EK Voetbal: deze spelers zijn er voor het laatst bij

Het EK Voetbal 2024 staat op de planning. Van vrijdag 14 juni tot en met zondag 14 juli 2024 wordt er door 24 landen om de Europese titel gestreden. Een grote droom van veel voetballers is om in actie te komen op een groot eindtoernooi. Sommigen spelen dit jaar voor het eerst op een Europees kampioenschap. Voor een aantal is het echter het laatste EK. Maar voor welke spelers is het hun laatste EK Voetbal uit hun carrière?

Deze voetballers spelen hun laatste EK Voetbal

Van vrijdag 14 juni tot en met zondag 14 juli 2024 wordt het EK Voetbal in Duitsland gespeeld. In totaal strijden 24 landen voor de Europese titel. Iedere selectie mag bestaan uit maximaal 26 spelers. Voor een aantal voetballers wordt dit het eerste grote eindtoernooi. Zo spelen Warren Zaïre-Emery (Frankrijk), Leo Sauer (Slowakije) en Lamine Yamal (Spanje) voor het eerst op een EK.

Ook aanvoerder Virgil van Dijk gaat eindelijk zijn eerste Europese kampioenschap beleven. Hij maakte in 2015 zijn debuut in Oranje. In 2016 kwalificeerde Nederland zich niet voor het toernooi en in 2021 kon de centrale verdediger vanwege een knieblessure niet in actie komen. Er zijn echter ook een aantal spelers die hoogstwaarschijnlijk hun laatste EK Voetbal spelen. Het volgende Europese kampioenschap staat gepland voor 2028 en wordt gespeeld in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Hieronder staan acht voetballers die hun laatste EK Voetbal spelen.

1. Robert Lewandowski – Polen

Voor Robert Lewandowski wordt het zijn laatste Europese kampioenschap. De 35-jarige voetballer maakte in 2008 zijn debuut voor Polen. Hij viel tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen San Marino in voor Marek Saganowski. Slechts acht minuten later scoorde hij zijn eerste goal. Sindsdien heeft hij nog veel meer doelpunten voor het Poolse elftal gemaakt. Hij staat op het moment van schrijven op een totaal van 82 goals in 150 interlands. In 2028 is de Poolse aanvaller 39 jaar. In theorie zou hij nog een EK kunnen spelen, maar de verwachting is dat hij dit jaar zijn laatste Europese kampioenschap speelt.

2. Cristiano Ronaldo – Portugal

Cristiano Ronaldo schittert met zijn 39 jaar voor de zesde keer op een EK Voetbal. In 2003 maakte hij zijn debuut voor de Portugese ploeg. De aanvaller mag zich op het moment van schrijven de EK-topscorer aller tijden noemen. Hij maakte in totaal 14 doelpunten. Ronaldo heeft nog een ander record te pakken. Hij heeft van alle voetballers die dit EK in actie komen de meeste interlands op zijn naam staan. In totaal speelde de sterspeler 206 wedstrijden in het Portugese shirt.

3. Daley Blind – Nederland

Daley Blind is met zijn 34 jaar de oudste van de selectie van het Nederlands elftal. Hij maakte zijn debuut onder bondscoach Louis van Gaal. Zijn eerste wedstrijd was in 2013 tegen Italië en eindigde in een gelijkspel (1-1). Acht jaar na zijn eerste match voor Oranje speelde de verdediger in 2021 zijn eerste EK.

4. Luka Modrić – Kroatië

Een andere grote voetballer die zijn laatste EK speelt is Luka Modrić. In 2006 speelde hij zijn eerste wedstrijd voor Kroatië. Tien jaar later kreeg hij de aanvoerdersband. In 2018 wist de 38-jarige speler met het Kroatische team de finale van het WK te bereiken. Deze werd helaas met 4-2 verloren. Met 38 jaar wordt dit het laatste EK voor de prof.

5. Pepe – Portugal

Met 41 jaar is Pepe de oudste speler op het EK Voetbal 2024. Hij speelt al sinds 2007 voor het nationale team van Portugal. Het EK uit 2008 was zijn allereerste grote eindtoernooi. Portugal schopte het toen tot de kwartfinales, waar het met 3-2 verloor van Duitsland. Mocht Pepe speelminuten maken, dan heeft hij het record voor oudste speler ooit op een EK te pakken.

6. Toni Kroos – Duitsland

Ook voor Toni Kroos wordt het zijn laatste EK Voetbal. Na het Europese kampioenschap stopt hij zelfs helemaal met voetballen. Op 1 juni speelde hij zijn laatste wedstrijd met Real Madrid. Niet zomaar een match, want hij won met zijn team de finale van de Champions League tegen Borussia Dortmund. Eigenlijk was Kroos al gestopt als international, maar bondscoach Julian Nagelsmann heeft de middenvelder overgehaald om voor Duitsland in actie te komen.

7. Kyle Walker – Engeland

Kyle Walker speelt hoogstwaarschijnlijk ook zijn laatste EK Voetbal. De 34-jarige verdediger maakte in 2011 tijdens een oefeninterland tegen Spanje zijn debuut. Tot en met 2013 speelde hij tien interlands, waarna hij een tijd niet werd opgeroepen. In 2015 keerde hij terug in de Engelse ploeg.

8. Olivier Giroud – Frankrijk

Tot slot speelt de topscorer van Frankrijk zijn laatste EK. Olivier Giroud maakte in 2011 zijn debuut en scoorde een jaar later zijn eerste doelpunt. In 2016 speelde hij zijn eerste Europese eindtoernooi. Zes dagen na de bekendmaking van de Franse selectie, maakte de aanvaller bekend na het EK Voetbal te stoppen als international.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.