Dit is het schema van wedstrijden op het EK Hockey 2023 voor vrouwen (incl. tijden)

Je had vast 18 tot en met 26 augustus 2023 al met rood omcirkeld in je agenda, want dan strijden de Oranje hockeydames tijdens het EK Hockey voor vrouwen in Mönchengladbach in Duitsland voor alweer hun twaalfde Europese titel én directe kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024. Reden genoeg om niks van dit spannende sportfestijn te missen. Maar in welke poule was Nederland ingedeeld en welke wedstrijden staan er op het programma tijdens én na de groepsfase van het toernooi? De matches van het Europees kampioenschap hockey zijn wederom te volgen op tv, waardoor ze onder andere online via NLZIET live en terug te kijken zijn.

Poules tijdens het EK Hockey voor vrouwen 2023

Dit jaar vindt alweer de 16e editie van het sportevenement plaats. Aan het toernooi doen in totaal acht landen mee. Alle teams zijn er dit keer extra op gebrand de overwinning binnen te slepen, want de winnaar van het EK Hockey voor vrouwen in 2023 plaatst zich direct voor de Olympische Spelen in Duitsland (zomer van 2024). Dit is hét podium waarop sporters van over de hele wereld hun skills hopen te vertonen.

Ook onze Nederlandse hockeyvrouwen strijden dit jaar weer mee voor de eindoverwinning. Mochten de dames hierin slagen, dan wordt dit de twaalfde gouden plak op een Europees kampioenschap voor Nederland. Maar voordat het zo ver is, waren eerst alle acht landen in twee poules opgedeeld. De Oranje dames waren bij de loting terechtgekomen in groep A, waar ze samen met 🇧🇪 België, 🇮🇹 Italië en 🇪🇸 Spanje moesten strijden voor een plek in de volgende ronde. De twee beste landen van iedere poule gingen namelijk door naar de halve finales van het Europese toernooi. Hierna volgt de grote finale waarin duidelijk wordt wie de titel mee naar huis mag nemen. Hieronder zijn de twee poules terug te vinden, inclusief uitslag van welke teams door zijn gegaan.

Poule A

PositieLandPunten
1 🟢🇳🇱 Nederland9
2 🟢🇧🇪 België6
3 🔴🇪🇸 Spanje3
4 🔴🇮🇹 Italië0

Poule B

PositieLandPunten
1 🟢🇩🇪 Duitsland9
2 🟢🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland6
3 🔴🇮🇪 Ierland3
4 🔴🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland0

Wedstrijden tijdens de groepsfase Europees kampioenschap hockey voor vrouwen

Nederland speelde de eerste wedstrijd van het EK op zaterdag 19 augustus om 13:15 uur tegen Spanje. Slechts een dag later stond om 17:30 uur het duel tegen België op de planning. De hockeydames sloten de groepsfase af op 22 augustus om 14:45 uur tegen Italië. Na deze drie duels werd duidelijk welke landen zich hadden geplaatst voor de volgende ronde van het toernooi. De afvallers strijden wel nog tegen elkaar voor plek vijf tot en met acht. In het schema hieronder zijn alle wedstrijden opgenomen, inclusief starttijden. De beschikbaarheid van uitzendingen is afhankelijk van de programmering.

DatumWeekdagTijdWedstrijdRonde
18 augustusVrijdag17:00 uur🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland – 🇮🇪 IerlandGroepsfase
18 augustusVrijdag19:30 uur🇩🇪 Duitsland – 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 SchotlandGroepsfase
19 augustusZaterdag11:00 uur🇧🇪 België – 🇮🇹 ItaliëGroepsfase
19 augustusZaterdag13:15 uur🇳🇱 Nederland – 🇪🇸 SpanjeGroepsfase
20 augustusZondag15:00 uur🇩🇪 Duitsland – 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 EngelandGroepsfase
20 augustusZondag17:30 uur🇮🇪 Ierland – 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 SchotlandGroepsfase
20 augustusZondag17:30 uur🇧🇪 België – 🇳🇱 NederlandGroepsfase
20 augustusZondag19:45 uur🇪🇸 Spanje – 🇮🇹 ItaliëGroepsfase
22 augustusDinsdag12:30 uur🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland – 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 SchotlandGroepsfase
22 augustusDinsdag14:45 uur🇳🇱 Nederland – 🇮🇹 ItaliëGroepsfase
22 augustusDinsdag17:00 uur🇪🇸 Spanje – 🇧🇪 BelgiëGroepsfase
22 augustusDinsdag19:30 uur🇮🇪 Ierland – 🇩🇪 DuitslandGroepsfase
24 augustusDonderdag17:00 uur🇳🇱 Nederland🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland½ Halve finale
24 augustusDonderdag20:00 uur🇩🇪 Duitsland – 🇧🇪 België½ Halve finale
26 augustusZaterdag14:45 uur🇳🇱 Nederland – 🇧🇪 België🏆 Finale

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.