10x veelgestelde vragen over het EK Voetbal 2024 in Duitsland

Het is eindelijk zover: het EK Voetbal gaat beginnen. Van vrijdag 14 juni tot en met zondag 14 juli 2024 wordt er gevoetbald om de Europese titel. Dit keer vindt het Europees kampioenschap plaats in Duitsland. Veel mensen hebben echter nog belangrijke vragen over het toernooi. Daarom zetten we in dit artikel alle veelgestelde vragen inclusief antwoorden op rij.

Veelgestelde vragen over het EK Voetbal 2024

1. Hoeveel landen doen er mee aan het EK Voetbal?

In totaal deden 53 landen een poging om zich te kwalificeren voor het EK Voetbal. Alleen Duitsland was al verzekerd van een plek, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de organisatie van het Europees kampioenschap. In totaal zien we op het Europees eindtoernooi 24 landen in actie, waaronder Nederland.

2. Tegen wie speelt Nederland in de groepsfase van het EK Voetbal?

Op 2 december 2023 vond de loting voor het EK Voetbal plaats. Alle 24 landen werden verdeeld over zes poules. Nederland kwam tijdens de loting terecht in groep D. Het Nederlands elftal speelt hierdoor in de groepsfase tegen Polen, Frankrijk en Oostenrijk.

3. Wat is het speelschema van Nederland?

Nederland neemt het dus op tegen Oostenrijk, Frankrijk en Polen. De eerste match staat gepland op zondag 16 juni 2024 om 15:00 uur in Hamburg. De ploeg van Ronald Koeman speelt deze wedstrijd tegen Polen. De volgende tegenstander is Frankrijk. Deze wedstrijd wordt op vrijdag 21 juni om 21:00 uur gespeeld. De laatste match uit de groepsfase staat op dinsdag 25 juni om 18:00 uur tegen Oostenrijk op de planning. De eerste twee teams uit iedere poule stromen door naar de knock-outfase. Ook de beste vier nummers drie gaan door naar de achtste finales. Wie weet speelt Oranje dus nog meer wedstrijden.

DatumWeekdagTijdWedstrijd
16 juni 2024Zondag15:00 uur🇵🇱 Polen – 🇳🇱 Nederland
21 juni 2024Vrijdag21:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇫🇷 Frankrijk
25 juni 2024Dinsdag18:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇦🇹 Oostenrijk

4. In welke speelsteden speelt Nederland?

Nederland speelt drie wedstrijden in de groepsfase. De eerste is tegen Polen en wordt in Hamburg gespeeld. Vervolgens reist Oranje af naar Leipzig voor het duel tegen Frankrijk. De derde wedstrijd wordt in Berlijn beslist.

5. Wat zijn alle poules op het EK Voetbal?

Alle 24 landen zijn verdeeld over zes poules. Dit betekent dat er in iedere groep vier landen zitten. Ieder team speelt in de groepsfase een keer tegen elkaar. De twee beste landen uit iedere poule stromen door naar de achtste finales. Ook is er een plek in de knock-outfase voor de vier beste nummers drie. Hieronder vind je alle poules.

6. Wie is de mogelijke tegenstander van Nederland in de achtste finales?

Het Nederlands elftal is ingedeeld in poule D. De mogelijk volgende tegenstander is afhankelijk van welke plek Oranje in de groep eindigt. Mocht de ploeg van Ronald Koeman eerste worden, dan spelen ze op dinsdag 2 juli om 21:00 uur in Leipzig tegen de nummer twee uit poule F. In deze groep zitten Turkije, Georgië, Portugal en Tsjechië. Mocht het Nederlands elftal tweede eindigen, dan spelen zij op maandag 1 juli om 18:00 uur in Düsseldorf tegen de nummer twee uit poule E. In deze groep zitten België, Slowakije, Roemenië en Oekraïne. Er is echter nog een scenario mogelijk. Mocht Nederland tot de vier beste nummers drie behoren, dan speelt het tegen de nummer één uit poule C, B of E.

7. Waar kan ik alle wedstrijden van het EK Voetbal kijken?

In Nederland heeft de NOS de uitzendrechten van het EK Voetbal 2024 in handen. Hierdoor is het mogelijk om via de NPO naar de volledige uitzendingen van alle wedstrijden tijdens het Europees kampioenschap te kijken. Omdat alle wedstrijden live op tv worden uitgezonden, kun je ook online via NLZIET alle matches volgen. 👉 Bekijk direct het EK Voetbal bij NLZIET.

8. Hoe kan ik alle wedstrijden in het buitenland kijken?

Om alle wedstrijden in het buitenland te kijken zijn er meerdere opties. Zo kun je binnen Europa het EK Voetbal via NLZIET volgen. Het is dan ook niet mogelijk om binnen het Verenigd Koninkrijk en in Zwitserland gebruik te maken van de streamingdienst. Een andere optie om naar alle wedstrijden in het buitenland te kijken is via lokale zenders. Binnen Europa zijn er namelijk verschillende partijen die over de uitzendrechten van het Europees kampioenschap beschikken. Ben je buiten Europa of wil je alle wedstrijden met Nederlands commentaar volgen? Dan is een VPN-verbinding een laatste optie. Het is wel belangrijk om hiervoor een goede VPN te gebruiken. Eerder legden we in dit artikel al uit hoe je gebruik kunt maken van een VPN om wedstrijden in het buitenland te volgen.

9. Wanneer wordt de finale gespeeld?

Het Europees kampioenschap duurt in totaal een maand. Dit betekent dat de laatste wedstrijd op zondag 14 juli wordt gespeeld. Dit laatste duel is uiteraard de finale. Pas na de halve finales op dinsdag 9 en woensdag 10 juli is het duidelijke welke twee landen deze wedstrijd spelen. Wel is het tijdstip al bekend. De finale wordt om 21:00 uur in het Olympiastadion Berlin gespeeld.

10. Wie heeft de meeste kans om te winnen?

Op het moment van schrijven achten de bookmakers Frankrijk als grootste kanshebber om het EK Voetbal 2024 te winnen. Daarna volgen Engeland en Duitsland. Nederland staat op plek zes. Dit zijn echter voorspellingen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.