Waar en wanneer is het EK Voetbal 2024?

Na het WK in Qatar en de spannende Nations League-competitie, is het Nederlands elftal druk bezig met de kwalificatiereeks voor het EK Voetbal 2024. De voorbereidingen voor het grote Europese eindtoernooi zijn al in volle gang. Veel mensen vragen zich dan ook af wanneer het EK voetbal volgend jaar plaatsvindt en waar alle wedstrijden worden gespeeld. In dit artikel zetten we alle informatie op een rij en laten we weten wat tot dusver bekend is over het toernooi. Alle kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal kun je op tv en online kijken, onder andere via NLZIET.

Waar wordt het EK voetbal 2024 gespeeld?

Al in 2014, dik tien jaar voordat het Europese eindtoernooi plaatsvindt, werd bekend dat er in 2018 een gastland voor het EK zou worden gekozen. Alle landen die aangesloten zijn bij de UEFA kregen in december 2016 een uitnodiging om zich kandidaat te stellen. Drie maanden later werden alle geïnteresseerde landen aan de buitenwereld bekendgemaakt. Ook Nederland had aangekondigd deel te willen nemen, maar in 2017 werd duidelijk dat alleen Duitsland en Turkije de gehele formele procedure hadden doorlopen waardoor het enkel tussen deze twee landen zou gaan.

Op 27 september 2018 werd in Zwitserland het gastland definitief gekozen. Dit gebeurde door middel van een geheime stemming, waarbij het land met de meeste stemmen zich kon voorbereiden op het organiseren van het EK. Uiteindelijk kreeg Duitsland met 12 stemmen de voorkeur boven Turkije dat slechts 4 stemmen mocht noteren. Alle landen die zich kwalificeren mogen hun voetbaltas dus alvast klaarzetten en een ticket naar onze oosterburen boeken.

Wanneer wordt het EK voetbal 2024 gehouden?

Het EK voetbal 2024 wordt dus ditmaal gehouden in Duitsland. Maar wanneer worden alle wedstrijden gespeeld? Omcirkel alvast met rode stift 14 juni tot en met 14 juli 2024 in je agenda, want deze gehele maand staat in het teken van het Europees kampioenschap voetbal. Verspreid over 10 speelsteden en 10 stadions worden er in totaal 51 (!) wedstrijden gespeeld. Inmiddels zijn de speelsteden en stadions ook al bekend. In het overzicht hieronder vind je ze allemaal terug, inclusief waar iedere wedstrijd uit de groepsfase van het toernooi gespeeld wordt.

DagDatumSpeelstadStadionThuisUit
Vrijdag14 juni🔴 München🏟 Allianz Arena🇩🇪 DuitslandA2
Zaterdag15 juni🔵 Berlijn🏟 OlympiastadionB1B2
Zaterdag15 juni🟡 Dortmund🏟 Signal Iduna ParkB3B4
Zaterdag15 juni⚫️ Keulen🏟 RheinEnergieStadionA3A4
Zondag16 juni⚪️ Hamburg🏟 VolksparkstadionD1D2
Zondag16 juni🟣 Gelsenkirchen🏟 Veltins-ArenaC3C4
Zondag16 juni🟢 Stuttgart🏟 Mercedes-Benz ArenaC1C2
Maandag17 juni🟠 Düsseldorf🏟 Merkur Spiel-ArenaD3D4
Maandag17 juni🟤 Frankfurt🏟 Deutsche Bank ParkE1E2
Maandag17 juni🔴 München🏟 Allianz ArenaE3E4
Dinsdag18 juni🔘 Leipzig🏟 Red Bull Arena LeipzigF3F4
Dinsdag18 juni🟡 Dortmund🏟 Signal Iduna ParkF1F2
Woensdag19 juni⚪️ Hamburg🏟 VolksparkstadionB2B4
Woensdag19 juni⚫️ Keulen🏟 RheinEnergieStadionA2A4
Woensdag19 juni🟢 Stuttgart🏟 Mercedes-Benz ArenaA1A3
Donderdag20 juni🟣 Gelsenkirchen🏟 Veltins-ArenaB1B3
Donderdag20 juni🟤 Frankfurt🏟 Deutsche Bank ParkC2C4
Donderdag20 juni🔴 München🏟 Allianz ArenaC1C3
Vrijdag21 juni🔵 Berlijn🏟 OlympiastadionD1D3
Vrijdag21 juni🔘 Leipzig🏟 Red Bull Arena LeipzigD2D4
Vrijdag21 juni🟠 Düsseldorf🏟 Merkur Spiel-ArenaE2E4
Zaterdag22 juni⚪️ Hamburg🏟 VolksparkstadionF2F4
Zaterdag22 juni🟡 Dortmund🏟 Signal Iduna ParkF1F3
Zaterdag22 juni⚫️ Keulen🏟 RheinEnergieStadionE1E3
Zondag23 juni🟤 Frankfurt🏟 Deutsche Bank ParkA4A1
Zondag23 juni🟢 Stuttgart🏟 Mercedes-Benz ArenaA2A3
Maandag24 juni🔘 Leipzig🏟 Red Bull Arena LeipzigB2B3
Maandag24 juni🟠 Düsseldorf🏟 Merkur Spiel-ArenaB4B1
Maandag24 juni🔵 Berlijn🏟 OlympiastadionD2D3
Maandag24 juni🟡 Dortmund🏟 Signal Iduna ParkD4D1
Dinsdag25 juni⚫️ Keulen🏟 RheinEnergieStadionC4C1
Dinsdag25 juni🔴 München🏟 Allianz ArenaC2C3
Woensdag26 juni⚪️ Hamburg🏟 VolksparkstadionF4F1
Woensdag26 juni🟣 Gelsenkirchen🏟 Veltins-ArenaF2F3
Woensdag26 juni🟤 Frankfurt🏟 Deutsche Bank ParkE2E3
Woensdag26 juni🟢 Stuttgart🏟 Mercedes-Benz ArenaE4E1

