EK Roeien 2023: locatie, tijd en Nederlandse deelnemers

Het aftellen betaalt zich vanaf vandaag uit, want het EK Roeien 2023 gaat van start. Dit grootse watersportevenement vindt plaats van donderdag 25 tot en met zondag 28 mei in het roeiwalhalla van Bled, Slovenië. Het jaarlijkse Europees kampioenschap behoort naast het WK tot de belangrijkste competitie uit de roeiwereld. Tijd om dieper in dit grote evenement te duiken en te kijken welke Nederlandse deelnemers er naar het toernooi afreizen.

Wat houdt de sport roeien eigenlijk in?

Voordat we overgaan op het EK, laten we eerst kort uitleggen wat er allemaal bij het roeien komt kijken. Er zijn verschillende roeiboten die ieder worden voortgestuwd door een verschillend aantal roeiers. Zo zijn er variaties waarbij er een stuurman wel en niet aan boord is. Overigens hoeft deze als hij meevaart niet zelf te roeien. De stuurman moet er namelijk voor zorgen dat de boot in de juiste baan blijft en de roeiers recht blijven varen. Zij zitten namelijk met hun rug naar de finish toe, waardoor goede coaching en sturing van cruciaal belang is. De roeiers krijgen de boot vooruit door de riemen door het water te bewegen. Het aantal hiervan wisselt van een enkele tot in totaal twee per roeier.

Roeien is niet meer weg te denken als olympische sport. Zo werd het na de eerste editie een vast onderdeel op het programma voor de mannen en later, vanaf 1976, ook voor de vrouwen. De Verenigde Staten is tot dusver het meest succesvol geweest op de Olympische Spelen. Met 33 gouden, 32 zilveren en 24 bronzen plakken staan zij ver bovenaan de medaillespiegel. Nederland doet het ook niet slecht, want ‘wij’ staan met 36 medailles op de twaalfde plek van de in totaal 43 winnaars.

NaamAantal roeiers
Skiff🚣 1
Dubbel twee🚣 2
Twee met🚣 2 + stuurman
Twee zonder🚣 2
Vier met🚣 4 + stuurman
Vier zonder🚣 4
Dubbel vier met🚣 4 + stuurman
Dubbel vier zonder🚣 4
Acht🚣 8

Techniek bij het roeien

Wie denkt dat roeien een makkelijke sport is, heeft het goed mis. Bij de discipline komt namelijk een hoop techniek kijken. Zo zitten de roeiers met hun rug naar de vaarrichting toe, zodat ze extra veel kracht kunnen uitoefenen met hun benen, rug en armen. Het is echter wel van belang dat de boot zo recht mogelijk door het water gaat om snelheid te behouden, terwijl de sporters niet precies zien welke kant ze op gaan. Ook is het belangrijk om in hetzelfde tempo te blijven als de rest, zodat er geen krachten verloren gaan. De techniek bestaat uit 5 onderdelen: de haal, afstuwen, bodypreparation, versnelling en de contrast haal. Vooral met meerdere roeiers aan boord is het belangrijk om de kracht en timing op elkaar af te stemmen, zodat er als een echt team wordt gevaren.

Bloedstollende finish voor Twellaar, maar goud in skiff!🥇 | roeien | Europese Kampioenschappen

Zo kijk je naar het Europees kampioenschap

Dit jaar zenden de NOS en NLZIET helaas niet weer net als vorige zomer allerlei wedstrijden van het EK uit. Wel zijn er gelukkig vrij beschikbare livestreams te volgen. Op de website van World Rowing wordt aangegeven dat er live race trackers en live audio aangeboden wordt voor alle races. Daarnaast zullen alle A-finales op zaterdag 27 mei en zondag 28 mei ook met beeld worden vertoond via hetzelfde medium. Deze video livestreams starten op zaterdag om 12:15 uur Nederlandse tijd en op zondag om 10:45 uur Nederlandse tijd.

