10 Kijktips voor hartverwarmende en leerzame documentaires over dieren

Niks zo prachtig als een filmpje van je eigen huisdier, toch? Dat dachten een aantal streamingdiensten nou ook, en daarom vliegen de documentaireseries en -films over kleinere en grotere beesten je inmiddels om de oren. In dit artikel hebben we onze 10 kijktips voor de leukste documentaires over dieren op een rij gezet. Bekijk ze op Netflix, Videoland, discovery+, NLZIET en Disney+.

10x Kijktips voor hartverwarmende documentaires over dieren

10. Tiny Creatures (serie, 1 seizoen) – Netflix

De acht afleveringen van Tiny Creatures gaan over de allerkleinste dieren en hun leefwereld. Bekijk hoe muizen, hamsters, ratten en andere kleine beestjes door het ecosysteem bewegen in deze pseudo-documentaire. Regisseur Jonathan Jones, die een Emmy won voor zijn documentaire Planet Earth II, brengt namelijk fictieve verhalen van echte dieren tot leven. Dit zorgt voor prachtige cinematografie en spannende beelden.

9. Animals and Love (serie, 2 afleveringen) – discovery+

In Animals and Love onderzoekt biologe Liz Bonnin liefde in het dierenrijk. Hoeveel verschilt dat van de manier waarop mensen liefhebben? Van mensapen tot olifanten; het liefdesleven van een groot aantal dieren wordt in deze docuserie onder de loep genomen. Liz Bonnon kijkt niet alleen naar de manier waarop de dieren relaties aangaan, maar ook naar hoe lang de relaties duren en hoe de ‘datingfase’ in het dierenrijk eraan toegaat.

8. Unlikely Animal Friends (serie, 3 seizoenen) – Disney+

Dat dieren soms onvoorspelbaar zijn, bewijst deze documentaireserie op Disney+. Hierin worden een aantal onwaarschijnlijke vriendschappen binnen het dierenrijk gevolgd. Een neushoorn en een schaap, een chihuahua en een kip of een parkiet en een hond… Drie seizoenen lang kijken we naar de meest spraakmakende duo’s en zien we hoe deze beesten een liefdevolle relatie hebben opgebouwd.

7. Night on Earth (serie, 1 seizoen) – Netflix

In de documentaireserie Night on Earth hebben de makers gebruikgemaakt van een nieuwe technologie, waardoor we nu ook eindelijk kunnen zien hoe dieren in de nacht leven en overleven. De bijzondere serie telt zes afleveringen en laat verschillende dieren zien, zowel onder als boven het water. Zo is dit een magische documentaire geworden over een deel van het dierenrijk dat altijd onbekend is gebleven.

6. De Dierenkliniek Down Under (serie, 1 seizoen) – Videoland

In De Dierenkliniek Down Under volgen we dierenarts Chris Brown. In zijn dierenkliniek in Sydney vangt hij niet alleen huisdieren op, maar helpt hij ook beesten uit dierentuinen en van het ruige platteland. Hierdoor biedt deze serie een veelzijdig inkijkje in het leven van een dierenarts. Op Videoland vind je seizoen 5 tot en met 7 van dit programma.

5. The Zoo (serie, 5 seizoenen) – discovery+

De Bronx Zoo in New York beslaat ongeveer 265 hectare en huisvest meer dan 6000 dieren. Met meer dan 500 man personeel is dit een hele wereld op zich. In The Zoo krijgen we eindelijk een kijkje achter de schermen. We volgen de dagelijkse gang van zaken in deze enorme dierentuin, leren meer over de dieren en komen alles te weten over hun verzorging. Op discovery+ vind je inmiddels vijf seizoenen van de populaire docuserie.

4. Freek in het Wild (serie, 3 seizoenen) – NLZIET

Freek Vonk gaat in zijn serie Freek in het Wild in de wildernis van Zuid-Afrika, Zambia en het Surinaamse regenwoud op zoek naar zeldzame diersoorten. Terwijl hij de meest indrukwekkende dieren aan ons laat zien, geeft hij ook tips om in de ruige wildernis te overleven. Alle afleveringen van deze interessante serie zijn terug te kijken op NLZIET. Er is geen trailer beschikbaar, maar hieronder zie je beelden uit Freek’s eigen videocollectie met wilde dieren.

3. Dierenpret (serie, 1 seizoen) – Videoland

In Dierenpret laat Nicolette Kluijver kinderen kennismaken met verschillende huis- en boerderijdieren. Van de alpaca tot de bij, in de achtdelige serie worden leuke feitjes en mooie reportages over deze dieren afgewisseld met interessante verhalen van bijzondere mensen. De educatieve serie is perfect om de allerkleinsten wat bij te leren over het dierenrijk. Hier is geen trailer van beschikbaar, maar via de onderstaande groene knop begin je direct met kijken.

2. Cat vs Dog (serie, 1 seizoen) – discovery+

Kunnen katten en honden eigenlijk wel onder hetzelfde dak leven? Om die vraag draait het in Cat vs Dog, een zevendelige serie op discovery+. Soms worden de dieren vrienden, maar vaker zorgt het samenkomen van de twee diersoorten voor de nodige problemen. Experts Jackson Galaxy en Zoe Sandor zijn er om de conflicten tussen de dieren (en hun baasjes) op te lossen. Bekijk hierboven alvast de eerste beelden.

1. Bears (film, 2014) – Disney+

In Bears volgen we een jaar in het leven van een berenfamilie. Moeder Sky leert haar twee kinderen alles over het overleven in de wildernis van Alaska. Van hun winterslaap tot de gevaren in hun dagelijks leven; deze film laat ons meer te weten komen over de leefwereld van de bruine beer. Nu te zien op Disney+.

Meer programma’s over dieren op verschillende streamingdiensten

Als je na deze top 10 nóg geen genoeg hebt van alle hartverwarmende documentaires over dieren, kun je op alle streamingsdiensten gelukkig nog veel meer van dit soort interessante series en films bekijken. Bekijk bijvoorbeeld de categorie ‘Nature & Animals’ op discovery+.

Een andere leuke aanrader als je meer te weten wilt komen over het leven in het dierenrijk is de nieuwe datingshow Love in the Jungle op discovery+. In dit sociale experiment gaan singles daten zoals de dieren dat doen. Naast dat dit leuke reality-tv is, leer je hier ook ontzettend veel van, bijvoorbeeld over de paringsrituelen in het dierenrijk.

Kijktips per streamingdienst

Hierboven hebben we onze kijktips voor verscheidene streamingdiensten op een rij gezet. Wil je liever alleen de kijktips en de laatste releases van jouw favoriete videodienst bekijken? Ga daarvoor naar onze nieuwspagina en selecteer je streamingdienst. Hier vind je alle updates en nieuwtjes over de films en series op je favoriete video on demand-platform. Veel kijkplezier!


Synopsissen: Videoland, discovery+, Netflix, NLZIET en Disney+

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.