Dit is de kans dat Nederland het EK Voetbal 2024 wint

Het EK Voetbal 2024 is van start. Van vrijdag 14 juni tot en met zondag 14 juli 2024 wordt er door 24 landen om de Europese titel gevoetbald. Het Nederlands elftal is ingedeeld in poule D en neemt het daardoor in de groepsfase op tegen Polen, Frankrijk en Oostenrijk. Daarna volgt de knock-outfase met de grote finale in het vooruitzicht. Maar maakt Nederland eigenlijk een beetje kans om het EK Voetbal 2024 te winnen? Tijd om de statistieken en voorspellingen op rij te zetten.

EK Voetbal 2024 in Duitsland

Het EK Voetbal wordt van vrijdag 14 juni tot en met zondag 14 juli 2024 in Duitsland gespeeld. Aan het Europese eindtoernooi doen 24 landen mee. Alle teams hebben zich via EK-kwalificatiewedstrijden en/of play-offs gekwalificeerd. Alleen gastland Duitsland was al verzekerd van een plek op het EK. In verschillende speelsteden wordt er gevoetbald om de Europese titel.

Zo spelen Duitsland en Schotland de openingswedstrijd in de Allianz Arena in München. Nederland speelt de eerste match in het Volksparkstadion in Hamburg. Andere speelsteden zijn Düsseldorf, Stuttgart, Keulen, Hamburg, Leipzig, Dortmund, Gelsenkirchen, Frankfurt en Berlijn. Op zondag 14 juli wordt in de hoofdstad de finale gespeeld.

Dit zijn de favorieten

Als we de bookmakers moeten geloven maken er twee landen een grote kans om het EK Voetbal te winnen. Engeland en Frankrijk zijn de grote favorieten. Tijdens de vorige editie uit 2021 was Engeland dichtbij de eerste EK-overwinning ooit. Helaas voor hen werd er in de finale na strafschoppen verloren van Italië. Hoewel Frankrijk tijdens de vorige editie niet verder wist te komen dan de achtste finales, worden zij ook als potentiële winnaar gezien. De Fransen bereikten bijvoorbeeld afgelopen WK de finale. Beiden selecties bestaan daarnaast uit ongekend veel sterspelers.

Net als de bookmakers geeft databureau Opta ook de meeste kansen aan Engeland en Frankrijk. Zij analyseerden de uitkomst van alle landen op het EK Voetbal. Zowel de Engelsen als de Fransen hebben bijna 20 procent kans om de Europese titel te winnen. Naast deze twee grote favorieten zijn er nog meer kanshebbers. Zo zou het ook heel goed kunnen dat Duitsland, Spanje of Portugal de beker op zondag 14 juli 2024 in de lucht houdt.

Kans van Nederland op het EK Voetbal 2024

Maar hoe zit het dan met Nederland? Volgens databureau Opta maken we bijna 50 procent kans om de achtste finales te bereiken. Deze verwachting blijkt juist te zijn, want Oranje is als een van de beste vier nummers 3 door naar de knock-outfase. Daar speelt het op dinsdag 2 juli om 18:00 uur tegen Roemenië. Tijdens de indeling van het schema zijn we aan de zogeheten ‘juiste’ kant gekomen. Hierdoor ontlopen we toplanden zoals Spanje, Duitsland, Frankrijk en Portugal. Door deze indeling schat een ander databureau onze kansen een stuk rooskleuriger in. Nederland zou namelijk de derde kanshebber zijn op het winnen van het EK Voetbal 2024. We hebben volgens databureau Gracenote Sports bijna 12% kans om de finale te winnen.

Deze landen kunnen voor een stunt zorgen

Hoewel er een aantal landen als grote favoriet wordt gezien, moeten ze deze verwachtingen eerst zien waar te maken. Zo zou het zomaar eens kunnen zijn dat een andere ploeg voor een verrassing gaat zorgen. Italië zou namelijk weleens onderschat kunnen worden. De ploeg beschikt over sterke spelers en heeft uitstekende resultaten op hun naam staan. De Italianen zijn eveneens de huidig Europees kampioen. Tot slot kunnen onze zuiderburen gaan uitblinken op het eindtoernooi. Op zondag 14 juli weten we welk land het EK Voetbal 2024 wint.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.