EK-kwalificatie van het Nederlands elftal

Hoewel we dus nog even geduld moeten hebben voordat het eindtoernooi losbarst, kunnen we wel alvast genieten van alle spannende wedstrijden tijdens de EK-kwalificatiereeks. Verspreid over 10 poules moet er door 53 landen gestreden worden om tickets. In totaal mogen er namelijk maar 24 landen deelnemen aan het toernooi. Meer dan de helft zal dus moeten afvallen voordat het voetbalspektakel losbarst in Duitsland.

Eerstvolgende wedstrijd van de Oranjeleeuwen: Nederland 🆚 Griekenland
🏆 EK Kwalificatie
🏟️ Speelronde 3 v/d 8
🗓️ Donderdag 7 september 2023
⏰ 20:45 uur Nederlandse tijd
📍 Philips Stadion in Eindhoven, Nederland
📺 NLZIET → Kijk direct Nederland vs. Griekenland

Uit het onderstaande schema zullen alle nummers 1 en 2 direct een ticket krijgen voor het Europees kampioenschap. Ook Duitsland heeft als gastland automatisch een ticket bemachtigd, terwijl de laatste drie landen worden geplaatst vanuit play-offs door de Nations League.

Voor Nederland is nu echter de onderstaande poule prioriteit in de strijd voor het EK. We moeten het onder andere opnemen tegen Frankrijk—winnaar van het EK in 2016 én WK in 2018 en tevens verliezend finalist tijdens het afgelopen WK Voetbal 2022 in Qatar. Daarnaast zitten ook IerlandGriekenland en Gibraltar in onze poule.

Frankrijk wordt als onze grootste concurrent en zwaarste tegenstander gezien. De eerste wedstrijd werd dan ook met 4-0 verloren. Het Nederlands elftal wist echter wel in een bomvolle Kuip van Gibraltar met 3-0 te winnen, waardoor het de eerste drie punten op weg naar het eindtoernooi op zak heeft. In de onderstaande tabel vind je precies welke landen in welke groepen tegen elkaar strijden om kaarten voor het eindtoernooi.

Land 1Land 2Land 3Land 4Land 5Land 6
Poule A🇪🇸 Spanje🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland🇳🇴 Noorwegen🇬🇪 Georgië🇨🇾 Cyprus
Poule B🇳🇱 Nederland🇫🇷 Frankrijk🇮🇪 Ierland🇬🇷 Griekenland🇬🇮 Gibraltar
Poule C🇮🇹 Italië🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland🇺🇦 Oekraïne🇲🇰 Noord-Macedonië🇲🇹 Malta
Poule D🇭🇷 Kroatië🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Wales🇦🇲 Armenië🇹🇷 Turkije🇱🇻 Letland
Poule E🇵🇱 Polen🇨🇿 Tsjechië🇦🇱 Albanië🇫🇴 Faeröer🇲🇩 Moldavië
Poule F🇧🇪 België🇦🇹 Oostenrijk🇸🇪 Zweden🇦🇿 Azerbeidzjan🇪🇪 Estland
Poule G🇭🇺 Hongarije🇷🇸 Servië🇲🇪 Montenegro🇧🇬 Bulgarije🇱🇹 Litouwen
Poule H🇩🇰 Denemarken🇫🇮 Finland🇸🇮 Slovenië🇰🇿 Kazachstan🇬🇧 Noord-Ierland🇸🇲 San Marino
Poule I🇨🇭 Zwitserland🇮🇱 Israël🇷🇴 Roemenië🇽🇰 Kosovo🇧🇾 Wit-Rusland🇦🇩 Andorra
Poule J🇵🇹 Portugal🇧🇦 Bosnië en Herzegovina🇮🇸 IJsland🇱🇺 Luxemburg🇸🇰 Slowakije🇱🇮 Liechtenstein

Prestatie van het Nederlands elftal tijdens het vorige EK in 2021

Tijdens de vorige EK-kwalificatiereeks wist Nederland zich als nummer 2 uit groep C te plaatsen voor het eindtoernooi, dat verspreid over verschillende Europese landen werd gehouden. In november 2019 vond de loting voor de poulefase plaats, waarbij Oranje samen met landen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië in een groep terechtkwam. Het Nederlands elftal won al deze wedstrijden in een bomvolle Johan Cruijf ArenA, waardoor de achtste finales werden bereikt.

Helaas voor de ploeg van Frank de Boer was Tsjechië net een maat te groot en werd er met 0-2 in Boedapest verloren. Vanaf de 55e minuut speelde Oranje tevens met een man minder, omdat Matthijs de Ligt na tussenkomst van de VAR rood pakte. Net daarvoor miste Malen nog een grote kans. Het elftal moest alle zeilen bij zetten, maar werd in de 68e minuut geklopt door Tomáš Holeš. Schick maakte het Tsjechische feest compleet door in de 80e minuut de 0-2 te scoren.


Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.