Discovery+ zendt vanavond 3 documentaires over Oekraïne & Zelenskyy uit

Discovery zal op haar TV-zender en op de streamingdienst discovery+ vanavond, op zondag 27 maart 2022, een drietal documentaires uitzenden over de oorlog in Oekraïne, waaronder een indrukwekkend portret van president Zelenskyy. Het mediabedrijf laat weten dat de avond met speciale programmering is bedoeld om duiding te geven en bewustwording te creëren.

Drietal documentaires over Zelenskyy, de oorlog in Oekraïne en Rusland op discovery+

Eerst zal Discovery zondag het speciale portret Zelenskyy: The Man Who Took On Putin uitzenden om 21:30 uur, waarin de president wordt uitgelicht die in zijn land bleef om het volk te verdedigen. Vervolgens wordt in Escape From Irpin een half uur later (vanaf 22:00) een verslag van Michał Przedlacki vertoond, een journalist die naar Oekraïne vertrok om het verhaal van het land te vertellen. De avond wordt om 22:30 uur afgesloten met het verhaal van de gifaanslag op de Russische dubbelspion Sergei Skripal in The Secrets of the Salisbury Poisonings. Hieronder vind je meer informatie over de drie documentaires.

1. Zelenskyy: The Man Who Took On Putin

Zelenskyy The Man Who Took On Putin
Film: ‘Zelenskyy: The Man Who Took On Putin’ | Beeld: Discovery

President Volodymyr Zelenskyy verraste vriend en vijand door niet te vluchten tijdens de oorlog, maar door in Oekraïne te blijven en zijn land en volk te verdedigen. Met zijn indringende video’s op sociale media groeide zijn bekendheid en populariteit wereldwijd. Wie is deze man die het zo heldhaftig opneemt tegen Poetin? De documentaire zoomt in op zijn jeugd en leven voordat hij president werd in 2018.

2. Escape From Irpin

Escape From Irpin
Film: Escape From Irpin | Beeld: Discovery

Journalist Michał Przedlacki vertrok onlangs naar Oekraïne om van dichtbij verslag te doen van het Oekraïense leger, het verzet van de burgers en het grote gevaar waar de rest van de bevolking in Oekraïne mee te maken heeft door de Russische invasie. Een van de symbolen van deze gruwelijke oorlog was de verwoeste brug van Irpin (bij Kyjiv) die de enige uitgangsweg was voor de talloze vrouwen en kinderen om het oorlogsgeweld te ontvluchten.

3. Secrets of the Salisbury Poisonings

Secrets of the Salisbury Poisonings
Film: Secrets of the Salisbury Poisonings | Beeld: Discovery

In 2018 werd de Russische dubbelspion Sergei Skripal in het Britse plaatsje Salisbury vergiftigd met het zenuwgif novitsjok. De aanslag op Skripal moest wel georkestreerd zijn door Rusland dat de gifstof in de jaren zeventig ontwikkelde. Het liet het zien dat Rusland tot het uiterste wil gaan om dissidenten in het buitenland aan te vallen. In Secrets of the Salisbury Poisonings spreken direct betrokkenen voor het eerst over deze zaak, onder wie de politiedetective die Skripals huis doorzocht en zo zelf ook het gif binnenkreeg.

Streamingdiensten verzetten zich tegen Rusland

Discovery is niet het enige bedrijf dat haar invloed in de media inzet om bewustwording te creëren en een standpunt tegen Rusland in te nemen. Zo lieten Netflix, Disney, Sony en Warner Bros. weten geen films meer uit te willen brengen in het land onder leiding van Putin en bepaalde mogelijk vereiste programmering niet door te zullen voeren.

Meer aangrijpende oorlogsdocumentaires

Een paar weken geleden schreven we al over 10 aangrijpende oorlogsdocumentaires die nu pijnlijk actueel zijn. De oorlog in Oekraïne is namelijk hartverscheurend en we merken bij de redactie van Streamwijzer dat mensen meer op zoek zijn naar documentaires rondom dit onderwerp, zodat het besef van de vreselijke gevolgen van oorlogsvoering extra duidelijk zijn.


Synopsissen: Discovery