3x Indrukwekkende documentaires over influencers in Nederland

Videoland en discovery+ zijn allebei streamingdiensten die flink aan de weg aan het timmeren zijn met indrukwekkende documentaires. Vooral op het gebied van Nederlandse influencers wordt de laatste tijd steeds meer duidelijk over het dubbele leven dat zij lijden en de problemen waar zij dagelijks mee te maken krijgen. Wat je daarvan ziet via hun social media kanalen, is maar een heel klein topje van de ijsberg. Hier vind je onze kijktips voor 3 indrukwekkende documentaires over influencers.

3x Documentaires over influencers

Iedereen is de hele dag “connected”. Als je over straat loopt, zie je waarschijnlijk meer mensen met een telefoon in hun hand of een koptelefoon over hun oren dan personen die om zich heen kijken en genieten van de natuur of hun gezelschap. Iedereen wil de hele tijd de allernieuwste hebbedingetjes. Influencers al helemaal. De duurste iPhone? Of anders een gloednieuwe Samsung S21 met een waanzinnige camera en haarscherm beeldscherm? Voor jou het ideale apparaat om altijd en overal je favoriete BN’ers te volgen, voor hen hetgeen waarmee ze alles vastleggen wat er in hun dagelijks leven gebeurt. Bekijk hieronder, op je mobiel of gewoon lekker via de televisie, 3 indrukwekkende documentaires die een inkijkje geven in het leven van Nederlandse influencers.

1. Fred: Het Andere Gezicht (Videoland)

Het leven van de bekende Nederlander Fred van Leer is met recht een rollercoaster te noemen, zeker na het recente uitlekken van een intieme video van de influencer. Streamingdienst Videoland stapt op het hoogtepunt van zijn overvolle agenda in en rijdt mee over het hobbelige parcours dat Fred elke dag moedig doorstaat, beginnend met de pijn in zijn schouder. Hij zet alles op alles om bij elke show aanwezig te zijn, maar op een gegeven moment blijkt de pijn in zijn lichaam ondragelijk te worden.

In de documentaire Fred: Het Andere Gezicht krijg je een eerlijk inkijkje in het zware leven van een influencer. Het gezicht dat voor de camera te zien is, blijkt soms een bleek gelaat achter de schermen te zijn. We zien Fred die zichzelf met zijn laatste krachten het podium op sleept, waar uiteindelijk het doek valt. De documentaire Fred: Het Andere Gezicht is nu op Videoland te zien.

2. Jaimie Vaes: In The Vaes Lane (discovery+)

Jaimie Vaes Lane Discovery Plus

Streamingdienst discovery+ is pas live in Nederland sinds begin 2021, maar brengt Original na Original uit op het video on demand-platform. Één van de nieuwste aanwinsten is de documentaire over Jaimie Vaes, de vriendin van Jorik Scholten (beter bekend als Lil’ Kleine). Zij is influencer en wordt door Discovery gevolgd op de weg naar haar bruiloft. Zij werd 2.5 jaar geleden door de rapper ten huwelijk gevraagd, maar haar zwangerschap en de uitbraak van het Coronavirus gooiden roet in het eten.

In de zomer van 2021 zal het dan eindelijk zo ver zijn dat de twee samen in het huwelijksbootje stappen. De documentaire op discovery+ volgt de twee beroemdheden in hun weg naar de trouwerij en gaat daarnaast ook over de twee beste vrienden van Jaimie, Koen Kardashian en Estelle Cruijff. Samen met Vaes leven zij een uitbundige levensstijl die zij dagelijks van moment op hun telefoon vastleggen voor honderdduizenden volgers. De documentaire Jaimie: In The Vaes Lane is vanaf 14 februari 2021 exclusief te zien op discovery+.

3. Born To Be An Influencer (Videoland)

Born To Be An Influencer

Vooral documentaires over jonge influencers doen de laatste tijd veel stof opwaaien. Veel ouders vinden het onverantwoord dat kinderen op jonge leeftijd al worden verbonden met het leven als influencer en dat zij veel vastleggen zonder zich te beseffen wat dat voor consequenties heeft op oudere leeftijd. In de documentaire Born To Be An Influencer op Videoland wordt uitgezocht hoe kinderen geld verdienen met een Instagram-account of YouTube-kanaal.

Daarnaast wordt de vraag gesteld of het hier gaat om onschuldige hobby’s, of dat kinderen daadwerkelijk aan het werk zijn. En hoe zit het precies met de privacy van het kind? Kan een jonge influencer zelf beslissen wat goed voor hem of haar is of vervullen de ouders hierin een belangrijke rol?