‘Don’t Worry Darling’ met Harry Styles en Florence Pugh: 5 dingen die je moet weten over deze film

Over een paar weken is het alweer zover: dan verschijnt de langverwachte psychologische thriller Don’t Worry Darling, met Harry Styles en Florence Pugh in de hoofdrollen, in de bioscoop. Daar hebben we zin in! Maar wat weten we tot nu toe allemaal over deze film van Booksmart-regisseur Olivia Wilde die werd gemaakt door de HBO Max-filmstudio Warner Bros. Pictures? Er is nogal wat om te bespreken… Daarom zetten we in dit artikel 5 dingen die je moet weten over Don’t Worry Darling op een rij.

1. ‘Don’t Worry Darling’ doet erg denken aan ‘The Stepford Wives’

Don’t Worry Darling speelt zich af in de jaren vijftig en draait om Alice (Florence Pugh) en Jack (Harry Styles), die samen in een experimentele gemeenschap wonen. De mannen werken voor het geheime Victory Project, de vrouwen blijven thuis om te genieten van alle luxe in dit utopische plaatsje. Alice ontdekt alleen al snel dat er achter de aantrekkelijke façade van deze perfecte gemeenschap—en bijpassende perfecte huisvrouwen—misschien wel iets sinisters schuilgaat. En dat terwijl haar man klaargestoomd wordt om de rol van CEO Frank (Chris Pine) over te nemen…

Doet dit verhaal je ergens aan denken? Dat kan kloppen, want regelmatig worden er parallellen getrokken met The Stepford Wives (1975). Ook in deze film vertrekt een vrouw samen met haar man naar een afgelegen plaatsje, waar ze ontdekt dat de andere, perfecte huisvrouwen onderdeel zijn van een donker complot. Herkenbaar? Bekijk de trailer hieronder en oordeel zelf.

2. De film wordt omschreven als ‘The Feminine Mystique aan de LSD’

In een interview met de Amerikaanse Vogue heeft Olivia Wilde aangegeven dat het niet de film The Stepford Wives is die haar geïnspireerd heeft, maar het in 1963 verschenen feministische boek The Feminine Mystique van Betty Friedan. Wilde noemt Don’t Worry Darling zelfs “The Feminine Mystique aan de LSD“.

Ook een gesprek met bekende feministe Gloria Steinem lag ten grondslag aan de film van Wilde, die met Booksmart (2019) al het vrouwelijke antwoord op Superbad (2007) maakte. En dan zal het volgens de regisseur ook nog eens iets weg hebben van iconische films als Inception, The Truman Show en The Matrix. Interessant!

3. Regisseur Olivia Wilde en hoofdrolspeler Harry Styles zijn aan het daten

In januari 2021 verrasten Olivia Wilde en As It Was-zanger Harry Styles vriend en vijand door hand in hand op het huwelijksfeest van Styles’ manager Jeff Azoff te verschijnen. Twee maanden daarvoor, in november, zette Wilde een punt achter haar relatie met acteur Jason Sudeikis, met wie ze samen een zoontje en een dochtertje heeft. Of de vonken op de set zijn overgevlogen, dat is niet bekend. Wilde staat trouwens niet alleen achter de camera, maar speelt zelf ook een rolletje in de film. Je ziet haar personage hieronder (helemaal links).

Don't Worry Darling Olivia Wilde
Film: Don’t Worry Darling (2022) | Beeld: Warner Bros. Pictures

4. De kostuums komen van de stylist van ‘Once Upon A Time… In Hollywood’

Don’t Worry Darling speelt zich af in de jaren vijftig, dus dat betekent dat we de vrouwen niet in spijkerbroeken en de mannen niet met fanny packs gaan zien. Een film als deze staat en valt dan ook met goede kostuums. Dat Arianne Phillips in dit geval aan het roer staat, belooft veel goeds. Eerder werkte zij namelijk mee aan Once Upon A Time… In Hollywood (2019), waarmee ze een Oscarnominatie voor Beste Kostuumontwerp in de wacht sleepte.

5. Er is nogal wat drama rondom ‘Don’t Worry Darling’

Een laatste ding dat je moet weten over deze film is dat er achter de schermen héél véél drama is. Zo heeft vooral de rol van Alices man Jack nogal wat stof doen opwaaien. Naast Florence Pugh (Black Widow) had namelijk niet Harry Styles (Dunkirk) moeten staan, maar Shia LaBeouf (Fury). Hij werd in eerste instantie gecast voor deze film en later vervangen.

Waarom dat gebeurde? Daar verschillen de meningen over. We zeiden het al: drama! Olivia Wilde beweerde in een interview met Variety dat ze Shia LaBeouf ontslagen had omdat hij met zijn ‘strijdlustige energie’ de veiligheid op de set—en van Florence Pugh in het bijzonder—in het geding bracht. Vervolgens klopte LaBeouf bij Variety om te melden dat dit niet waar was. Hij zou zelf besloten hebben om op te stappen omdat er niet genoeg tijd was om te repeteren. Er doken ook filmpjes op waarin Wilde LaBeouf vraagt om terug te komen en de hele situatie “een wake-up call voor Miss Flo” noemt. Pijnlijk…

Of dit dan ook de achterliggende reden hiervan is weten we niet, maar onlangs liet The Wrap weten dat Florence Pugh zich zo min mogelijk met de promotie rondom Don’t Worry Darling gaat bemoeien. Ze zal wel aanwezig zijn bij de wereldpremière tijdens het Venice Film Festival, maar houdt zich verder afzijdig. Dit kan ook komen omdat ze eerder aan Harper’s Bazaar vertelde dat ze het niet leuk vond dat er alleen aandacht leek te zijn voor de seksscènes tussen Styles en haar en niet voor de rest van de film. Maar misschien is het gewoon door haar overvolle agenda, want ze is nu alweer bezig met Dune: Part Two.

‘Don’t Worry Darling’ is vanaf 23 september 2022 te zien

Ondanks alle drama kijken wij nog wel erg uit naar deze film, die eerst in de bioscopen zal verschijnen en later aan het aanbod van streamingdienst HBO Max toegevoegd zal worden. Erg lang hoeven we trouwens niet meer af te tellen. De film verschijnt namelijk op 22 september 2022 al op het witte doek.

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.