EK Roeien 2024: locatie, tijd en Nederlandse deelnemers

Na het Europees kampioenschap in Slovenië, is het dit jaar tijd voor het EK Roeien in Szeged, Hongarije. Dit grootse watersportevenement vindt plaats van donderdag 25 tot en met zondag 28 april 2024. Tijdens het jaarlijkse Europees kampioenschap zijn er nog tickets voor de Olympische Spelen in Parijs te verdienen. Tijd om dieper in dit grote evenement te duiken en te kijken welke Nederlandse deelnemers er naar het toernooi afreizen.

Wat houdt de sport roeien eigenlijk in?

Voordat we overgaan op het EK, laten we eerst kort uitleggen wat er allemaal bij het roeien komt kijken. Er zijn verschillende roeiboten die ieder worden voortgestuwd door een verschillend aantal roeiers. Zo zijn er variaties waarbij er een stuurman wel en niet aan boord is. Overigens hoeft deze als hij meevaart niet zelf te roeien. De stuurman moet er namelijk voor zorgen dat de boot in de juiste baan blijft en de roeiers recht blijven varen. Zij zitten namelijk met hun rug naar de finish toe, waardoor goede coaching en sturing van cruciaal belang is. De roeiers krijgen de boot vooruit door de riemen door het water te bewegen. Het aantal hiervan wisselt van een enkele tot in totaal twee per roeier.

Roeien is niet meer weg te denken als olympische sport. Zo werd het na de eerste editie een vast onderdeel op het programma voor de mannen en later, vanaf 1976, ook voor de vrouwen. De Verenigde Staten is tot dusver het meest succesvol geweest op de Olympische Spelen. Met 33 gouden, 32 zilveren en 24 bronzen plakken staan zij ver bovenaan de medaillespiegel. Nederland doet het ook niet slecht, want ‘wij’ staan met 36 medailles op de twaalfde plek van de in totaal 43 winnaars.

NaamAantal roeiers
Skiff🚣 1
Dubbel twee🚣 2
Twee met🚣 2 + stuurman
Twee zonder🚣 2
Vier met🚣 4 + stuurman
Vier zonder🚣 4
Dubbel vier met🚣 4 + stuurman
Dubbel vier zonder🚣 4
Acht🚣 8

Techniek bij het roeien

Wie denkt dat roeien een makkelijke sport is, heeft het goed mis. Bij de discipline komt namelijk een hoop techniek kijken. Zo zitten de roeiers met hun rug naar de vaarrichting toe, zodat ze extra veel kracht kunnen uitoefenen met hun benen, rug en armen. Het is echter wel van belang dat de boot zo recht mogelijk door het water gaat om snelheid te behouden, terwijl de sporters niet precies zien welke kant ze op gaan. Ook is het belangrijk om in hetzelfde tempo te blijven als de rest, zodat er geen krachten verloren gaan. De techniek bestaat uit 5 onderdelen: de haal, afstuwen, bodypreparation, versnelling en de contrast haal. Vooral met meerdere roeiers aan boord is het belangrijk om de kracht en timing op elkaar af te stemmen, zodat er als een echt team wordt gevaren.

Zo kijk je naar het Europees kampioenschap

Tijdens het afgelopen WK Roeien werden er door NOS Studio Sport geselecteerde samenvattingen op televisie uitgezonden, waardoor de beelden onder andere online via NLZIET live en terug te kijken waren. Of dit ook het geval is tijdens het EK Roeien, is nog niet bekend. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.

Nederlands team dat afreist naar het EK Roeien 2024

Tijdens het vorige EK in Slovenië deden er zo’n 660 roeiers aan het toernooi mee. Dit aantal zal vergelijkbaar zijn met het aantal deelnemers tijdens het Europees kampioenschap dat dit jaar in Szeged (Hongarije) wordt gehouden. Wie er namens TeamNL afreizen naar het Europees kampioenschap blijft nog even spannend. De selectie is namelijk nog niet bekendgemaakt. Wel kunnen we al een goede gok doen welke Nederlandse roeiers we tijdens het EK in actie gaan zien.

Zo zien we bij de mannen ongetwijfeld Melvin Twellaar terug. Hij won tijdens de vorige editie goud in de klasse skiff. Ook mocht hij met Stef Broenink de bronzen medaille tijdens de dubbel twee mee naar huis nemen. Guus Mollee, Nelson Ritsema, Olav Molenaar en Gert-Jan Van Doorn veroverden zilver op de vier zonder. Finn Florijn, Simon van Dorp, Tone Wieten en Koen Metsemakers verzilverden de tweede podiumplek op de dubbel vier. Ook op de acht werd een bronzen plak behaald.

Bij de vrouwen ging de gouden medaille op de skiff eveneens naar een Nederlandse sportster. Karolien Florijn won namelijk deze klasse en mocht de eerste podiumplek betreden. Ymkje Clevering en Veronique Meester pakten zilver op de twee zonder en Roos de Jong won samen met Laila Youssifou brons in de dubbel twee. Marloes Oldenburg, Benthe Boonstra, Hermijntje Drenth en Tinka Offereins mochten bij de vier zonder eveneens plaatsnemen op de derde podiumplaats. Tot slot pakten Martine Veldhuis, Lisa Scheenaard, Ilse Kolkman en Tessa Dullemans het zilver op de dubbel vier.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.