Eindejaarsschoonmaak bij streamingdiensten: deze films en series verdwijnen

De eindejaarsschoonmaak van 2021 is begonnen bij de Nederlandse video on demand-platforms. Door de komst van nieuwe streamingdiensten in 2022 worden er heel wat publiekslievelingen verwijderd. Hier vind je welke populaire films en series binnenkort zullen verdwijnen van videodiensten als Netflix, Amazon Prime Video en Videoland en wat de lancering en groei van concurrenten als HBO Max, SkyShowtime en Disney+ hiermee te maken heeft.

Geliefde films en series verdwijnen van grote streamingdiensten als Netflix, Amazon Prime Video en Videoland

Hieronder vind je een beknopt overzicht van bekende films en series die binnenkort van Netflix, Amazon Prime Video en Videoland zullen verdwijnen. In de laatste twee kolommen is te zien welke distributeur de uitzendrechten van deze titels in handen heeft en onder welke streamingdienst van een grote mediamaatschappij dit valt.

TitelSoortVerdwijnt vanDistributeurValt onder
24SerieNetflix20th Century Fox Home Ent.Disney+
3 Ocean’s-films (2001 / 2007 / 2004)FilmAmazon Prime VideoWarner Bros. PicturesHBO Max
3 Star Trek-films (2009 / 2013 / 2016)FilmAmazon Prime VideoParamount PicturesSkyShowtime
3 Transformers-films (2007 / 2009 / 2017)FilmAmazon Prime VideoParamount PicturesSkyShowtime
Chicago FireSerieAmazon Prime VideoNBCUniversal Television DistributionSkyShowtime
Family GuySerieNetflix20th Century Fox Home Ent.Disney+
FriendsSerieNetflixWarner Bros. TelevisionHBO Max
GlassFilmAmazon Prime VideoBuena Vista InternationalDisney+
HeroesSerieAmazon Prime VideoNBCUniversal Television DistributionSkyShowtime
HomelandSerieVideoland / Netflix20th Century Fox Home Ent.Disney+
HouseSerieAmazon Prime VideoNBCUniversal Television DistributionSkyShowtime
JokerFilmNetflixWarner Bros. PicturesHBO Max
Law & Order: Special Victims UnitSerieAmazon Prime VideoNBCUniversal Television DistributionSkyShowtime
LostSerieAmazon Prime VideoABC Domestic TelevisionDisney+
Mixed-ishSerieVideoland / Amazon Prime VideoABC Domestic TelevisionDisney+
Modern FamilySerieNetflix20th Century Fox Home Ent.Disney+
Parks and RecreationSerieAmazon Prime VideoNBCUniversal Television DistributionSkyShowtime
Prison BreakSerieNetflix20th Century Fox Home Ent.Disney+
StumptownSerieVideoland / Amazon Prime VideoABC Domestic TelevisionDisney+
Suicide Squad (2016)FilmAmazon Prime VideoWarner Bros. PicturesHBO Max
SuperstoreSerieAmazon Prime VideoNBCUniversal Television DistributionSkyShowtime
The Big Bang TheorySerieNetflix / Amazon Prime VideoWarner Bros. TelevisionHBO Max
… en meer 👇

Het bovenstaande overzicht is slechts een greep uit de titels die deze maand verwijderd zullen worden uit het aanbod van de desbetreffende streamingdiensten. De complete overzichten vind je op de pagina’s met het verdwijnsein van Netflix in december 2021, verdwijnsein van Amazon Prime Video in december 2021 en verdwijnsein van Videoland in december 2021.

Nieuwe streamingdiensten die in 2022 naar Nederland komen

Het is belangrijk om te vermelden dat er elke maand nieuwe films en series aan het aanbod van streamingdiensten worden toegevoegd en dat bestaande rechten verlopen. Dit keer is het echter nog maar de vraag of de titels terug zullen keren. Dit komt doordat we in 2022 de komst van een aantal grote nieuwe streamingdiensten in Nederland kunnen verwachten.

Naast Viaplay (vooral bekend van het aankopen van de Formule 1-rechten voor 2022) zullen namelijk ook HBO Max en SkyShowtime hier volgend jaar neerstrijken. De verwachting is dat deze streamingdiensten de populaire films en series die door hun studio’s zijn gemaakt graag op hun eigen video on demand-platform willen houden. Succesvolle studio’s als ABC en 20th Century Fox (The Walt Disney Company | Disney+), NBCUniversal en Paramount Pictures (Comcast & ViacomCBS | SkyShowtime) en Warner Bros. (WarnerMedia | HBO Max) vallen onder mediabedrijven met streamingdiensten die maar al te graag exclusief deze content aan willen bieden.

Zo liet HBO Max al weten dat onder andere Friends en The Big Bang Theory op de streamingdienst te zien zullen zijn. Verder is het zeer waarschijnlijk dat SkyShowtime titels als House en Parks and Recreation graag in haar eigen aanbod wilt houden om abonnees aan te trekken. Ondertussen zet de streamingoorlog tussen bestaande partijen onverminderd voort. Zo gaat Disney+ verder met het exclusief aanbieden van haar eigen toptitels, waardoor de rechten van onder andere Modern Family, Prison Break en Homeland worden ingetrokken.

Streamingoorlog is losgebarsten

Naast het feit dat de (nieuwe) streaminggiganten met diepe zakken hun films en series terugtrekken naar hun eigen video on demand-platforms, wordt er ook voor het eerst geconcurreerd met prijzen. Zo kondigde Disney+ laatst een aanbieding aan van 77% korting op de eerste maand en liet HBO Max bij haar intrede in Europa weten dat er een levenslange kortingsactie van 50% op tafel lag voor nieuwe abonnees. Ondertussen is Amazon Prime Video nog steeds enorm competitief geprijsd met een bedrag van €2,99 per maand. De streamingoorlog is nu écht losgebarsten.