EK-kwalificatie play-offs: tegen welk land speelt het Nederlands elftal op het EK?

Nederland heeft zich gekwalificeerd voor het EK Voetbal. Samen met 23 andere landen zal de ploeg van Ronald Koeman in Duitsland strijden voor de Europese titel. Van deze deelnemers zijn 21 teams al zeker van deelname, waaronder Oranje. De overige drie plekken worden vergeven tijdens de EK-kwalificatie play-offs. Nederland speelt in de groepsfase tegen één van deze landen. Maar welk land wordt de laatste tegenstander van het Nederlands elftal?

Nederland gekwalificeerd voor het EK Voetbal

We kunnen komende zomer weer gaan juichen voor Oranje, want het Nederlands elftal heeft zich gekwalificeerd voor het EK Voetbal. In totaal deden 53 landen een poging. Slechts 20 van hen konden zich via de ‘normale’ EK-kwalificatie route plaatsen. Alleen gastland Duitsland was als enige land verzekerd van een plek op het Europees kampioenschap. Nederland moest het in de kwalificatiereeks opnemen tegen Frankrijk, Ierland, Gibraltar en Griekenland. Pas na de zege op Ierland was het EK-ticket definitief binnen. De overige drie plekken voor het Europees kampioenschap worden vergeven middels de EK-kwalificatie play-offs.

Oranje geloot in poule D

Op zaterdag 2 december 2023 vond de loting voor de groepsfase van het EK plaats. Alle 24 landen zijn ingedeeld in zes poules met ieder vier teams. Nederland is tijdens de loting terecht gekomen in poule D. Daar speelt het Nederlands elftal tegen Frankrijk, Oostenrijk en de winnaar van de play-offs. De twee beste landen stromen door naar de knock-outfase van het toernooi. Ook de nummers drie maken nog kans op de volgende ronde. Alle landen op de laatste plek zijn helaas uitgeschakeld.

Poule DLand
🟢 1Winnaar play-offs
🟢 2🇳🇱 Nederland
🔴 3🇦🇹 Oostenrijk
🔴 4🇫🇷 Frankrijk

Route van de EK-kwalificatie play-offs

Nederland treft dus één van de winnaars uit de EK-kwalificatie play-offs. Aan deze wedstrijden doen de 12 best presterende landen van de afgelopen Nations League mee. Mocht een land zich al hebben gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap, dan schuift het ticket door naar het volgende best gerangschikte land. Polen, Estland, Wales, Finland, Israël, IJsland, Bosnië en Herzegovina, Oekraïne, Georgië, Luxemburg, Griekenland en Kazachstan strijden voor de laatste drie EK-tickets.

Al deze teams zijn vervolgens opgedeeld in drie poules met ieder vier landen. Zo zijn er drie verschillende zogeheten paden om alsnog het Europees kampioenschap te halen. Alle landen spelen binnen hun groep een halve finale tegen elkaar. Er is geen return, dus de wedstrijd is allesbepalend. Daarna wordt de finale gespeeld. De winnaar hiervan kwalificeert zich alsnog voor het Europees kampioenschap.

Wie wordt de laatste tegenstander van het Nederlands elftal?

De winnaar uit pad B komt samen met België, Slowakije en Roemenië in poule E terecht. Pad C krijgt te maken met poule F, waar Turkije, Portugal en Tsjechië de tegenstanders zullen zijn. Voor Nederland is het belangrijk om naar pad A te kijken. Binnen deze groep maken Polen, Estland, Wales en Finland kans op een plek in de poule van het Nederlands elftal.

Op donderdag 21 maart 2024 stonden de halve finales op de planning. Polen speelde deze belangrijke wedstrijden tegen Estland. Wales moest het voor een plek in de finale opnemen tegen Finland. Uiteindelijk bleek Polen met 5-1 te sterk voor Estland en ook Wales raasde met 4-1 over de Finnen heen. Uit de andere poules plaatsten Bosnië en Herzegovina, IJsland, Georgië en Griekenland zich voor de finales.

Wales nam het in de finale van pad A dus op tegen Polen. Deze wedstrijd werd gespeeld op woensdag 26 maart 2024. De wedstrijd eindigde in 0-0, maar door het winnen van strafschoppen was het Polen die zich kwalificeerde voor het EK Voetbal 2024. Dit land is gelijk de eerste tegenstander van Nederland op het Europees kampioenschap. De openingswedstrijd van Oranje staat gepland op 16 juni 2024 om 15:00 uur.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.