Speelschema: alle wedstrijden van het EK Hockey voor mannen in 2023

De sportzomer dendert door voor alle topsporters. Zo ook voor ‘onze’ Nederlandse hockeymannen. Van 19 tot en met 27 augustus 2023 vindt namelijk het EK Hockey mannen 2023 plaats, waar acht landen strijden om de felbegeerde Europese titel. Maar in welke poule speelde Nederland en welke wedstrijden staan er nog op het programma tijdens de groepsfase van het toernooi en daarna? De matches van het Europees kampioenschap hockey zijn naar alle waarschijnlijkheid net als vorig jaar weer te volgen op tv, waardoor ze onder andere online via NLZIET live en terug te kijken zijn.

Poules tijdens het Europees kampioenschap hockey voor mannen in 2023

Laten we eerst naar de opzet van het EK Hockey voor mannen in 2023 kijken. Aan het toernooi doen in totaal acht landen mee die stuk voor stuk strijden voor de felbegeerde Europese titel. Buiten deze overwinning om kleeft er nog een ander groot voordeel aan het winnen van het toernooi. Het team dat het kampioenschap wint, kwalificeert zich namelijk direct voor de Olympische Spelen in 2024. Alle acht landen zullen er dus meer dan ooit op gebrand zijn om te winnen.

Maar voordat het zo ver is, moesten de mannen eerst de groepsfase van het toernooi overleven. Alle acht landen zijn in de eerste ronde van het toernooi opgedeeld in twee poules. Nederland was bij de loting terechtgekomen in groep B, waar het samen met 🇫🇷 Frankrijk, 🇩🇪 Duitsland en 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Wales moest strijden voor een plek in de volgende ronde. De twee beste landen van iedere poule gingen namelijk door naar de halve finales van het Europese toernooi. De afvallers strijden wel nog tegen elkaar voor plek 5-8. Na de halve finales volgt de grote finale waarin de kampioen duidelijk wordt. Hieronder zijn de twee poules terug te vinden.

Groep A

PositieLandPunten
1 🟢🇧🇪 België9
2 🟢🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland6
3 🔴🇪🇸 Spanje3
4 🔴🇦🇹 Oostenrijk0

Groep B

PositieLandPunten
1 🟢🇩🇪 Duitsland7
2 🟢🇳🇱 Nederland6
3 🔴🇫🇷 Frankrijk3
4 🔴🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Wales1

Alle wedstrijden van de groepsfase op het EK Hockey voor mannen

Nu we weten welke landen welke poule hebben overleefd, is het tijd om alle wedstrijden tijdens de groepsfase en knock-outfase van het Europese toernooi op een rij te zetten. Nederland opende het kampioenschap op zaterdag 19 augustus om 15:30 uur tegen Frankrijk. Twee dagen later stond de spannende pot op maandag 21 augustus om 18:00 uur tegen gastland Duitsland op de planning. De hockeymannen sloten de groepsfase af op woensdag 23 augustus om 17:15 uur tegen Wales. Na deze drie duels werd duidelijk welke landen zich hebben geplaatst voor de volgende ronde van het toernooi. De afvallers strijden wel nog tegen elkaar voor plek vijf tot en met acht. In het schema hieronder zijn alle wedstrijden uit de poulefase opgenomen, inclusief starttijden.

DatumWeekdagTijd WedstrijdRonde
19 augustusZaterdag15:30 uur🇳🇱 Nederland – 🇫🇷 FrankrijkGroepsfase
19 augustusZaterdag18:00 uur🇩🇪 Duitsland – 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 WalesGroepsfase
20 augustusZondag10:15 uur🇪🇸 Spanje – 🇦🇹 OostenrijkGroepsfase
20 augustusZondag12:30 uur🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland – 🇧🇪 BelgiëGroepsfase
21 augustusMaandag13:15 uur🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland – 🇦🇹 OostenrijkGroepsfase
21 augustusMaandag15:30 uur🇫🇷 Frankrijk – 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 WalesGroepsfase
21 augustusMaandag18:00 uur🇩🇪 Duitsland – 🇳🇱 NederlandGroepsfase
21 augustusMaandag20:30 uur🇧🇪 België – 🇪🇸 SpanjeGroepsfase
23 augustusWoensdag10:00 uur🇧🇪 België – 🇦🇹 OostenrijkGroepsfase
23 augustusWoensdag12:15 uur🇪🇸 Spanje – 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 EngelandGroepsfase
23 augustusWoensdag17:15 uur🇳🇱 Nederland – 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 WalesGroepsfase
23 augustusWoensdag19:30 uur🇫🇷 Frankrijk – 🇩🇪 DuitslandGroepsfase
25 augustusVrijdag18:30 uur🇧🇪 België – 🇳🇱 Nederland½ Halve finale
25 augustusVrijdag21:00 uur🇩🇪 Duitsland – 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland½ Halve finale
27 augustusZondag15:00 uur🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland – 🇳🇱 Nederland🏆 Finale

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.