Deze 11 voetballers ontbreken op het EK Voetbal 2024

Vanaf vrijdag 14 juni 2024 kan het voetbalspektakel weer losbarsten. Op deze datum begint namelijk het EK Voetbal 2024 in Duitsland. Een maand lang strijden 24 landen om de felbegeerde Europese titel. Ieder land mag 26 spelers in de selectie opnemen. Helaas moet een aantal voetballers vanwege blessures, ruzies of het niet kwalificeren het EK Voetbal missen. We zetten een aantal grote namen voor je op een rij die dit Europees toernooi ontbreken.

Deze grote namen ontbreken op het EK Voetbal in Duitsland

Aan het EK Voetbal mogen in totaal 24 landen meedoen. Duitsland was als gastland al verzekerd van een plek op het Europees kampioenschap. Door middel van kwalificatiewedstrijden moesten de overige landen een van de 23 felbegeerde tickets bemachtigen voor het komende EK. In totaal deden 53 landen een poging, waarvan slechts 20 via deze route zich kwalificeerden voor het Europees voetbaltoernooi.

De overige drie plekken werden verdeeld door het spelen van zogeheten play-offs. Aan deze wedstrijden deden de 12 best presterende landen van de afgelopen Nations League mee. Alle teams werden in drie poules met ieder vier ploegen ingedeeld. Vervolgens speelden de landen over één wedstrijd een halve finale en een finale. Met maar 24 plekken en zo veel landen, kun je je voorstellen dat er een aantal grote namen ontbreken. Ook spelen blessures een grote rol, waardoor veel voetballes niet op het Europees toernooi in actie kunnen komen. Hieronder zetten we 11 namen die ontbreken op het EK Voetbal in Duitsland.

1. Erling Haaland – Noorwegen

Een grote naam die we moeten missen is die van Erling Haaland. De sterspeler van Manchester City heeft zich met Noorwegen namelijk niet weten te kwalificeren voor het EK Voetbal 2024. Tijdens de EK-kwalificatiereeks eindigde het team met elf punten als derde in de poule. Ook de play-offs waren helaas geen optie meer, waardoor Noorwegen zich helaas niet meer kon kwalificeren voor het Europees kampioenschap.

2. Gavi – Spanje

Al in november 2023 was duidelijk dat Gavi het EK Voetbal 2024 zou missen. De Spaanse voetballer scheurde tijdens het EK-kwalificatieduel tegen Georgië zijn voorste kruisband af. Ook heeft de middenvelder van FC Barcelona zijn meniscus beschadigd. De 19-jarige prof heeft door deze blessure de rest van het seizoen moeten missen en zal ook niet in actie komen in Duitsland.

3. Thibaut Courtois – België

Hoewel Thibaut Courtois nog gewoon onder de lat stond bij Real Madrid tijdens de finale van de Champions League, zal hij niet in het doel staan op het EK Voetbal 2024. De reden heeft niks te maken met de kwalificatie of blessureleed, maar met een vermeende ruzie met bondscoach Domenico Tedesco. De Belgische keeper zou niet al te blij zijn geweest toe hij vanwege een blessure van Kevin de Bruyne niet als aanvoerder werd aangewezen.

4. Frenkie de Jong – Nederland

Het was heel lang spannend of Frenkie de Jong op tijd fit zou zijn voor het EK Voetbal. De middenvelder van FC Barcelona trainde nog wel mee met Oranje, maar kan door de blessure aan zijn enkel niet in actie komen. Bondscoach Ronald Koeman maakte nog een uitzondering door Frenkie in de selectie op te nemen, maar nu blijkt dat hij niet op tijd is hersteld. De prof is dan ook ontzettend verdrietig en teleurgesteld dat hij het EK niet gaat halen.

5. Jack Grealish – Engeland

Ook Jack Grealish moet het EK Voetbal aan zich voorbij laten gaan. De voetballer van Manchester City behoort tot een van de laatste zeven afvallers van het Engelse nationale team. Een flinke domper voor de prof, want het afgelopen seizoen kwam hij slechts 20 keer in actie in de Premier League. Tien keer hiervan was als invaller.

6. Michal Sadílek – Tsjechië

Tsjechië moet het zonder Michal Sadílek doen. De middenvelder van FC Twente zou tijdens een hersteltraining op de fiets een blessure hebben opgelopen aan zijn scheenbeen. Toch ligt dit verhaal net even anders. Samen met teamgenoten Ladislav Krejcí en David Jurásek was hij op een vrije dag de Oostenrijkse bergen ingetrokken om daar met driewieler van af te dalen. Hij reed door een kuil en crashte, waardoor hij naar het ziekenhuis moest.

7. Serge Gnabry – Duitsland

Ook Serge Gnabry kampt met blessureleed. De aanvaller liep in de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid een hamstringblessure op. Hierdoor moest hij de rest van het seizoen aan zich voorbij laten gaan. De vraag was dan ook of hij op tijd fit zou zijn voor het EK. Helaas mist hij nu definitief het EK Voetbal.

8. David Alaba – Oostenrijk

Oostenrijk moet David Alaba missen. De verdediger scheurde in de wedstrijd tegen Villareal zijn voorste kruisband. Door deze blessure zou hij er zes tot negen maanden uit liggen. Hierdoor kwam het EK Voetbal al in gevaar. Nu blijkt dat hij opnieuw een kijkoperatie moet ondergaan.

9. Lucas Hernández – Frankrijk

Frankrijk mist Lucas Hernández op het EK. De verdediger heeft zijn voorste kruisband van zijn linkerknie gescheurd. Deze blessure liep hij op in de halve finale van de Champions League. Paris Saint-Germain nam het toen op tegen Borussia Dortmund. Enkele minuten voor de rust viel de verdediger uit.

10. Teun Koopmeiners – Nederland

Hoewel de vreugde na de 4-0 overwinning op IJsland groot was, bleek er ook slecht nieuws te zijn. Middenvelder Teun Koopmeiners zou namelijk in de basis tegen IJsland staan, maar raakte tijdens de warming-up geblesseerd aan zijn lies. Deze blessure blijkt nu zo ernstig, dat de Oranje speler niet meer kan spelen op het EK Voetbal. Er is geen vervanger voor hem opgeroepen.

11. Nicolò Zaniolo – Italië

Nicolò Zaniolo moet eveneens het EK Voetbal missen. De aanvaller van Aston Villa heeft te maken met een blessure aan zijn linkervoet. De prof liep de blessure op in een wedstrijd tegen Liverpool. Hoewel hij ‘slechts’ negentien keer in actie kwam voor Italië, was de kans aanwezig dat hij een plek in de definitieve selectie van bondscoach Luciano Spalletti zou krijgen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.