Deze 5 documentaires over het belangrijkste nieuws van 2022 moet je zien

Het jaar is alweer bijna voorbij en dat betekent dat we nu een goed overzicht hebben van de belangrijkste nieuwsmomenten van de laatste twaalf maanden. 2022 was een bewogen jaar waarin veel gebeurde: van het veelbesproken WK Voetbal tot de oorlog in Oekraïne en natuurlijk het overlijden van Queen Elizabeth II. In dit artikel hebben we 5 interessante documentaires over het belangrijkste nieuws van 2022 voor je op een rijtje gezet.

5x Interessante documentaires over het nieuws van 2022

5. The Escape from Irpin

Escape From Irpin
Film: The Escape From Irpin (2022) | Beeld: discovery+ via Warner Bros. Discovery

Het grootste nieuws van 2022 was zonder twijfel de inval van Rusland in Oekraïne en de oorlog die daarop volgde. In de documentaire The Escape from Irpin vertrekt journalist Michał Przedlacki naar Oekraïne om van dichtbij verslag te doen van het verschrikkelijke conflict. Hij volgt het Oekraïense leger, het verzet van de burgers en het grote gevaar waar de rest van de bevolking mee te maken heeft gehad. De naam van de documentaire stamt af van de verwoeste brug van Irpin (bij Kyjiv), die de enige uitgangsweg was voor de talloze vrouwen en kinderen om het oorlogsgeweld te ontvluchten.

4. Queen Elizabeth II: The Unlikely Queen

Britse koningshuis programma's discovery plus
Film: ‘Queen Elizabeth II: The Unlikely Queen’ (2022) | Beeld: discovery+ via Warner Bros. Discovery

2022 is natuurlijk ook het jaar waarin Queen Elizabeth II is heengegaan. Zeventig jaar lang was zij de koningin van Groot-Brittannië en het Gemenebest en hiermee is zij het langst regerende staatshoofd ter wereld aller tijden. De documentaire Elizabeth II: The Unlikely Queen volgt deze indrukwekkend lange periode. Aan de hand van historische beelden en memorabele speeches worden we meegenomen in het persoonlijke leven van de Britse koningin tijdens de afgelopen zeventig jaar.

3. The Men Who Sold The World Cup

Op dit moment is het WK Voetbal nog in volle gang. Ieder wereldwijd voetbaltoernooi is natuurlijk onderwerp van gesprek, maar het zal je vast niet ontgaan zijn dat het WK dit jaar meer stof heeft doen opwaaien dan normaal. Grote reden hiervoor is uiteraard het feit dat Qatar het gastland is. Hoe kan het dat uitgerekend dit land, waar bij de aankondiging van het WK nog niet eens genoeg voetbalstadions waren en de mensenrechten tijdens de bouw hiervan stelselmatig geschonden werden, verkozen werd? Daar gaat de documentaire The Men Who Sold The World Cup over.

2. Johnny vs Amber: The US Trial

Een lange tijd was dit hét onderwerp waar het iedere ochtend aan de koffietafel over ging: de rechtszaak tussen acteurs Johnny Depp en Amber Heard. Zij beschuldigde hem van mentaal en fysiek geweld, hij meende juist dat zij hem mishandelde en de rechter mocht bepalen wie er gelijk had. De vete kostte de twee meerdere filmrollen en werd uiteindelijk door de Pirates of the Caribbean-acteur gewonnen. De tweedelige documentairereeks Johnny vs Amber: The US Trial belicht de zaak van twee kanten, zodat je zelf je oordeel kunt vellen. Is het goed dat drie van de vier aanklachten door Depp werden gewonnen of ben je het er eigenlijk niet mee eens?

1. Zelenskyy: The Man Who Took On Putin

Zelenskyy The Man Who Took On Putin
Film: ‘Zelenskyy: The Man Who Took On Putin’ (2022) | Beeld: discovery+ via Warner Bros. Discovery

Een documentaire over een van de belangrijkste mannen van 2022 mag natuurlijk niet ontbreken. President Volodymyr Zelenskyy verraste dit jaar vriend en vijand door niet te vluchten tijdens de oorlog in Oekraïne, maar door in het land te blijven en zijn volk te verdedigen. Zijn bekendheid en populariteit groeide hierdoor wereldwijd. Maar wie is deze man die het zo heldhaftig opneemt tegen Putin eigenlijk? De documentaire Zelenskyy: The Man Who Took On Putin zoomt in op zijn jeugd en leven voordat hij president werd in 2018.

Meer informatie over deze streamingdienst

Op Streamwijzer kun je altijd terecht voor het laatste nieuws over discovery+ en vind je het volledige aanbod van discovery+. Wil je ook andere liefhebbers van discovery+ ontmoeten om kijktips met elkaar uit te wisselen en inspiratie op te doen? Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland

Synopsissen: discovery+

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.