Deze 10 doodenge films worden door AI aangeraden

Kun jij wel tegen een schrikmoment her en der en ben je benieuwd wat nou eigenlijk écht ontzettend enge films zijn? Dan ben je niet de enige. We namen de proef op de som en onderzochten welke 10 angstaanjagende films je volgens AI zou moeten kijken op Amazon Prime Video, Canal+ Series, Netflix, HBO Max, Pathé Thuis, SkyShowtime en Videoland.

10x Kijktips voor ontzettend enge films en waar je ze momenteel kunt streamen

We hebben aan onze kunstmatige film- en seriekenner Sam gevraagd wat volgens hem eigenlijk de tien engste films zijn om te kijken. Na de titel, het verschijningsjaar en de momenteel beschikbare streamingdiensten in Nederland vind je ook een trailer en korte uitleg waarom het model vindt dat dit een “doodenge” film is. Vervolgens kun je via de rode knop direct beginnen met kijken op het eerstgenoemde video on demand-platform. Oordeel vooral zelf of je vindt dat AI hiermee een goede inschatting maakt. Het onderstaande lijstje biedt in ieder geval genoeg inspiratie voor een adembenemend avondje griezelen en gruwelen thuis op de bank.

10. Hereditary (2018) – Pathé Thuis en Videoland

Hereditary | Official Trailer HD | A24

Deze film maakt gebruik van langzame, opbouwende spanning en schokkende beelden om een verhaal te vertellen over familietragedie en erfelijkheid. Het onvoorspelbare plot en de verontrustende scènes zorgen voor een intense horrorervaring.

9. The Exorcist (1973) – Pathé Thuis

The Exorcist (1973) - Official Trailer - William Friedkin Horror Movie HD

De realistische en grafische weergave van een bezeten jong meisje zorgt voor intense en schokkende scènes, wat bijdraagt aan de diepgaande angst die je lang zal bijblijven.

8. Rosemary’s Baby (1968) – Pathé Thuis

ROSEMARY’S BABY | 50th Anniversary Edition

Het sluipende gevoel van paranoia en verraad dat zich langzaam opbouwt in deze psychologische horror maakt het idee dat je eigen buren en echtgenoot tegen je samenzweren, zowel verontrustend als angstaanjagend.

7. A Quiet Place (2018) – Pathé Thuis

A Quiet Place (2018) - Official Trailer - Paramount Pictures

De spanning en angst worden opgebouwd door het minimaal gebruik van geluid en de voortdurende dreiging van de wezens in deze post-apocalyptische wereld. De gezinsdynamiek en de noodzaak om in stilte te overleven, dragen bij aan de angstaanjagende ervaring.

6. The Shining (1980) – HBO Max en Pathé Thuis

The Shining | 4K Trailer | Warner Bros. Entertainment

De geïsoleerde en beklemmende sfeer van het Overlook Hotel, samen met de langzame afdaling in waanzin van het hoofdpersonage, creëert een angstaanjagende ervaring die zowel op psychologisch als visueel niveau beangstigend is.

5. Get Out (2017) – Amazon Prime Video, Netflix en Pathé Thuis

Get Out - In Theaters This February - Official Trailer

Deze film is eng omdat het zowel maatschappelijke kwesties als racisme behandelt en tegelijkertijd een unieke en angstaanjagende kijk op de “body snatchers”-achtige plot biedt. De spanning en het gevoel van vervreemding houden je op het puntje van je stoel.

4. Psycho (1960) – SkyShowtime en Pathé Thuis

Psycho (1960) Theatrical Trailer - Alfred Hitchcock Movie

Deze Hitchcock-klassieker staat bekend om de beroemde douchescène en het personage Norman Bates, wiens complexe persoonlijkheid en dubbele leven zowel fascinerend als angstaanjagend zijn. Hitchcock’s kenmerkende stijl en misleiding maken deze film tot een tijdloze en enge kijkervaring.

3. It Follows (2014) – Pathé Thuis

It Follows | official trailer #1 US (2015)

De engheid van deze film ligt in het ongrijpbare en onvermijdelijke karakter van de entiteit die de personages achtervolgt. De voortdurende dreiging en het gevoel van paranoia zijn meeslepend en verontrustend.

2. Midsommar (2019) – HBO Max, Netflix, Videoland en Pathé Thuis

MIDSOMMAR | Official Trailer HD | A24

Midsommar wordt beschouwd als eng vanwege de ongewone combinatie van idyllische en zonnige landschappen met gruwelijke en schokkende gebeurtenissen. Het verhaal volgt een groep vrienden die een zeldzaam Zweeds midzomerfestival bijwonen, dat al snel verandert in een nachtmerrie. De film is intens en verontrustend, met een overweldigende sfeer van paranoia en wanhoop die wordt versterkt door de vreemde en beangstigende rituelen van de lokale bevolking.

1. The Blair Witch Project (1999) – Canal+ Series en Pathé Thuis

The Blair Witch Project (1999) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Deze found-footage film gebruikt het gevoel van realisme en het idee van het onbekende om angst te creëren. De onzekerheid over wat er precies in het bos schuilt en het eerste persoonsperspectief zorgen voor een intens angstaanjagende ervaring. De claustrofobische sfeer en het gevoel van totale hulpeloosheid dragen bij aan de groeiende angst en spanning in de film.

Elke maand verschijnen nieuwe angstaanjagende films en series online op de streamingdiensten

Benieuwd welke spannende films elke afgelopen maand op de streamingdiensten zijn verschenen? Dat vind je in het overzicht met nieuwe films en series per maand. Ook kun je in dit overzicht alvast vooruit kijken om te zien welke enge, of juist helemaal niet, titels nieuw op de video on demand-platforms komen in de volgende maanden.

Volledige aanbod van de streamingdiensten in Nederland

Op Streamwijzer is ook het complete aanbod van de streamingdiensten in Nederland te vinden. In de tabellen vind je welke films en series op elk video on demand-platform te zien zijn op het moment van schrijven. Om te weten te komen welke titels worden verwijderd, ga je naar het verdwijnsein.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met kunstmatige intelligentie, een systeem dat Streamwijzer ter aanvulling van expertise helpt onder de naam ‘Sam’. Voor meer informatie over de gebruikswijze kunt u de disclaimer rechts onderaan de website raadplegen.