Het echte verhaal onthuld: deze documentaires over seriemoordenaars moet je zien

True crime-series zijn populairder dan ooit. Zo raken kijkers niet uitgepraat over de Netflix-hitseries Dahmer en The Watcher. Zou jij naast deze gedramatiseerde versies van de werkelijkheid ook graag het échte verhaal willen weten? In dit artikel hebben we dan 5 onwijs interessante documentaires over seriemoordenaars voor je op een rijtje gezet.

→ Je kunt nu 7 dagen gratis naar alle programma’s en exclusieve series op discovery+ kijken ✅

5x Interessante documentaires over seriemoordenaars

5. Ted Bundy: Mind of a Monster (2019)

Een aantal jaren geleden was de Netflix-film Extremely Wicked, Shockinly Evil and Vile onwijs populair. Deze film vertelde het verhaal van Ted Bundy, maar dan vanuit het oogpunt van zijn vriendin Liz—die al die tijd van niks wist.

Over Bundy is daarnaast natuurlijk al veel geschreven en gezegd, dus de kans is groot dat je het echte verhaal achter ’s werelds meest beruchte seriemoordenaar wel al (deels) kent. In Ted Bundy: Mind of a Monster wordt echter een nóg beter beeld geschetst van wat er werkelijk omging in het hoofd van dit monster, dat tussen 1974 en 1978 minstens 28 vrouwen vermoordde. Zo komt hij zelf aan het woord en schuiven vrienden en familie van de slachtoffers aan. Zeker interessant om meer over de seriemoordenaar te weten te komen.

4. The Chameleon Killer (2021)

The Chameleon Killer
Serie: The Chameleon Killer (2021) | Beeld: discovery+ via Warner Bros. Discovery

Van The Chameleon Killer heb je misschien nog niet gehoord, maar toch mag je de documentaire over deze seriemoordenaar niet missen. Hij heet eigenlijk Terry Peder Rasmussen, kon meerdere gedaantes aannemen—vandaar zijn bijnaam—en heeft talloze moorden op zijn geweten.

Het begon allemaal in 1985, toen de politie vier lichamen vond in de bossen van New Hampshire, verstopt in grote vaten. In 2000 werd er opnieuw een vat gevonden met lichamen en even later werden nog twee vrouwen dood aangetroffen in een zak kattenbakvulling. Allemaal het werk van The Chameleon Killer, maar wie is hij eigenlijk? En wat heeft hij nog maar allemaal op zijn geweten?

3. Deadly Legacy (2019)

Deadly Legacy discovery plus
Serie: Deadly Legacy (2022) | Beeld: discovery+ via Warner Bros. Discovery

Wist je dat het karakter van Stephen Kings Pennywise the Clown—bekend van It—gebaseerd is op het verhaal van John Wayne Gacy? Hij is een van de meest beruchte seriemoordenaars van Amerika en wordt ook wel The Killer Clown genoemd. Tussen 1972 en 1978 was hij verantwoordelijk voor de dood van 33 jongens en mannen. Zijn naam dankt hij aan het feit dat hij zich in zijn vrije tijd verkleedde zich als clown, hoewel hij nooit een moord pleegde in zijn clownspak.

De documentaire Deadly Legacy focust zich op de zoektocht van detective Jason Moran naar de identiteit van een aantal slachtoffers van The Killer Clown. Van acht van hen zijn namelijk nu, veertig jaar na dato, nog steeds de namen niet bekend. Lukt het Moran om de slachtoffers toch nog te identificeren en de familieleden zo eindelijk uitsluitsel te geven?

2. The Atlanta Child Murders (2019)

Rond 1980 was er in Amerika een seriemoordenaar actief die 29 voornamelijk arme zwarte kinderen ontvoerde en vermoordde. De politie zocht lang naar een dader en veroordeelde uiteindelijk de zwarte Wayne Williams. Tot op de dag van vandaag zijn er twijfels over de vraag of hij daadwerkelijk verantwoordelijk is voor de moorden, iets wat hij zelf nog altijd ontkent.

In de documentaire The Atlanta Child Murders komen directe betrokkenen aan het woord en wordt de zaak geanalyseerd. Is het bewijs krachtig genoeg of is er toch meer aan de hand?

1. Jeffrey Dahmer: Mind of a Monster (2020)

Sinds de Netflix-serie Dahmer verschenen is, is het verhaal van Jeffrey Dahmer alom bekend. Hij was van 1978 tot 1991 verantwoordelijk voor de dood van zeventien verschillende mannen en jongens. In de documentaire van Investigation Discovery, Jeffrey Dahmer: Mind of a Monster genaamd, wordt dit verhaal nog uitgebreider verteld.

Aan de hand van transcripties van politie-interviews en persoonlijke getuigenissen van familie, vrienden en nabestaanden (waaronder Dahmers vader), wordt het beklijvende verhaal op een hele andere manier onthuld dan in de Netflix-serie. Bekijk hierboven alvast de eerste beelden, check de reacties van kijkers en lees ook onze recensie van ‘Jeffrey Dahmer: Mind of a Monster’.

Meer informatie over deze streamingdienst

Op Streamwijzer kun je altijd terecht voor het laatste nieuws over discovery+ en vind je het volledige aanbod van discovery+. Wil je ook andere liefhebbers van discovery+ ontmoeten om kijktips met elkaar uit te wisselen en inspiratie op te doen? Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland

Synopsissen: discovery+

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.