EK Hockey 2023 (mannen): alles wat je moet weten

Hoewel de hockeycompetitie nog stilligt vanwege de zomerstop, hoeven fans het niet langer zonder hun geliefde sport te doen. Van 19 tot en met 27 augustus 2023 vindt namelijk het EK Hockey 2023 voor mannen plaats. Ook onze Nederlandse hockeyheren doen een gooi naar de Europese titel en zullen samen met zeven andere landen alles op alles zetten om dit einddoel te bereiken.

Alles over het EK Hockey voor mannen 2023

Maar voor het zo ver is zetten we alle informatie over het EK Hockey voor je op een rij, zodat jij helemaal op de hoogte bent van alle teams, data en tijden waarop onze Oranje hockeyers in actie komen. Als de wedstrijden van het Europees kampioenschap net als vorig jaar weer te volgen zijn op tv, dan zullen ze ook onder andere online via NLZIET live en terug te kijken zijn.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Locatie
🏑 Deelnemende teams
🇳🇱 Wedstrijden Nederland

Waar vindt het EK Hockey voor mannen plaats?

Al sinds 1970 wordt dit kampioenschap om de twee jaar georganiseerd door de European Hockey Federation. Dit jaar vindt dan ook de 19e editie van het EK Hockey voor mannen plaats. Het Europese sportevenement strijkt ditmaal van 19-27 augustus 2023 neer in het HockeyPark van Mönchengladbach in Duitsland, tegelijk met het EK van de hockeyvrouwen.

Onze oosterburen zijn trouwens geen onbekenden in de hockeywereld, want zij wisten tot en met 2021 het toernooi al acht keer te winnen. Hiermee hebben zij het record te pakken voor de meeste gouden plakken. Nederland doet echter ook goede zaken, want met vier keer brons, zeven keer zilver en zes keer goud staan wij vlak onder Duitsland in de medaillespiegel.

De vorige editie was extra speciaal voor de Nederlandse hockeymannen en -vrouwen. Het Europees kampioenschap in 2021 vond namelijk plaats in ons eigen koude kikkerlandje. Als kers op de taart wisten de heren ook nog in de finale na shoot-outs onze oosterburen te verslaan. De beste vijf teams van deze editie stroomden uiteindelijk door naar het WK dat eerder dit jaar gewonnen werd door Duitsland. Nederland mocht uiteindelijk de bronzen plak mee naar huis nemen.

België - Nederland (finale) I EK hockey (m)

Welke teams zijn gekwalificeerd voor het EK Hockey voor mannen?

Aan het toernooi doen in totaal acht landen mee die stuk voor stuk strijden voor de felbegeerde Europese titel. Buiten deze overwinning om kleeft er nog een ander groot voordeel aan het winnen van het toernooi. Het team dat het kampioenschap wint, kwalificeert zich namelijk direct voor de Olympische Spelen in 2024. Alle acht landen zullen er dus meer dan ooit op gebrand zijn om te winnen.

Maar wie hebben zich gekwalificeerd voor het grote Europese toernooi? Duitsland heeft als gastland het eerste ticket weten te bemachtigen. Naast onze oosterburen plaatsten de beste drie teams van het vorige EK uit 2021 zich voor het kampioenschap. België en Nederland kwalificeerden zich via deze weg. Engeland werd daarentegen vierde, maar neemt de tweede plek van Duitsland over. Spanje, Oostenrijk, Frankrijk en Wales plaatsten zich als laatst door verschillende kwalificatietoernooien te winnen. In het schema hieronder zijn alle deelnemende landen terug te vinden.

PositieLand
1🇩🇪 Duitsland
2🇳🇱 Nederland
3🇧🇪 België
4🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland
5🇪🇸 Spanje
6🇦🇹 Oostenrijk
7🇫🇷 Frankrijk
8🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Wales

Nederlandse wedstrijden tijdens het EK Hockey voor mannen

Alle acht landen zijn in de groepsfase van het toernooi opgedeeld in twee poules. Nederland is bij de loting terechtgekomen in groep B, waar het samen met Frankrijk, Duitsland en Wales moet strijden voor een plek in de volgende ronde. De twee beste landen van iedere poule gaan namelijk door naar de halve finales van het Europese toernooi.

Nederland opent het kampioenschap op zaterdag 19 augustus om 15:30 uur tegen Frankrijk. Twee dagen later staat de spannende pot om 18:00 uur tegen gastland Duitsland op de planning. De hockeymannen sluiten de groepsfase af op 23 augustus om 17:15 uur tegen Wales. Na deze drie duels wordt duidelijk welke landen zich hebben geplaatst voor de volgende ronde van het toernooi. De afvallers strijden wel nog tegen elkaar voor plek vijf tot en met acht. Je vindt in het speelschema overzichtelijk alle wedstrijden van de Nederlandse hockeymannen, inclusief starttijden.

DatumWeekdagTijdWedstrijd
19 augustusZaterdag15:30 uur🇳🇱 Nederland – 🇫🇷 Frankrijk
21 augustusMaandag18:00 uur🇩🇪 Duitsland – 🇳🇱 Nederland
23 augustusWoensdag17:15 uur🇳🇱 Nederland – 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Wales

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.