Wanneer en hoe laat spelen de Oranje hockeyvrouwen de halve finale tijdens het EK Hockey 2023?

Dat het de Oranje hockeyvrouwen voor de wind gaat tijdens het EK Hockey is zacht uitgedrukt. Na de overtuigende zege op Spanje (5-1) werd ook België met 0-2 verslagen, waarna Italië als laatste horde met 5-0 eveneens geen partij bleek voor TeamNL. Nu hebben de hockeysters dus een plek in de halve finale op het Europese eindtoernooi weten te bemachtigen. Maar hoe laat en wanneer spelen de Oranje hockeyvrouwen deze halve finale en tegen wie nemen zij het op? In dit artikel zetten we de datum en het tijdstip voor je op rij. Wedstrijden van het EK worden uitgezonden op tv, waardoor ze onder andere online via NLZIET live en terug te kijken zijn.

Oranje hockeyvrouwen bovenaan in poule A

Aan het toernooi doen in totaal acht landen mee. Alle teams zullen er dit keer extra op gebrand zijn de overwinning binnen te slepen, want de winnaar van het toernooi plaatst zich direct voor de Olympische Spelen in Frankrijk (2024). De deelnemende teams zijn vooraf in twee poules ingedeeld, waarbij Nederland samen met Spanje, Italië en België in poule A terecht kwam. De twee beste ploegen stromen vervolgens door naar de halve finales.

Op zaterdag 19 augustus stond de eerste wedstrijd tegen Spanje op de planning. Dit duel werd overtuigend met 5-1 door Oranje gewonnen. De grootste uitdaging op papier kwam echter een dag later, waarbij de dames het moesten opnemen tegen België. Onze zuiderburen wisten eerder al Italië met 7-0 te verslaan, waardoor Nederland gewaarschuwd was. Het werd knap lastig voor de Oranje hockeyvrouwen, maar uiteindelijk werd ook dit duel gewonnen. Met twee wedstrijden en zes punten op zak, mocht de ploeg van Paul van Ass zich langzaamaan al gaan voorbereiden op de halve finale. Vervolgens won het team ook met 5-0 van Italië, waarna de volgende ronde een feit was.

Datum en tijdstip halve finale EK Hockey voor vrouwen

De winnaar van poule A neemt het in de halve finale op tegen de nummer twee uit groep B. Deze wedstrijd staat gepland op donderdag 24 augustus om 17:00 uur. Omdat het EK in het HockeyPark van Mönchengladbach in Duitsland wordt georganiseerd, is er geen sprake van een tijdsverschil. Als het toch zou zijn voorgekomen dat België groepswinnaar had weten te worden, dan zou Nederland eveneens op 24 augustus hebben gespeeld. Alleen zou de tegenstander dan de nummer 1 uit de andere poule zijn geweest. Die tweede halve finale staat om 20:00 uur op de planning.

Tegen wie spelen de Oranje hockeyvrouwen de halve finale tijdens het EK Hockey?

Maar dan is de grote vraag nog tegen wie Nederland deze halve finale speelt. Op het moment van schrijven is het namelijk nog zeer spannend wie er met de tweede plaats in poule B vandoor gaat. Zowel Engeland als Ierland staan namelijk met drie punten beide op de tweede plaats. Het doelsaldo is echter allesbepalend, waardoor het laatstgenoemde land momenteel doorstroomt naar de top vier. Als Nederland op de tweede plaats zou zijn geëindigd, dan hadden ze het opgenomen tegen de grote concurrent Duitsland.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.