Tegen wie en wanneer speelt Nederland de 8e finale van het EK?

Het Nederlands elftal is door naar de achtste finales van het EK Voetbal 2024. Op zondag 16 juni speelde de ploeg van Ronald Koeman tegen Polen. Door het doelpunt van Wout Weghorst wist Oranje de eerste drie punten te pakken (1-2). Tegen Frankijk werd het gelijkspel (0-0). Van Oostenrijk werd helaas verloren (2-3). Toch behoort Nederland tot de beste vier nummers drie, waardoor het alsnog door is naar de achtste finales. Maar tegen wie en wanneer speelt Nederland in de achtste finales van het EK Voetbal?

Nederland eindigt derde in poule D

Op zondag 16 juni 2024 stond de eerste wedstrijd op het EK Voetbal van het Nederlands elftal op de planning. Oranje nam het tijdens dit duel op tegen Polen. Hoewel Nederland sterk aan de wedstrijd begon, was het de Poolse ploeg die op voorsprong kwam. Gelukkig niet voor lang, want Oranje maakte al snel de gelijkmaker. Lang bleef de stand 1-1. In de 83e minuut was daar echter Wout Weghorst die op aangeven van Nathan Aké de 1-2 scoorde. Na het fluitsignaal waren de drie punten definitief binnen.

Hierna speelde het Nederlands elftal tegen Frankrijk. Deze wedstrijd eindigde uiteindelijk in een gelijkspel (0-0). Op dinsdag 25 juni 2024 stond het laatste groepsduel op het programma. De ploeg van Ronald Koeman speelde deze match tegen Oostenrijk. Al snel kwam het op achterstand. In de tweede helft maakte Cody Gakpo al snel de gelijkmaker. Helaas kwam Oranje weer achter en moest het wederom de stand recht trekken. Dit lukte, maar al snel maakte Oostenrijk de 2-3. Dit was ook direct de eindstand. Frankrijk speelde gelijk (1-1) tegen Polen, waardoor Oostenrijk met zes punten groepswinnaar is. Frankrijk eindigt tweede en Nederland moet het met de derde plek doen. Polen eindigt als laatste met 1 punt.

Tegen wie speelt Nederland in de achtste finales?

Het Nederlands elftal is dus derde geëindigd in de groepsfase. Doordat de ploeg van Ronald Koeman tot de vier beste nummers drie behoort is het alsnog door naar de achtste finales. Alle nummers 3 komen te spelen tegen een groepswinnaar. Wie tegen welk land speelt wordt bepaald door een schema met verschillende combinaties. Door de uitslagen van de wedstrijden op dinsdag 25 juni 2024 bleven er nog maar drie van de vijftien combinaties over. Hierdoor konden we Engeland of de winnaar van groep E treffen.

Op woensdag 26 juni 2024 werden de groepswedstrijden in poule E gespeeld. Slowakije en Roemenië kwamen uit op een gelijkspel (1-1) en ook tussen Oekraïne en België bleef de stand gelijk (0-0). Hierdoor bleven alle landen op 4 punten steken en werd er naar het doelsaldo gekeken. Roemenië pakt de groepswinst. België moet het doen met een tweede plek en Slovenië behoort tot de beste vier nummers 3. Omdat Georgië wist te winnen van Portugal zijn ook zij als derde plek door naar de achtste finales. Door deze overwinning komt Nederland niet tegen Engeland te spelen, maar tegen Roemenië.

Wanneer speelt Nederland de achtste finale?

Nederland voetbalt de achtste finale dus tegen Roemenië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in de Allianz Arena in München op dinsdag 2 juli 2024 om 18:00 uur.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.