EK Hockey vrouwen in 2023: alles wat je moet weten over het Europese toernooi

Net als het Europees kampioenschap voor mannen, beginnen een dag eerder de Nederlandse hockeyvrouwen aan hun avontuur tijdens het EK Hockey deze zomer. Vandaag, op vrijdag 18 augustus, wordt het toernooi afgetrapt. Tot en met zaterdag 26 augustus 2023 strijden acht teams voor de felbegeerde titel én directe kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024.

Alles over het EK Hockey voor vrouwen 2023

Maar voor het zo ver is zetten we alle informatie over het EK Hockey voor je op een rij, zodat jij helemaal op de hoogte bent van alle teams, data en tijden waarop onze Oranje hockeyers in actie komen. Vorig jaar werden de wedstrijden van het Europees kampioenschap uitgezonden op tv, waardoor ze onder andere online via NLZIET live en terug te kijken zijn. Dat is naar alle waarschijnlijkheid ook dit jaar weer het geval, maar dit is momenteel nog niet officieel bevestigd.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Locatie
🏑 Deelnemende teams
🇳🇱 Wedstrijden Nederland

Waar vindt het EK Hockey voor vrouwen plaats?

Dit jaar vindt alweer de 16e editie van het sportevenement plaats. Net als bij de mannelijke collega’s strijkt ook het EK Hockey voor vrouwen neer in het HockeyPark van Mönchengladbach in Duitsland. De Nederlandse dames beginnen echter het kampioenschap een dag eerder, namelijk op vrijdag 18 augustus. Het tweejaarlijkse toernooi wordt sinds 1984 gehouden en wordt georganiseerd door de European Hockey Federation.

De Nederlandse hockeyvrouwen zijn de absolute recordhouder en staan met maar liefst elf gouden, twee zilveren en een bronzen plak op de eerste plek van de medaillespiegel. Ze worden op de voet gevolgd door Duitsland, dat met slechts één medaille verschil op de tweede plaats staat. Extra speciaal: tijdens het vorige EK in ons eigen koude kikkerlandje wisten de hockeyvrouwen er ook met de eerste podiumplek vandoor te gaan.

Ook Nederlandse vrouwen winnen EK hockey

Welke teams zijn gekwalificeerd voor het EK Hockey voor vrouwen?

Aan het toernooi doen in totaal acht landen mee. Alle teams zullen er dit keer extra op gebrand zijn de overwinning binnen te slepen, want de winnaar van het toernooi plaatst zich direct voor de Olympische Spelen in Frankrijk (2024). Dit is hét podium waarop sporters van over de hele wereld hun skills hopen te vertonen.

Duitsland is als gastland uiteraard al gekwalificeerd voor het toernooi. Maar wie vinden we nog meer terug op de lijst? Nederland, België en Spanje zijn door hun podiumplaatsen tijdens het EK van 2021 ook automatisch geplaatst voor het volgende Europees kampioenschap. Hoewel de Spanjaarden vierde werden, nemen zij het ticket van Duitsland over. Onze oosterburen mochten namelijk de tweede plaats verzilveren. Naast deze vier geplaatste landen zien we dit evenement ook Italië, Ierland, Schotland en Engeland voorbij komen. Zij hebben zich veilig gespeeld door een van de Europese kwalificatietoernooien te winnen. In het schema hieronder zijn alle deelnemende landen terug te vinden.

PositieLand
1🇩🇪 Duitsland
2🇳🇱 Nederland
3🇧🇪 België
4🇪🇸 Spanje
5🇮🇹 Italië
6🇮🇪 Ierland
7🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland
8🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland

Nederlandse wedstrijden tijdens het EK Hockey voor vrouwen

Ook onze Nederlandse hockeyvrouwen strijden dit jaar weer mee voor de eindoverwinning. Mochten de dames hierin slagen, dan wordt dit de twaalfde gouden plak op een Europees kampioenschap voor Nederland. Maar voordat het zo ver is zijn eerst alle acht landen in twee poules opgedeeld. De Oranje dames zijn bij de loting terechtgekomen in groep A, waar ze samen met België, Italië en Spanje moet strijden voor een plek in de volgende ronde. De twee beste landen van iedere poule gaan namelijk door naar de halve finales van het Europese toernooi.

Nederland speelt de eerste wedstrijd van het EK op zaterdag 19 augustus om 13:15 uur tegen Spanje. Slechts een dag later staat om 17:30 uur het duel tegen België op de planning. De hockeydames sluiten de groepsfase af op 22 augustus om 14:45 uur tegen Italië. Na deze drie duels wordt duidelijk welke landen zich hebben geplaatst voor de volgende ronde van het toernooi. De afvallers strijden wel nog tegen elkaar voor plek 5 t/m 8. In het speelschema zijn alle wedstrijden van de Nederlandse hockeyvrouwen opgenomen, inclusief starttijden.

DatumWeekdagTijdWedstrijd
19 augustusZaterdag13:15 uur🇳🇱 Nederland – 🇪🇸 Spanje
20 augustusZondag17:30 uur🇧🇪 België – 🇳🇱 Nederland
22 augustusDinsdag14:45 uur🇳🇱 Nederland – 🇮🇹 Italië

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.