Wie zijn de Nederlandse scheidsrechters op het EK Voetbal 2024?

De Oranjegekte kan losbarsten, want het EK Voetbal staat voor de deur. Van vrijdag 14 juni tot en met zondag 14 juli 2024 wordt het Europees eindtoernooi in Duitsland gespeeld. Het Nederlands elftal is ingedeeld in poule D, waar het tegen Polen, Frankrijk en Oostenrijk speelt. We zien Oranje dus terug op het Europees kampioenschap. Maar hoe zit het met de arbitrage? Fluiten er ook Nederlandse scheidsrechters op het EK Voetbal 2024? Tijd om antwoord te geven op deze vraag.

EK Voetbal wordt in Duitsland gespeeld

Het EK Voetbal wordt van vrijdag 14 juni tot en met zondag 14 juli 2024 in Duitsland gespeeld. Aan het Europese eindtoernooi doen 24 landen mee. Alle deelnemers moesten zich eerst via EK-kwalificatiewedstrijden en/of play-offs kwalificeren. Alleen gastland Duitsland was al verzekerd van een plek op het EK. In verschillende speelsteden worden alle wedstrijden gespeeld.

Zo spelen Duitsland en Schotland de openingswedstrijd in de Allianz Arena in München. Nederland speelt de eerste match in het Volksparkstadion in Hamburg. Andere speelsteden zijn Düsseldorf, Stuttgart, Keulen, Hamburg, Leipzig, Dortmund, Gelsenkirchen, Frankfurt en Berlijn. In de hoofdstad wordt op zondag 14 juli de finale gespeeld.

Fluiten er Nederlandse scheidsrechters op het EK Voetbal?

In totaal zijn er negentien scheidsrechters aangewezen door het UEFA-scheidsrechterscomité. Een van hen is Danny Makkelie. Hij is de enige Nederlandse arbiter die op het EK Voetbal gaat fluiten. Het eindtoernooi wordt zijn tweede Europese kampioenschap. Tijdens het EK in 2021 kreeg hij vier wedstrijden toegewezen, waaronder de halve finale tussen Engeland en Denemarken. Hessel Steegstra en Jan de Vries zijn de assistent-scheidsrechters.

Toch zien we meer Nederlanders in de arbitrage terug. Pol van Boekel en Rob Dieperink als videoscheidsrechters en Serdar Gözübüyük en Johan Balder zijn aangewezen als vierde officials. Welke wedstrijden Danny Makkelie gaat fluiten is nog niet bekend. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.

Speelschema van het Nederlands elftal op het EK Voetbal 2024

Nederland kwam in poule D terecht, waar het moet voetballen tegen Polen, Oostenrijk en Frankrijk. De eerste match staat gepland op zondag 16 juni 2024 om 15:00 uur in Hamburg. De ploeg van Ronald Koeman speelt deze wedstrijd tegen Polen. De volgende tegenstander is Frankrijk. Deze wedstrijd wordt op vrijdag 21 juni om 21:00 uur gespeeld. De laatste match uit de groepsfase staat op dinsdag 25 juni om 18:00 uur tegen Oostenrijk op de planning. De eerste twee teams uit iedere poule stromen door naar de knock-outfase. Wie weet speelt Oranje dus nog meer wedstrijden.

DatumWeekdagTijdWedstrijd
16 juni 2024Zondag15:00 uur🇵🇱 Polen – 🇳🇱 Nederland
21 juni 2024Vrijdag21:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇫🇷 Frankrijk
25 juni 2024Dinsdag18:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇦🇹 Oostenrijk

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.