Deze landen hebben zich niet voor het EK Voetbal gekwalificeerd

We zijn er weer bij en dat is primaaaa” Het Nederlands elftal heeft zich gekwalificeerd voor het EK Voetbal. Van vrijdag 14 juni tot en met zondag 14 juli wordt er gevoetbald om de Europese titel. Op het eindtoernooi zien we 24 landen terug. Toch hebben er veel meer teams een poging gedaan om zich te kwalificeren. Maar welke landen zien we niet terug op het EK Voetbal?

Zo werkte de kwalificatie voor het EK Voetbal 2024

Op het EK Voetbal zien we 24 landen terug. Omdat het Europese eindtoernooi in Duitsland wordt gespeeld, was dit gastland al verzekerd van een plek op het kampioenschap. Alle andere landen moesten door middel van kwalificatiewedstrijden een van de overige 23 plekken zien te bemachtigen. In totaal deden 53 landen een poging. Slechts 20 van hen bereikten via deze weg een plek op het EK Voetbal.

Alle 53 deelnemende landen werden voor de kwalificatiewedstrijden in tien poules met ieder vijf of zes teams ingedeeld. De loting hiervan vond plaats op 9 oktober 2022. Ieder elftal speelde een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar, waardoor elke ploeg in totaal acht of tien duels moest voetballen. Nederland kwam terecht in groep B, waardoor Oranje het moest opnemen tegen Gibraltar, Ierland, Griekenland en Frankrijk. Alle matches in deze kwalificatiefase werden van maart t/m november 2023 afgewerkt. De nummers 1 en 2 uit iedere groep plaatste zich voor het EK Voetbal.

Landen door naar de play-offs

Toch was er nog een kleine kans voor twaalf landen. De overige drie plekken werden namelijk door middel van play-offs verdeeld. Aan deze wedstrijden doen de 12 best presterende landen van de afgelopen Nations League mee. Mocht een land zich al hebben gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap, dan schuift het ticket door naar het volgende best gerangschikte land. Polen, Estland, Wales, Finland, Israël, IJsland, Bosnië en Herzegovina, Oekraïne, Georgië, Luxemburg, Griekenland en Kazachstan streden voor de laatste drie EK-tickets.

Al deze teams zijn vervolgens opgedeeld in drie poules met ieder vier landen. Zo zijn er drie verschillende zogeheten paden om alsnog het Europees kampioenschap te halen. Alle landen speelden binnen hun groep een halve finale tegen elkaar. Van een return was geen sprake, dus de wedstrijd was direct allesbepalend. Daarna werden de drie finales gespeeld. De winnaars hiervan kwalificeerden zich alsnog voor het Europees kampioenschap.

Deze landen hebben zich niet gekwalificeerd

Van de 53 landen hebben 30 teams zich niet gekwalificeerd voor het EK Voetbal 2024. Zij moeten dus hopen op het volgende Europese eindtoernooi. Deze vindt in 2028 plaats en wordt gespeeld in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Alle landen die we dus niet terugzien op het EK Voetbal staan in het overzicht hieronder.

🇳🇴 Noorwegen🇲🇰 Noord-Macedonië🇲🇩 Moldavië🇲🇪 Montenegro🇬🇧 Noord-Ierland🇦🇩 Andorra
🇨🇾 Cyprus🇲🇹 Malta🇫🇴 Faeröer eilanden🇱🇹 Litouwen🇸🇲 San Marino🇱🇺 Luxemburg
🇬🇷 Griekenland🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Wales🇸🇪 Zweden🇧🇬 Bulgarije🇮🇱 Israel🇮🇸 IJsland
🇮🇪 Ierland🇦🇲 Armenië🇦🇿 Azerbeidzjan🇫🇮 Finland🇧🇾 Wit-Rusland🇧🇦 Bosnië en Herzegovina
🇬🇮 Gibraltar🇱🇻 Letland🇪🇪 Estland🇰🇿 Kazachstan🇽🇰 Kosovo🇱🇮 Liechtenstein

Haaland er niet bij

Er zijn veel grote namen die we op het EK Voetbal moeten missen. Haaland is er hier een van. De sterspeler van Manchester City heeft zich met Noorwegen namelijk niet weten te kwalificeren voor het EK Voetbal 2024. Tijdens de EK-kwalificatiereeks eindigde het team met elf punten als derde in de poule. Ook de play-offs waren helaas geen optie meer, waardoor Noorwegen zich helaas niet meer kon kwalificeren voor het Europees kampioenschap.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.