Wat wint de winnaar van het EK Voetbal 2024?

De Oranjekoorts hangt in de lucht, want het EK Voetbal staat voor de deur. Van vrijdag 14 juni tot en met zondag 14 juli 2024 vindt het Europees toernooi in Duitsland plaats. In totaal strijden 24 landen voor de felbegeerde Europese titel. Het winnen van het EK is een unieke sportieve prestatie. Maar staat er eigenlijk nog meer op het spel? Want wat wint de winnaar van het EK Voetbal 2024 eigenlijk? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag.

Dit wint de winnaar van het EK Voetbal

Buiten de sportieve prestatie om staat er nog veel meer op het spel. Uiteraard wordt de winnaar beloond met een trofee voor in de prijzenkast. Maar daar blijft het niet bij. Net als in de Champions League valt er namelijk een fors bedrag te verdienen. Het EK Voetbal 2024 kent namelijk een totale prijzenpot van 331 miljoen euro. Dit is hetzelfde bedrag als tijdens het EK Voetbal van 2021.

Daarnaast ontvangen de spelers van het Nederlands elftal per wedstrijd een premie van de KNVB. Om welk bedrag dit precies gaat is niet bekend. Vanaf 2021 krijgen de voetballers van Oranje en de Oranje Leeuwinnen beiden €4.000 per interland. Dit bedrag ligt een stuk hoger voor grote eindtoernooien, zoals het EK en WK. Om hoeveel geld het tijdens het Europees kampioenschap 2024 gaat is niet bekend. Wel loopt het bedrag op naarmate het Nederlands elftal verder in het toernooi komt.

Verdeling van het prijzengeld op het EK Voetbal

Voor het EK Voetbal 2024 is er een totale prijzenpot van 331 miljoen euro weggelegd. Maar hoe wordt dit bedrag verdeeld? Alle deelnemende landen krijgen standaard 9,25 miljoen euro. Ieder land speelt drie groepswedstrijden. Een overwinning levert één miljoen op en een gelijkspel is goed voor 500.000 euro. Alle landen die doorstromen naar de achtste finales ontvangen nog eens 1.5 miljoen euro. Kwartfinalisten krijgen 2,5 miljoen en kwalificatie voor de halve finale levert 4 miljoen op. Win je het EK Voetbal 2024? Dan ontvang je 8 miljoen euro. Voor de tweede plek krijg je alsnog het bedrag van 5 miljoen euro. Een fors bedrag als je alles weet te winnen.

RondeBedrag
Deelname€9.25 miljoen
Groepsfase overwinning€1 miljoen
Groepsfase gelijkspel€500.000
Achtste finales kwalificatie€1.5 miljoen
Kwartfinales kwalificatie€2.5 miljoen
Halve finales kwalificatie€4 miljoen
Verliezend finalist €5 miljoen
Winnaar€8 miljoen

Winnaars van het Europees toernooi

Deelnemen aan het EK Voetbal is voor voetballers een grote droom. Duitsland en Spanje zijn de landen met de meeste EK-overwinningen. Beiden teams wonnen drie keer het Europees kampioenschap. Nederland werd vier keer derde en won in 1988 voor het eerst de Europese titel. Nu 36 jaar later hoopt het Nederlands elftal voor de tweede keer de overwinning mee naar huis te nemen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.