Nederlands team dat afreist naar het EK Roeien 2023

Tijdens het vorige EK in München deden er zo’n 660 roeiers aan het toernooi mee. Dit aantal zal vergelijkbaar zijn met het aantal deelnemers tijdens het Europees kampioenschap dat dit jaar in Bled (Slovenië) wordt gehouden. Alle wedstrijden starten vanaf 10:00 uur ‘s ochtends. Nederland is ook dit EK uiteraard weer goed vertegenwoordigd en strijdt mee voor de podiumplekken. In totaal doet TeamNL met elf boten mee in verschillende formaties. De roeiers hebben vooraf aan het EK diverse testen moeten doorstaan, waardoor het nog even spannend was wie mee mocht naar het grote toernooi. Zo zei Eelco Meenhorst, de hoofdcoach van TeamNL Roeien: “Ik denk niet dat je in het roeien iemand op één moment kunt beoordelen. Als iedereen zijn eigen type voorbereiding doet en tot een prestatie komt, vind ik dat moeilijk met elkaar te vergelijken.”

Uiteindelijk gaan we bij de mannen Lennart van Lierop, Guillaume Krommenhoek, Abe Wiersma, Stef Broenink, Melvin Twellaar, Nelson Ritsema, Guus Mollee, Olav Molenaar, Gert-Jan van Doorn, Koen Metsemakers, Tone Wieten, Simon van Dorp, Finn Florijn, Dieuwke Fetter, Jan van der Bij, Jacob van de Kerkhof, Niki van Sprang, Mick Makker, Ruben Knab, Rik Rienks, Ralf Rienks en Sander de Graaf in actie zien. Bij de vrouwen zien we Karolien Florijn, Veronique Meester, Ymkje Clevering, Laila Youssifou, Roos de Jong, Benthe Boonstra, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins, Marloes Oldenburg, Lisa Scheenaard, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman, Martine Veldhuis en Willemijn Mulder als reserve terug op het water.

Alle Nederlandse sporters hopen er net als vorig jaar een groot succes van te maken. Zo zal regerend Europees- en wereldkampioen in de skiff Karolien Florijn erop gebrand zijn haar titels te verdedigen. Melvin Twellaar zal samen met Stef Broenink in de dubbeltwee gaan voor het goud. De eerstgenoemde roeier was al uiterst succesvol in de skiff door het kampioenschap te pakken op het EK en de zilveren plak op het WK. Ook zien we Veronique Meester en Ymkje Clevering terug in de tweezonder. In München vorig jaar wisten ze brons te pakken. Het duo zal dan ook met minimaal een podiumplek dit EK genoegen willen nemen.

Deelnemers mannen TeamNL

Type bootDeelnemers
🚣 SkiffLennart van Lierop
🚣 Twee zonderGuillaume Krommenhoek en Abe Wiersma
🚣 Dubbel tweeStef Broenink en Melvin Twellaar
🚣 Vier zonderNelson Ritsema, Guus Mollee, Olav Molenaar en Gert-Jan van Doorn
🚣 Dubbel vierKoen Metsemakers, Tone Wieten, Simon van Dorp en Finn Florijn
🚣 Acht
Dieuwke Fetter, Jan van der Bij, Jacob van de Kerkhof, Niki van Sprang, Mick Makker, Ruben Knab, Rik Rienks, Ralf Rienks en Sander de Graaf

Deelneemsters vrouwen TeamNL

Type bootDeelnemers
🚣 SkiffKarolien Florijn
🚣 Twee zonderVeronique Meester en Ymkje Clevering
🚣 Dubbel tweeLaila Youssifou en Roos de Jong
🚣 Vier zonderBenthe Boonstra, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Marloes Oldenburg
🚣 Dubbel vierLisa Scheenaard, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Martine Veldhuis
🚣 ReserveWillemijn Mulder

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.