alle landen per poule op een rij.

Poule A

PlaatsLand
1🇮🇹 Italië
2🇨🇭 Zwitserland
3🇷🇸 Servië
4🇩🇪 Duitsland
5🇧🇪 België
6🇪🇪 Estland

Poule B

PlaatsLand
1🇧🇬 Bulgarije
2🇫🇮 Finland
3🇸🇮 Slovenië
4🇺🇦 Oekraïne
5🇭🇷 Kroatië
6🇪🇸 Spanje

Poule C

PlaatsLand
1🇲🇰 Noord-Macedonië
2🇲🇪 Montenegro
3🇵🇱 Polen
4🇳🇱 Nederland
5🇨🇿 Tsjechië
6🇩🇰 Denemarken

Poule D

PlaatsLand
1🇮🇱 Israel
2🇷🇴 Roemenië
3🇫🇷 Frankrijk
4🇹🇷 Turkije
5🇵🇹 Portugal
6🇬🇷 Griekenland

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.