Dit moet je weten over ‘Dune: Part 3’

De bioscopen stromen vol, want Dune: Part Two schittert op dit moment op het witte doek. De spectaculaire sciencefictionfilm vormt het vervolg op Dune uit 2021. Goed nieuws voor iedereen die fan is van deze films, want ook Dune: Part Three komt er naar alle waarschijnlijkheid aan. In dit artikel kom je van alles te weten over de nieuwe film, zoals het verhaal, de cast en de releasedatum. Let op: dit artikel bevat spoilers over de eerste twee Dune-films.

‘Dune: Part 3’ is zo goed als zeker

In 2021 werden we getrakteerd op Dune, op dit moment is het tijd voor Dune: Part Two. En inmiddels weten we ook dat de kans héél groot is dat er een Dune: Part Three gaat komen. Productiebedrijf Legendary, die de eerste twee films maakte, heeft namelijk groen licht gegeven voor een derde deel. Omdat ook Warner Bros. er nog een klap op moet geven is het nog niet 100% zeker, maar na het grote succes van de tweede Dune-film kan een laatste terugkeer naar Arrakis bijna niet uitblijven. Dune 2 is nu al de beste film van het jaar met een 8.8 op IMDb en weet zoals verwacht vele miljoenen in het laatje te brengen.

Regisseur Denis Villeneuve heeft er in ieder geval zin in. Tijdens een persconferentie in Zuid-Korea vertelde hij dat hij sowieso een derde film wil maken. Hij zei hier het volgende over:

🗣️ “Het script is bijna klaar, maar het ís nog niet klaar. Het zal nog wat tijd kosten. Het is een droom om een derde film te maken en dat zou voor mij ook heel logisch zijn. Ik weet niet wanneer ik terugkeer naar Arrakis. Ik zal waarschijnlijk eerst wat anders gaan doen, gewoon om even uit de zon te blijven. Voor mijn geestelijke gezondheid zal ik misschien nog iets anders tussendoor doen, maar het is mijn droom om voor de derde keer naar de planeet te gaan waar ik zoveel van hou.”
– Regisseur Denis Villeneuve

Dit is het verhaal van ‘Dune 3’

Uiteraard vertrekken we ook in het derde deel naar Arrakis, want het verhaal van Paul Atreides en de Fremen is nog niet afgelopen. Frank Herbert, de originele auteur van de Dune-reeks, heeft met Dune Messiah namelijk nog een boek over het intrigerende personage geschreven. Dit zal dan ook de basis worden van Dune 3.

Het boek speelt zich twaalf jaar na de gebeurtenissen uit Dune en Dune 2 af. Pauls overwinning heeft ingrijpende gevolgen: de oorlog is gestart en heeft miljarden levens gekost. Hoewel Paul de machtigste man uit de hele geschiedenis is, lukt het hem niet de gevechten te stoppen. En ondertussen maakt hij ook steeds meer vijanden.

Goed om te weten: veel mensen beschouwden Paul na het eerste boek als de held van het verhaal, maar dat was niet helemaal de bedoeling. Vandaar dat Frank Herbert met Dune Messiah kwam, een verhaal dat zich richt op de ondergang van Paul Atreides.

Wanneer kunnen we de film zien?

Warner Bros. moet dus eerst nog groen licht geven en dan weten we pas zeker dat Dune 3 er echt komt, maar áls we de film op de kalender mogen zetten dan weten we helaas nog niet wanneer we er precies naar kunnen kijken. Het script is volgens Denis Villeneuve dus wel al bijna klaar, alleen neemt ook het filmen en editen natuurlijk ook heel wat tijd in beslag. We verwachten dan ook dat het nog wel een aantal jaar gaat duren voordat we terug kunnen keren naar Arrakis. Zo zat er tussen de eerste twee films een periode van maar liefst drie jaar.

📺 Je vindt een overzicht van alle verwachte titels in onze lijsten met nieuwe films en series per maand. Ook publiceren we wekelijks de Streamwijzer top 10, met de leukste titels van de komende week.

Deze acteurs verwachten we in ‘Dune: Part 3’

De cast is nog niet bevestigd, maar het lijkt uitgesloten dat een andere acteur dan Timothée Chalamet de rol van Paul Atreides op zich neemt. Ook Zendaya als Chani, Rebecca Ferguson als Lady Jessica en Florence Pugh als prinses Irulan zijn er als het goed is weer bij. En dat is nog niet alles, want in het boek komen ook Gaius Helen Mohiam (Charlotte Rampling), Javier Bardem (Stilgar) en Alia Atreides (Anya Taylor-Joy) voor en daarom kun je ook die acteurs waarschijnlijk in Dune 3 bewonderen.

De rol van Florence Pugh zal sowieso een stuk groter worden. “Ik doe hetzelfde als wat ik met Zendaya deed in de eerste film. Ik introduceerde Chani in Dune en in Part Two werd ze een van de hoofdpersonages. Ik zal hetzelfde doen met Florence,” liet Denis Vlleneuve weten aan MovieFone. Ook Anya Taylor-Joy gaat gegarandeerd meer schermtijd krijgen als er een derde Dune-film komt.

Komt er ook nog een ‘Dune 4’?

Frank Herbert kwam in 1965 met Dune, waarna er nog vijf boeken binnen de reeks volgden. Daar bleef het echter niet bij. Toen de Amerikaanse auteur in 1986 overleed, besloot zijn zoon Brian Herbert het stokje over te nemen. Samen met sciencefictionschrijver Kevin J. Anderson bracht hij nog een hele reeks aan verhalen binnen dit universum uit. De teller staat nu op maar liefst 23 (!) boeken.

Dan zou je denken dat er ook nog tientallen Dune-films op het programma staan, maar daar is Denis Villeneuve heel duidelijk over. Hij wil de reeks niet uitmelken en zeker geen franchise creëren, maar houdt het het liefst bij een trilogie. Een Dune 4 zullen we dus niet snel zien verschijnen.

Wel staat er een heuse Dune-serie op het programma bij HBO Max. De serie, die rollen heeft voor Emily Watson en Mark Strong, gaat Dune: Prophecy heten, speelt zich 10.000 jaar voor de films af en draait om de Bene Gesserit. Wanneer de serie precies verschijnt, is nog onbekend.

Verhaal en trailer van ‘Dune: Part Two’

In Dune: Part Two gaat de legendarische reis van Paul Atreides verder in gezelschap van Chani en de Vrijmans, terwijl hij zint op wraak op degenen die voor de ondergang van zijn familie gezorgd hebben. Paul zal moeten kiezen tussen de liefde van zijn leven en het lot van het universum om de vreselijke toekomst te voorkomen die hij als enige voorzien heeft.


Synopsis: Warner Bros. Pictures International Holland

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.